Autor: M.Tornel.

L’Ajuntament emprendrà mesures contra l’escletxa salarial i esquiva donar suport a la Vaga Feminista

  • L’Ajuntament no donarà suport a la Vaga Feminista convocada per la CGT i altres sindicats minoritaris. 
  • El consistori avaluarà la igualtat salarial entre homes i dones dels contractistes i si tenen pla d’igualtat. 

Doble moció feminista al ple a les portes del 8-M, Dia de la Dona i amb convocatòria de Vaga Feminista per alguns sectors socials. Han tingut sort desigual. La proposta d’Esquerra per abordar les diferències salarials entre homes i dones dins la Casa Gran i amb els contractistes ha tingut llum verda. La de la Crida per donar suport a la Vaga Feminista ha estat rebutjada. En tots els casos hi ha hagut polèmica amb la regidora de Feminismes i tinenta d’alcaldessa, Marta Morell. 

Morell (Podem) considera que portar mocions d’aquesta forma al ple és utilitzar de forma partidista el feminisme, cosa que no convé, i creu que amb un manifest aprovat per consens pels portaveus municipals es donava una sortida unitària a les reivindicacions del 8-M. “No té sentit portar això al ple si ja s’ha aprovat un manifest que ho recull”, ha vingut a dir Morell. Visió diferent a l’oposició, ja que el manifest, segons les regidores d’Esquerra i la Crida, “afusella paràgrafs sencers” de les seves mocions i a més recalquen que una moció té més valor polític que un manifest. Aquests acusacions han comportat una agra polèmica amb la regidora de Feminismes, arribant al detall de discutir sobre com es va gestar el manifest i quan, qui i a qui va enviar els correus electrònics per negociar-ne el redactat.

ERC aprova la moció per atacar l’escletxa salarial 

La moció d’Esquerra per publicar les dades dels treballadors municipals segregades per sexe, règim jurídic i categoria o establir clàusules per evitar l’escletxa salarials als contractistes, demanar-los plans d’igualtat i presència femenina a les taules de negociació sindical ha tingut llum verda. La regidora Èlia Soriano ha expressat amb solvència tècnica reconeguda per la resta de regidors les dades que palesen la discriminació salarial entre homes i dones.

La proposició s’ha aprovat, no sense crítiques de nou per part de la regidora de Feminismes, Marta Morell, qui ha acusat els republicans de demanar publicar unes dades, cosa que ja es feia des del 2010 però que ells no van actualitzar en els quatre anys que van governar. El PSC ha afegit que el competent en inspecció de treball és la Generalitat, on governa Esquerra, però no ha boicotejat la moció, i s’ha abstingut, com tota la resta de grups. Amb el vot favorable d’Esquerra i la Crida, la moció ha sortit endavant. Ciutadans ha alertat que si s’aplica en sentit estricte les petites empreses, que no tenen pla d’igualtat en general, poden quedar excloses dels contractes del consistori.

L’Ajuntament no donarà suport a la Vaga Feminista

En quant a la moció de la Crida, incloïa aspectes com la municipalització del serveis externalitzats més precaritzats, on bàsicament treballen dones (neteja d’equipaments o atenció domiciliària). Davant les crítiques de la resta de grups, la portaveu anticapitalista, Nani Valero, ha proposat deixar la moció en un simple suport a la convocatòria de Vaga Feminista per aquest diumenge, que convoquen sindicats com la CGT i altres minoritaris (IAC o Intersindical) però no els majoritaris CC.OO o UGT.

Un cop a votació, s’ha desestimat la proposta: 10 a favor (Esquerra i la Crida), però 14 en contra (PSC, Junts i Podem). Ciutadans s’ha abstingut.

Foto portada: manifestació pel 8 de març, l’any passat, a Sabadell. Autor: M.Tornel. 

Comments are closed.