Layret tindrà homenatge pel centenari del seu assassinat

L’advocat laboralista Francesc Layret, diputat per Sabadell al Congrés, tindrà homenatge i monument a la ciutat en commemoració del centenari del seu assassinat l’any 1920. La moció l’han presentat Esquerra i el PSC, i ha tingut el vistiplau de gairebé tots els partits amb representació a l’Ajuntament. 

“És sobretot un advocat defensor dels treballadors”, ha recordat la regidora republicana Èlia Soriano. El regidor socialista Eloi Cortés ha afegit que “l’any vinent farà 100 anys del seu assassinat i és un bon moment per recordar-lo”. “Va ser un far del republicanisme i el federalisme”, ha recordat Cortés, qui ha mencionat com a l’època els dirigents republicans no sabadellencs “venien aquí a buscar el vot” d’una ciutat obrerista com Sabadell. Ho van fer, i van així ser escollits per Sabadell, Layret, el propi Companys i anteriorment Pi i Margall, segon president de la Primera República espanyola.

L’any 1919 l’advocat Layret va ser escollit diputat per Sabadell. El 30 de novembre de 1920 va ser assassinat a les portes del seu domicili per pistolers del Sindicat Lliure. Es dirigia a defensar Salvador Seguí o Lluis Companys en un procés judicial contra dirigents del sindicat CNT pel qual van ser empresonats al penal de la Mola, a Maó. El seu funeral va ser seguit per milers de persones, i la manifestació en solidaritat amb Layret tot un acte polític en els convulsos anys 20 del segle passat.

Prop del 90 per cent del ple, a favor 

La resta de grups s’han posicionat a favor. Així ho ha fet la Crida, qui defensa “més actes per recuperar la història”, tot demanant un “mecanisme” perquè les entitats es vinculin, segons ha dit la regidora Anna Lara.  Junts per Sabadell (“votarem a favor”, ha dit la portaveu Lourdes  Ciuró) i també Podem s’hi han sumat. “Defensar els drets de les classes populars era sota risc de ser assassinat”, ha afegit Morell.

Cs s’absté

“Va ser un personatge important relacionat amb la lluita dels treballadors contra les patronals. La vinculació amb Sabadell és per l’acta de diputat que va lluitar contra Llonch i Turull, aquests sí sabadellencs. Però poques coses més té a veure amb Sabadell”, ha dit el portaveu de Ciutadans, Adrián Hernández, qui no està d’acord amb dedicar-li un monument: “quantes desenes de personatges com Layret han de tenir un record a l’espai públic?”. La moció proposava destinar-li un monument a les portes de la seu del desaparegut Cercle Republicà Federal (CRF), ara la seu de l’Orquestra Simfònica del Vallès, al carrer de Narcís Giralt. “Em sorprèn que el mateix govern que no ha donat rellevància a herois anònims com Cipriano Martos i li posa una placa d’amagat ara vulgui fer un monument a Layret em sobta. I van dir que calia feminitzar els reconeixements i el primer que volen fer és a un home”.

Layret té una avinguda a Sabadell, al barri de La Creu Alta, entre la plaça de la Concòrdia i la carretera de Prats. L’any vinent, a més, tindrà un acte institucional de record i un monument, caldrà decidir quin i com, a la porta del que va ser el Círcol.

Foto portada: l’advocat Francesc Layret. 

Comments are closed.