Foto portada: la foneria Suñer, fa uns anys. Autor: David B. 

L’Ajuntament i Suñer SA buscaran una nova ubicació fora del nucli urbà

El ple municipal es compromet a buscar alternatives per trobar una nova ubicació per a la foneria Suñer, al barri de Covadonga. Fa anys que els veïns es queixen de les molèsties que causa la tasca industrial al barri i en general a tot el seu àmbit. L’empresa està ubicada al carrer de Balmes. Tenen una plantilla de 70 persones. En ares d’aprovar el text, s’ha rebaixat el compromís municipal ja que inicalment es demanava obertament el trasllat. 

L’estat de la foneria Suñer ha arribat al ple a través de l’entitat Moviment Veïnal del Sud, que reclama des del carrer i des de fa temps el trasllat de l’activitat industrial, ja que els causa perjudicis al seu benestar i també a la seva salut a causa.

“Fan servir el torn de nit per estalviar energia i les molèsties augmenten en aquesta horari, quan el veïnat hauria de descansar”, ha revelat el regidor d’Esquerra Raúl García. “A dia d’avui aquesta empresa no podria tenir la llicència”, convé la representant de l’entitat, Rosa Capuz. Junts per Sabadell opta per la barreja d’usos a la ciutat però creu que en aquest cas cal facilitar el trasllat de la indústria sempre i quan es mantinguin els llocs de treball a la ciutat. També Ciutadans opta per mirar de pactar una sortida de l’activitat del barri. En tot cas, però, els acords aprovats no parlen de traslladar l’activitat ni tancar-la sinó de “dialogar amb l’empresa per explorar diferents alternatives per a una nova ubicació més adient que el nucli urbà”. La regidora de Desenvolupament Urbà, Mar Molina, reconeix la complexitat del debat.

“La mixtura d’usos ha de tenir-se sent compatible amb altes activitats i aquí ens trobem amb un tema molt complex: una indústria arrelada i un entorn residencial que pateix els efectes del seu funcionament”, ha convingut la regidora de Transició Energètica, Mar Molina (PSC). Caldrà garantir que no hi hagi riscos però implementar mesures per “minimitzar els efectes que s’hagin detectat” a través d’un treball pacient per buscar “nous escenaris” en una nova ubicació sense perdre “una nova activitat industrial a la ciutat”.

El ple ha aprovat una moció per garantir que es compleixi la normativa vigent, es facin inspeccions sense avisar i controlar l’emissió de gasos de l’empresa o els sorolls. També insta l’Ajuntament a buscar de la mà amb l’empresa per buscar una nova ubicació “més adient” que el nucli urbà.

La moció s’ha votat per unanimitat, tot i que rebaixant el text inicial proposat pel Moviment Veïnal del Sud, que parlava directament “d’efectuar totes les gestions possibles per afavorir el trasllat urgent de l’empresa a un espai més adient que el nucli urbà”.

Foto portada: la foneria Suñer, fa uns anys. Autor: David B. 

Comments are closed.