La manca d’ordinadors a les escoles arriba al ple: “quan arribin haurà acabat el curs”

  • La Generalitat només ha entregat als centres escolars al 13,6 per cent del material informàtic compromès.
  • El 35 per cent de les famílies més vulnerables no tenen ordinador a casa.

Crítiques a la Generalitat en general i el departament d’Educació en particular per la manca d’ordinadors en mans d’alumnes que estan en situació de confinament. “És molt trist que la feina dels mestres quedi trencada del tot per la bretxa digital”, ha il·lustrat el regidor de Junts per Sabadell Quim Carné. 

Segons les dades aportades pel regidor d’Educació, Manuel Robles (PSC), Educació només ha fet arribar als centres educatius de la ciutat el 13,6 per cent dels dispositius previstos, cap d’ells a l’ensenyament primari mentre que per altra banda “van arribant de mica en mica als professors i a l’alumnat d’ensenyament post-obligatoris”.

La moció ha tingut aroma de campanya electoral, en part perquè els representants de Podem i Junts han animat els sabadellencs a tenir present aspectes com aquests a l’hora de votar. I buscava deixar en un lloc incòmode a Esquerra Republicana, qui gestiona la conselleria d’Educació, un cop el seu propi company de govern, Junts per Sabadell, s’ha posat de costat del PSC en aquesta reclamació. El juntaire Carné ha acusat Educació “d’incomplir els seus compromisos”. En una línia similar, Ciutadans: “la Generalitat es va comprometre a coses que no ha complert, no s’han arremangat”, ha dit Laura Casado. Crítiques també de Podem, a través de Marta Morell. La Crida ha matisat que també l’Ajuntament podria haver fet més per no deixar “infants desemparats per les administracions, si calia pressionant més”.

Però Esquerra també s’ha sumat a la proposta, perquè considera que s’estan acomplint les peticions des de la conselleria. El regidor Pere Farrés ha assegurat que malgrat totes les limitacions que ha reconegut “hem aconseguit que les escoles siguin obertes a diferència d’altres països” i ha assegurat que durant el primer confinament es van fer arribar a les famílies més vulnerables 22.000 dispositius. Farrés ha assegurat que tot l’alumnat que fa formació híbrida o telemàtica té l’equipament necessari i si no, el tindran abans que acabi el trimestre. “Tots els centres disposen d’ordinadors portàtil. No tants com voldríem però tots en tenen. Hi ha feina feta”, ha reblat Farrés (ERC). Segons la seva argumentació, com els acords que portava el PSC al ple ja s’estan complint “no hi votarem en contra”.

Segons dades del PSC, el 15 per cent de les llars catalanes no tenen ordinador. Entre les famílies més vulnerables, la xifra es dispara fins el 35 per cent. Cada cop que un grup s’ha de confinar a casa, hi ha alumnes que queden desconnectats durant uns dies.

“El problema d’Educació és que sempre arriben tard perquè quan arribin els dispositius ja haurà acabat el curs”, ha assegurat Robles.

En total, entre el 28 de setembre de 2020 i el 2 de febrer de 2021, es compatibilitzen 26.686 alumnes en situació de confinament a Sabadell. La Generalitat es va comprometre a facilitar 300.000 ordinadors a l’alumnat i 85.000 al professorat abans d’acabar l’any passat.

Què demanava la moció?

La proposta aprovada demana al govern català que posi a disposició de l’alumnat i el professorat l’equipament informàtic i les connexions necessàries per seguir el curs en cas de quarantena o aïllament el més aviat possible. També ampliar la formació al professorat per reforçar les competències digitals.

Comments are closed.