Foto portada: el regidor de Serveis Municipals de Sabadell, Lluis Perarnau. Autor: David B.

Perarnau, a la “jugular” d’SMATSA: el contracte és un “bodrio” fet entre “dinar i dinar”

Estrany debat al ple municipal de setembre. Les forces que donen suport al govern van presentar una moció sobre les concessions. Entre els acords, complir la normativa i rendir comptes al ple del contracte de residus un cop a l’any. Un text genèric que va aprovar-se per unanimitat. En canvi, però, les intervencions del govern van servir per carregar contra l’empresa SMATSA entre la sorpresa dels regidors opositors.

La moció es titulava ‘Proposició per garantir l’eficiència, la transparència i la fiscalització als serveis públics’. Però ja de sortida va ser una càrrega del govern en dues direccions: el PSC i l’empresa SMATSA, amb qui mantenen un litigi judicial.

“El contracte és un bodrio, un nyap, una mina, un contracte que s’ha fet a mida entre dinar i dinar”, segons regidor de Serveis Municipals, Lluis Perarnau (Crida). “Quan vam arribar al govern l’any 2015, no hi havia forma de fiscalitzar el servei: no hi havia cap de servei i per controlar la principal concessió de l’Ajuntament estava format per cinc persones”, abunda el regidor republicà Gabriel Fernàndez. “Volem que a partir d’ara la fiscalització del contracte ja no es faci per comissió ni per una formació política sinó que es faci al ple. Volem que les explicacions es donin aquí”, ha seguit  Marisol Martínez, portaveu de Guanyem. Per la seva part, des d’Unitat pel Canvi, Eduard Navarro ha lamentat que els consistoris apliquen des dels anys 90 les receptes “neoliberals” a través de la prestació de serveis per part d’empreses privades. “Han fet impossible el control i han precaritzat les condicions de treball” ha reblat Navarro. Dura crítica també al PSC: “el 13 de juny de 2015, segons la interlocutòria de la jutgessa d’agost de 2018, una organització criminal va perdre el poder”.

L’oposició hi veu oportunisme

L’oposició al complet ha vist diferent la moció ja que simplement compromet a complir la llei. Una redundància per tant portar-la i fer-la aprovar al ple. Per això sospiten que el govern ha volgut parlar d’SMATSA, poc després d’ampliar-se el número d’investigats en la peça 28 del cas Mercuri, tant a la cúpula de l’empresa com a dos regidors socialistes, que dimiteixen aquest mateix dijous per aquests fets.

El portaveu del PP, Esteban Gesa, ha acusat el govern d’intentar “desviar l’atenció” del “fàstic” que està feta la ciutat. Gesa ha recordat que els predecessors de la Crida, Unitat pel Canvi i Guanyem van facilitar l’any 2012 que el contracte acabés a SMATSA, ja que es van abstenir: “com el Pisuerga passa per Valladolid, aprofiten aquesta moció per tapar-se les seves vergonyes de gestió”. “És la responsabilitat del govern, de vostè senyor Perarnau, fiscalitzar l’empresa i és la seva responsabilitat si la ciutat està bruta perquè vostès marquen els fulls de servei”, ha dit el portaveu del PSC, Josep Ayuso. El portaveu de Cs, José Luis Fernández, ha demanat “deixar de convertir el ple en una vendetta política o en un reflex de les situacions judicials; hem de treure els jutjats del ple municipal de Sabadell. Portem massa temps fent-nos mal”, ha finalitzat. “De què parlem a la moció? De SMATSA? De la peça 28 del cas Mercuri? O del que diu la moció?”, s’ha queixat el no adscrit Lluis Monge. “Tothom votarà a favor de la moció perquè el que diu és que es complirà la llei però la seva argumentació és d’una baixesa increïble”, ha acabat el popular Gesa.

Per acabar el debat, el regidor convergent Josep Beltran ha resumit l’estat de la qüestió: “és una moció rara, amb un títol molt generalista, modificada l’últim dia i quan entres al ple veus que la primera intervenció va a la jugular de l’empresa; tot molt estrany”, ha dit Beltran (CiU).

Foto portada: Perarnau, en un ple. Autor: David B. 

Comments are closed.