Farrés aprova el seu primer pressupost amb Junts i Podem

  • Ciuró (Junts): “votem amb satisfacció perquè els pressupostos enfoquen la ciutat en la bona direcció”
  • Esquerra i la Crida, i també Cs, s’oposen als comptes amb una principal acusació: “són continuistes”

Pressupostos sense sorpreses. Els comptes han sortit endavant amb els vots del govern i Junts per Sabadell. Vot contrari d’Esquerra i la Crida, que han perfilat la crítica al voltant del continuisme dels comptes, i també de Ciutadans. El govern acusa les forces opositores de voler paralitzar la ciutat i  Junts defensa el seu pacte assegurant que “enfoquen la ciutat en la bona direcció”. 

El debat de pressupostos és el més important de l’any. I els primers pressupostos els més importants del mandat. Marquen tendència i blocs. Ple extraordinari matinal aquest divendres, que s’ha donat al voltant de les principals línies d’aquest mandat: relació privilegiada de Junts per Sabadell amb el PSC, que Podem ha de tolerar, distanciament de Ciutadans respecte l’executiu de Marta Farrés i crítiques d’Esquerra i la Crida a mig camí entre la reivindicació del quatripartit que va perdre les eleccions el passat mes de maig i les acusacions de continuisme. Unes acusacions que han estat aprofitades per l’executiu: si tan continuistes són els pressupostos per què voten en contra els supervivents de l’anterior govern?

La tinenta d’alcaldessa de Desenvolupament Econòmic, Montse González (PSC), ha presentat els comptes en la línia del ja expressat aquest dijous en roda de premsa (per a més informació: ‘Així serà el pressupost 2020‘). Els pressupostos han sortit endavant amb els vots del govern, i com ja estava previst de Junts per Sabadell des de fora de l’executiu.

“No hem volgut perdre l’oportunitat d’incidir per donar la volta a la ciutat. Necessitem arrencar i sortir de l’estancament on estem immersos des de fa tants anys. I volem que els pressupostos portin la nostra empremta”, ha assegurat la portaveu de Junts, Lourdes Ciuró.

De quina forma la porten? En actitud (“el ‘no pel no’ no és la nostra forma de fer”). I en projectes a mig i llarg termini (“criteris de sostenibilitat” i “recuperar el dinamisme que fa dècades que hem anat perdent”). S’impulsarà una nova centralitat al llarg de la Gran Via i el parc fluvial i industrial del riu Ripoll (“hem de transformar una autopista urbana per relligar els barris”) a través d’unes “primeres partides de pressupost” (50.000 euros, segons la responsable econòmica del govern) per avançar en el projecte Gran Via-Ripoll i també amb la promoció de la ciutat. A més, dues persones de l’entorn de Ciuró s’afegeixen al govern en qualitat de càrrecs de confiança per pilotar l’Oficina de la Gran Via i l’oficina de promoció exterior.

ERC i la Crida critiquen el continuisme

Entre els supervivents de l’anterior quatripartit, vots negatius i crítiques als comptes. La principal força municipal de l’oposició, Esquerra, ha definit els comptes com “continuistes”. Intervenció molt política i poc tècnica del portaveu Gabriel Fernàndez: “El govern ha trobat projectes iniciats i que seguiran executant-se durant 2020, 2021 i fins i tot 2022. Una molt gran herència que gaudiu en cada foto o vídeo que es fan des de l’inici del mandat. Projectes que impacten positivament en la vida dels nostres veïns”. Però els pressupostos de 2020 no avancen:

“Es queden on ja érem i hi havia més marge perquè la ciutat està sanejada, la màquina està en marxa i hi havia millores en marxa: canonades, cotxes, busos, arbrat, places, manteniment, la Bassa… tot això no existia al 2015. Altres veuran la llum, malgrat els retards, en els propers mesos”.

El portaveu republicà, Gabriel Fernàndez, ha reconegut que “mai hem vist l’opció real de treballar els pressupostos”. No hi ha hagut negociació sincera per part del govern amb la principal força de l’oposició, ha vingut a dir. Ha criticat l’increment fiscal (2 per cent a la majoria de grans impostos) ja pactats amb Junts per Sabadell. “Allà al desembre quan es van aprovar les ordenances ja vam veure que tenien un acord”, ha seguit. “La sociovergència arriba a Sabadell, com ho fa a la Diputació o al Consell Comarcal. Veïns de Sabadell: només falta saber quan tenen cartera els regidors de Junts dins del govern”, ha seguit.

Fernàndez, el portaveu d’ERC. Autor: David B.

Arguments similars a la Crida. “Els pressupostos arriben tard i no ens hem entès, tenim diverses formes de treballar”, ha assegurat Anna Lara, qui ha definit els comptes com a “més que continuistes” respecte als que ells mateixos i la resta del quatripartit van aprovar l’any passat des de l’executiu municipal. Demanen concreció al Pla d’Habitatge (“si no el volen i no se’l creuen el poden derogar però l’emergència social necessita resposta”, ha dit Lara. Crítica similar a medi ambient: “no podem dir que estem en emergència climàtica i seguir fent el mateix de sempre. On són els nous projectes?”. Lara ha afegit que “no tenen cap enfoc polític”.

“I pel mig ha arribat l’acord amb Junts, que posa una cama dins del govern i una fora, es crea una oficina de col·locació per un antic regidor de Junts [Toni Font, regidor de CiU entre 2007 i 2019] i alguna reordenació de personal [dues persones]. Esperem que la feina d’aquesta oficina vagi més enllà del Twitter però de moment no veiem cap translació al pressupost municipal”.

Lara ha defensat la tasca de l’anterior govern recordant que al 2015 la caixa estava buida, no hi havia projectes i l’administració estava mancada de personal. Una situació, diu molt diferent a la que s’ha trobat ara el bipartit PSC-Podemos.

Gibert (PSC) i Morell (Podem): si tan continuïstes són els comptes, per què voten en contra?

En el seu torn, el portaveu municipal del PSC, Pol Gibert, ha acusat alguns regidors de voler “bloquejar constantment” l’activitat municipal. “Veig que hi ha nous fronts d’oposició”, ha avisat, acusant Cs d’anar a rebuf d’Esquerra i la Crida. Sobre les crítiques d’ERC i la Crida, si tan continuistes respecte els anteriors són els comptes per què votaran en contra? A Esquerra:

“Van deixar una herència: molts diners als bancs, una casa paralitzada. Clar que farem els projectes que hi ha licitats. Van executar només el 16 per cent dels seus projectes. I recordi que la seva gestió ja va ser avaluada a les urnes i la ciutadania va dir el que va dir. Surtin de la zona de confort del bloqueig i avancem com a ciutat”, ha finalitzat.

La segona tinenta d’alcaldessa i portaveu de Podem, Marta Morell, evidentment s’ha sumat als vots positius. Segons ha indicat, es pugen els recursos a Acció Social, Habitatge i altres polítiques socials. Ella, però ha destacat especialment els que afecten les seves competències: es destinarà el 0,8 per cent del pressupost a Cooperació, s’ampliaran els Punts Lila a les festes majors de barri i es redactarà el primer Pla de memòria històrica de Sabadell. Pel que fa a Benestar Animal, ha assegurat que es vol convertir Sabadell en una ciutat pet friendly (amiga de les mascotes). En resum, creu que és un primer pas per donar un impuls a la ciutat durant aquest mandat. També ha emplaçat ERC i Crida a no votar en contra si els comptes segueixen el traçat dibuixat pel govern Serracant.

Després d’aquestes apel·lacions, Lara (Crida) ha explicat que els comptes són “continuistes però sense accent polític” i Fernàndez (Esquerra) que són ·continuistes però posen les bases de la sociovergència”.

Cs: “venda de fum”

“Votem el que votem no serà per un programa de 50.000 euros en un pressupost de 220 milions”. Així ha començat José Luis Fernández, de Ciutadans, la seva intervenció. Directe a Ciuró només començar. Ja enfocant-se cap al govern i al revés que Esquerra, intervenció tecnicista i poc política. Fernández ha reconegut que el pressupost per mantenir ferms puja però les inversions per mantenir ferms baixen dos milions. També que es deixa per més endavant l’Agència Pública de Lloguer. “No hi ha grans inversions més enllà de les que tenia l’anterior govern”, ha seguit.

També ha criticat que no han tingut temps per debatre la proposta final dels comptes. “És un pressupost continuista, en part obligat i en part perquè vostès han decidit viure de les inversions programades de l’anterior govern sabent que podran funcionar aquest 2020 i part del 2021. I després tindrem un desert inversor”, ha vaticinat. “Veiem molta venda de fum però baixant als números veiem coses que ens sorprenen”.

14-13

La votació sense història, un cop conegut el pacte Farrés-Ciuró. Sí del govern (10 del PSC i un de Podem) i de Junts per aconseguir 14 vots a favor. I 13 en contra (set d’ERC, tres de la Crida i tres de Ciutadans.

Foto portada: Gibert, Farrés i Morell, al ple. Autor: David B.

Comments are closed.