Foto portada: una usuària i un membre del SAD. Autor: Accent Social.

Prorrogat un any més el contracte del SAD, dels més grans de l’Ajuntament

L’Ajuntament prorroga durant un any un dels seus principals contractes externs, el del Servei d’Atenció Domiciliària (SAD), mentre prepara un nou concurs que s’adapti al nou conveni del sector. No és un contracte menor ja que representa cinc milions i mig d’euros a l’any. 

Segons ha presentat el regidor d’Acció Social, Eloi Cortés (PSC) el contracte a l’empresa Accent Social finalitzava el proper 31 de desembre i l’Ajuntament decideix prorrogar-ho un any més. Així es dotaran 5,48 milions durant el 2021 mentre el consistori prepara una nova concessió a partir de 2022 que haurà d’incorporar canvis per adaptar-se al nou conveni laboral del sector (increment de massa salarial, per exemple, retroactius).

L’eterna discussió sobre la municipalització

De forma recurrent, en la darrera dècada, s’ha parlat de prestar aquest servei de forma directa per l’Ajuntament. Especialment perquè les condicions laborals i salarials del sector són precàries. Algunes forces del quatripartit així ho van plantejar abans del 2015 però no ho van dur a terme mentre eren al govern. I ara ho demanen de nou des de fora. Tant el PSC com Ciutadans han abundat ràpidament en aquesta circumstància.

Cortés ha assegurat que “hi ha dos regidors que no surten a treure pit de la gran gestió del govern”. Ho ha dit en referència a l’anterior regidor d’Acció Social, Gabriel Fernàndez, qui no ha parlat, ni el regidor de Serveis Municipals de l’època, Lluis Perarnau (Crida), qui tampoc no ha parlat.

“Van licitar el servei dues vegades i no el van municipalitzar, ja sabem que municipalitzar un servei costa i vostès ho van descobrir des del govern però el seu programa proposava municipalitzar, nosaltres no ho proposem. Municipalitzar el servei tindria un cost elevadíssim i crear una empresa municipal pròpia”, ha finalitzat Cortés.

Per la seva part, el portaveu de Cs, Adrián Hernández, ha acusat tant la Crida com Esquerra de proposar accions que després no van fer des del govern. “Jo votaré avui el mateix que quan van portar el contracte ERC i la Crida, però ells van dir que aquell contracte, que ara es prorroga, era el millor de la història. La mentida té un límit”, ha dit Hernández.

Què diuen ERC i la Crida?

Davant el silenci dels dos únics regidors d’ERC i la Crida presents al govern anterior, han pres la paraula Francisca Maya, a ERC, i Nani Valero, a la Crida. Maya assegura que el contracte del quatripartit va ser una “bona opció” com demostra la pròrroga.

“Es van augmentar el 45 per cent les hores disponibles. El més progressista que podem tenir fins ara”, diu. Per la seva part, Valero, ha assegurat que “no ens hem mogut: volem la municipalització del servei perquè és un servei essencial. Durant el govern de transformació vam regularitzar moltes coses però passar da la municipalització d’un dia per un altre no és senzill”.

Valero s’ha mostrat molesta al considerar-se “menystinguda” perquè Cortés i Hernández han evidenciat que Perarnau en el cas de la Crida ha guardat silenci. “Ja està bé de menystenir aquesta regidora perquè tots tenim tota la informació”, ha dit.

Finalment, i al·ludint al seu dret a intervenir per al·lusions, Gabriel Fernàndez, s’ha definit “superorgullós” del contracte que va licitar ell com regidor del ram fa dos anys i que ara es prorroga perquè va eliminar la borsa de tres minuts per hora que pagava l’Ajuntament, no cobraven les treballadores ni tampoc podien gaudir les usuàries. Centenars d’hores cada any. Finalment també s’ha sumat a la discussió l’alcaldessa: “vostès van proposar la municipalització i després, com la realitat és molt dura, no ho van poder fer”.

Fora de l’etern debat, el regidor de Junts Francesc Baró ha animat l’executiu a planificar bé la nova licitació a partir de l’any 2022. Però també s’ha apuntat a la crítica al quatripartit: “només van municipalitzar la grua [també la zona blava en realitat]. El que està clar és que els serveis públics han d’estar liderats per l’administració”.

 

Més informació: 

Opinions contraposades sobre el nou contracte del servei d’atenció domiciliària

Foto portada: una usuària i un membre del SAD. Autor: Accent Social.