Marta Morell

Morell (Podem): “No hi ha comparació possible entre Puigdemont i els que van fugir del feixisme”

  • La moció independentista per definir Puigdemont com “exiliat” i els empresonats com “presos polítics” encalla per l’abstenció de Podem. 
  • “Pablo Iglesias és més valent que vostè”, etziba el portaveu republicà a Marta Morell. 

“Hem vist en les paraules de Pablo Iglesias honestedat, valentia i sensibilitat tot i que també un espès silenci del seu espai polític quan no desqualificacions”, ha dit el regidor de Junts Francesc Baró. A partir de les paraules del vicepresident espanyol a Salvados, els partits independentistes han intentat un gest simbòlic del ple municipal, aprofitant l’aritmètica a la ciutat. Buscaven que el plenari defineixi Carles Puigdemont i la resta d’exconsellers a l’exterior com exiliats i als dirigents independentistes com a presos polítics. 

Els tres partits independentistes han portat la proposta al ple de forma conjunta. Així s’han repartit també els temps Baró, de Junts, Lluis Perarnau, de la Crida, i Gabriel Fernàndez, d’Esquerra. “No es tracta que ningú canviï les seves conviccions sinó ser coherent amb elles”, ha dit Fernàndez.

La ciutadania sabadellenca van donar a Podem, amb una única regidora, la possibilitat, també el risc, de decantar la balança al ple entre l’independentisme i el constitucionalisme. Per tant, la moció tenia el major interès en escoltar la portaveu municipal de Podem, Marta Morell. I Morell ha donat un veritable cop de puny sobre la taula:

“Podríem estar davant d’una moció que votéssim a favor sense problemes. Podríem haver-nos posat d’acord en reclamar posar fi a la judicialització de la política, mesures per posar en llibertat definitiva als dirigents socials condemnats al judici de l’1-O sigui amb la reforma del codi penal, l’indult o l’amnistia o reclamar una taula de diàleg efectiva. Podríem haver-ho fet però vostès no han volgut. Han preferit parlar només entre vostès, han oblidat que el país és plural i enlloc de treballar amb l’únic grup que els pot donar suport han redactat la moció per veure si un cop més podien posar entre l’espasa i la paret a Morell i al grup municipal de Podem, que és una pràctica habitual aquest mandat. Van a buscar una declaracions del meu secretari general però només busquen motivar el seu electorat en campanya”, els ha reblat.

Morell ha assegurat que la DUI del 27 d’octubre de 2017 “van deixar el país a la vora del precipici, vam patir el 155, vam perdre la Generalitat i les eleccions el 2017 ens les va convocar la dreta espanyola de Mariano Rajoy. Després van escollir un president que va acabar inhabilitat i van decidir no investir president malgrat estar en segona onada de la pandèmia, van perpetrar el decret de suspensió del 14 de febrer i els tribunals els han hagut de dir la data de l’elecció. La Generalitat viu una degradació institucional”. Morell ha assegurat que l’independentisme té una “comprensió diferent del marc jurídic” que es va repetint i ha reincidit:

“No hi ha comparació possible entre Puigdemont i qualsevol de les persones que van haver de fugir del feixisme, entre altres Lluis Companys que va ser afusellat i que no pot comparar-se amb cap altre president, persones que van acabar en camps de concentració francès, persones que van tornar després per lluitar contra el franquisme. Les esquerres col·laboraven per vèncer el feixisme”, ha dit assegurant que “deixo clar el nostre suport a tots els empresonats [els ha dit un per un pel seu nom], també a Anna Gabriel o Marta Rovira que puguin tornar a Catalunya. Però fem-ho bé, no més electoralisme. No volem més gesticulacions ni més processisme”.

Morell ha convidat els independentistes a deixar la moció sobre la taula i buscar un consens, però no li han fet cas. Així que s’ha abstingut i la moció ha quedat empatada: 13 a favor (els 13 regidors independentistes i els 13 de PSC i Ciutadans). Però la seva abstenció ha donat el vot de qualitat de l’alcaldessa, que en cas d’igualtat desempata el resultat. Així que la proposta s’ha tombat.

Què han dit la resta de partits?

Per part de Ciutadans, Adrián Hernández s’ha mostrat dolgut per les paraules d’Iglesias “perquè un vicepresident espanyol ha dit que Espanya no és una democràcia” mentre que Pol Gibert (PSC) ha vetllat per la “separació de poders” entre govern i jutges i considera un “insult” a la memòria dels exiliats del franquisme la comparació entre ells i l’expresident català.

Baró ha palesat que s’ha intentat 18 vegades canviar la Constitució. Perarnau (Crida) ha insistit que la transició va ser poc més que un canvi de camises i Fernàndez (ERC) ha desmentit la portaveu de Podem: “Quan diu que no volem parlar he de dir que no és veritat perquè hem intentat trobar-nos amb vostè i no ha estat possible”, ha lamentat Fernàndez: “Pablo Iglesias és més valent que vostè”, ha finalitzat.

Foto portada: Morell, en una imatge d’arxiu. Autor: J.d.A.

Comments are closed.