Foto portada: vehicles al carrer Sant Pere, fa uns mesos. Autor: David B.

L’oposició acusa el govern de seguir sense projecte pel centre després de tres anys

Aparentment el punt era un tràmit. Però s’ha convertit en una tempesta de crítiques de l’oposició tant del PSC com de CiU i Ciutadans contra els plans del govern pel centre de Sabadell. “Diuen que hi ha consens però tot plegat està molt verd”, diu Ayuso (PSC). No veuen clar el model de mobilitat i temen que s’ofeguin els accessos.

El govern va aprovar fa un any la reforma de la mobilitat del Centre. Després d’una exposició l’estiu passat i un procés participatiu on han participat menys de 300 persones, s’ha portat al ple de nou l’expedient, amb les poques modificacions que en van sortir. En aquest temps, el govern ha dissenyat un nou projecte definitiu per al Passeig, amb arbres i un element d’aigua, i ha fet un calendari més pragmàtic de la pacificació de carrers.




Però tot plegat no convenç l’oposició. “Diuen que el pla del centre està molt madur però en realitat està molt verd”, diu el portaveu del PSC, Josep Ayuso. “Pacificar costi el que costi no. Volem o no volem un centre atractiu? Qui vulgui venir en cotxe ho ha de poder fer igual que si ve en bicicleta”, s’ha preguntat Silvia Renom (CiU). Ciutadans ha criticat les anades i vingudes de l’actual govern respecte la reforma de l’espai central. “No han fet el principal pla que necessitaven: el de mobilitat”, diu Adrián Hernández.

“Continuen sense respostes les preguntes de fa un any: què passa amb l’aparcament de l’estació Plaça Major? No hi ha resposta. Què passa amb l’aparcament del Vapor Turull? I què farem amb les càrregues i descàrregues?”, diu Hernández. “Mentre no hi hagi pla de mobilitat de Sabadell, la resta de plans són paper mullat; no serveix per a res”, diu Ayuso (PSC).

El govern ho veu diferent: “tenim un percentatge molt elevat d’acord en aquest tema”, replica Juli Fernàndez, nombrant l’Oficina del Centre. “Hi ha acord: la gent vol verd, ombra i aigua”, diu el responsable d’Urbanisme. Ha explicat que a la tardor s’instal·laran plaques que senyalitzen els aparcaments soterrats al centre des de les principals entrades de la ciutat. En referència a Ayuso l’ha acusat de “deixar un solar allà al mig de la ciutat” mentre era al govern.

D’una pèrgola “artístico-monumental” a una funcional

El quatripartit també ha recuperat la pèrgola sobre l’estació Plaça Major dels FGC, que el PSC va projectar i va adjudicar a l’artista Alfons Borrell, però el quatripartit va guardar en el calaix. “Era una pèrgola artístico-monumental però si plovia passava l’aigua a l’accés de l’estació”, explica Fernàndez. Ara la instal·lació serà diferent, manté. Però el PSC sosté que es perd una oportunitat de tenir un element de referència.

L’aprovació del document ha tingut 13 vots en contra (tota l’oposició). Però ha sortit endavant gràcies al vot de qualitat de l’alcalde, Maties Serracant.

Oficina del Centre: no és el nostre projecte

En declaracions a iSabadell, el president de l’Oficina de Dinamització del Centre, Jordi Molins, ha aclarit que el pla del govern “no és el pla que nosaltres faríem”. Però reconeix alguns avenços, com la millora de la senyalització dels aparcaments i un cert pragmatisme. No obstant, l’Oficina del Centre demana un centre “obert i no tancat” capacitat per a competir amb els centres urbans d’altres ciutats del tamany de Sabadell.

Foto portada: cues de vehicles al carrer de Sant Pere, que serà reurbanitzat aquest any. Autor: David B. 

Comments are closed.