Ple telemàtic març 2021

Crítiques d’ERC, la Crida i Cs per redactar un Pla de mandat amb “desídia”

Crítiques generalitzades entre l’oposició al Pla de Mandat 2021-2023 que l’executiu municipal de Marta Farrés ha elevat al ple aquest dimarts. Tant Esquerra com la Crida i Ciutadans han acusat l’executiu i en especial el primer tinent d’alcaldessa, Pol Gibert, responsable de l’àrea de Presidència, de “desídia i manca de ganes” fent un document erràtic. 

Segons ha expressat el primer tinent d’alcaldessa, Pol Gibert (PSC), la pandèmia ha fet canviar molts plans del govern que, per exemple, ha deixat de banda els seus compromisos electorals pel que fa a la construcció de la nova comissaria de la Policia Municipal o l’Escola Municipal de Música i Conservatori Professional a l’Eix Macià. El Pla de mandat preveu posar negre sobre blanc el full de ruta de l’executiu fins a finals del mandat, d’aquí una mica més de dos anys.

Gibert ha assegurat que hi ha cinc grans eixos, amb 200 objectius, 500 objectius específics i més de 900 actuacions previstes per als anys 2021, 2022 i 2023. L’atenció a la ciutadania, el foment de l’ocupació, la planificació territorial i la sostenibilitat ambiental, el bon govern i la transparència i l’evolució de l’administració en són els principals eixos.

“Objectius amplis, específics i actuacions per tirar endavant la ciutat a dos anys vista per sortir de la crisi d’una forma diferent de la que vam entrar i no perdre impuls per recuperar el sentit i el batec de la ciutat abans de la crisi econòmica”, ha assegurat.

Complementant la visió del govern, la segona tinenta d’alcaldessa, Marta Morell (Podem), ha assegurat, centrada en les seves àrees de responsabilitat, que “estem demostrant que caminem cap a una acció feminista, cap al benestar animal i contra tot tipus de discriminacions”. Així mateix, Morell apunta que s’apunta a una altra forma de governar, més participativa i amb “xarxes veïnals”.

La versió governamental ha trobat certa comprensió en el principal soci de l’executiu, Junts per Sabadell. La portaveu, Lourdes Ciuró, ha celebrat el “compromís” del govern municipal amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides. Ciuró insisteix que cal reforçar la vessant verda de l’espai públic i reitera que el projecte per reformular la Gran Via “ens permetrà una ciutat de qualitat”. Ciuró recorda de nou que mai s’ha convocat el pla de l’estat de la ciutat que van impulsar i que seria “el veritable debat per retre comptes”.

ERC, Crida i Cs, més que crítics

Les bones paraules s’han acabat en Ciuró. El portaveu de Ciutadans, Adrián Hernández, ha recordat que si el govern presenta el pla de mandat és perquè ells van portar una moció al ple obligant al govern. “Ni el PSC ni Junts per Sabadell no veien la necessitat d’aprovar aquella moció i no era voluntat del partit majoritari de tenir pla de mandat”. Hernández ha assegurat que s’ha fet a “desgana”, amb “inconcrecions”.

“Sembla que el presentin perquè estiguin obligats. Trobem a faltar calendaris, fins i tot hi ha errors de numeració. Sembla que presentant els projectes a la premsa ja tinguin suficient”.

El portaveu del partit taronja sí ha trobat algunes novetats: el govern vol rescatar i tornar a portar a concessió l’aparcament de la plaça del Doctor Robert. “En infraestructures és de traca: ni es menciona la Ronda Nord ni la Ronda del Vallès ni res similar. Venen tot el dia que transformar la Gran Via és clau i al seu Pla de mandat parlen d’un munt de coses però res de la Ronda Nord, el més fonamental per transformar la Gran Via”, ha seguit. Així mateix revela que el govern vol modificar l’ordenança de civisme quan la ciutat no en té. “Un pla de mandat estil Gibert. Amb desgana. Molt decebedor”.

La Crida ha mantingut el to crític que ja venia de Ciutadans.

“És un mig pla de mig mandat. És una eina clau i en 148 pàgines no hem trobat cap línia política ni cap relat de ciutat que ens faci pensar per on anem”, ha assegurat.

Valero ha assegurat que la meitat del Pla de mandat conté mesures ordinàries, una cinquena part ve heretada del darrer mandat i només el 15 per cent presenta propostes pròpies del PSC i Podem. “El document té accions repetides fins a tres vegades. No ens porta enlloc”, ha finalitzat.

Finalment, el portaveu d’Esquerra a l’Ajuntament, Gabriel Fernàndez, ha assegurat que el document no conté cap “relat polític”. “Comparteixo la sensació de desídia, de poc entusiasme, que han esmentat els altres portaveus. Agraint la feina feta als tècnics, Fernàndez ha destacat “l’herència” del govern de transformació, que no té en compte l’actual govern.

Gibert: “no ens passem el dia fent plans; planifiquem i executem”

En el to de rèplica, i gairebé en defensa pròpia, Gibert ha defensat que “aquest govern no es basa només en plans. Altres governs es van basar només en plans i els hi va anar com els hi va anar. El govern planifica i actua i no ens passem el dia planificant sense fer res més”. Pel que fa als percentatges esmentats per la Crida “permeti’m que els posi en dubte”. I en quant a Esquerra Gibert ha assegurat a Gibert que no els tingui en compte que no valorin l’herència del quatripartit ja que, en tot cas, la valoren igual que la resta de sabadellencs que els van desallotjar de l’executiu fa dos anys. “Vam planificar molt, és cert, i estem orgullosos perquè 16 anys de governs bustistes van deixar aquest ajuntament com un solar sense cap projecte”, s’ha defensat Fernàndez.

Després de 50 minuts de discussió, el punt no s’ha votat, ja que es tractava d’una mera dació de compte. L’acusat de desídia Gibert ha agraït, no obstant, als regidors que “s’hagin pres la molèstia de llegir el PAM”.

Comments are closed.