La moció sobre la residència esquerda l’equip de govern i Unitat pel Canvi

  • El ple desestima una moció del PSC i Cs, que té el vot favorable de part d’Unitat pel Canvi. 
  • Fernàndez (Acció Social): “arriba un moment quan has de decidir entre la pancarta o fer que les coses passin”. 

Fracassa la moció del PSC i Ciutadans crítica amb al pacte per la residència del sud de Sabadell. La major part del govern (a excepció d’Unitat pel Canvi menys el regidor Ramon Vidal) i el PDeCAT han rebutjat el text impulsat per Cs i PSC per tornar a reclamar la construcció de la residència a càrrec de la Generalitat. 

El text demana que la Generalitat compleixi els seus compromisos i s’eviti un conveni que sigui una “llosa” per a les finances de l’Ajuntament. L’acord presentat divendres, que penja d’un conveni ara per ara sense data, passa perquè l’Ajuntament construeixi la residència i la gestioni de la forma que consideri en el seu moment, mentre que la Generalitat finançarà 98 places públiques i 25 de centre de dia (més info: ‘Tot el que has de saber sobre el pacte de la residència‘).

L’oposició ha carregat contra l’acord, definit per Adrián Hernández, de Ciutadans, com de “venda de fum” electoralista. “Hi havia un mandat del ple, que s’han saltat i uns incompliments flagrants de la Generalitat”. Els regidors no adscrits, l’edil popular i el PSC s’ha afegit a les crítiques. “Podem avançar els diners de la inversió però no regalar-los per fer coses que no són de la nostra competència”, ha dit la regidora Mercè Porras.

El vot d’Unitat pel Canvi

També s’hi ha afegit a les crítiques Unitat pel Canvi, que ha acusat la Generalitat de “no governar el país i bloquejar el pressupost de l’Estat. S’està oblidant el dia a dia del país”. Però ha defensat l’acord com “el millor dels possibles” a la vegada que ha anunciat el seu vot favorable a la moció, que és “compatible” entre buscar la “solució que no ens encanta però necessitem” i “demanar que això ho pagui la Generalitat”. La moció demana un pla de residències pel país per una banda i que la Generalitat financi la construcció de  la residència. “Endavant la residència el més aviat possible però mai renunciarem a demanar els diners”, ha ressumit.

Tres regidors d’UpC han votat a favor de la moció, però el regidor de Salut, Ramon Vidal, ha sumat els seus vots a la resta de companys de govern, contraris a la moció, trencant la unitat d’acció del seu grup municipal.

ERC, Crida, Guanyem i PDeCAT defensen el pacte com el millor possible

” A l’Ajuntament no li tocaria assumir la construcció; en som conscients”, reconeix el regidor de la Crida Lluis Perarnau. “Però apostem per una fórmula que pot servir per fer realitat una reivindicació que es ve reclamant des del 2005”. L’edil ha defensat el caràcter “públic i de gestió pública” de l’equipament. “Gràcies a la bona gestió econòmica de l’Ajuntament podem afrontar la inversió”, ha defensat Perarnau.

El regidor d’Acció Social, Gabriel Fernàndez (ERC), ha acusat l’oposició de dir un “enfilall de barbaritats i inconsistències”. Ha definit la moció com un retorn. “Si hem arribat fins aquí és perquè hem esgotat totes les vies però arriba un moment que has de decidir entre la pancarta o fer que les coses passin”, ha dit. Fernàndez ha assegurat que hi ha a Sabadell 489 places públiques, un 17 per cent més que l’any 2015. “El problema és el dèficit de places que tenim. És el problema de les famílies, el darrer problema de les quals és qui les gestiona”, ha ressumit Fernàndez, qui ha acusat l’Estat d’incomplir amb el 50 per cent dels fons de la Llei de dependència, de 400 a 170 milions. “Ja ho hem demanat tot i la residència no s’ha fet. No podem tornar ara enrere”, ha convingut Sílvia Renom, del PDeCAT.

Foto portada: el solar on s’ha de fer la residència. Autor: M.Tornel. 

 

Comments are closed.