Suport municipal a la consulta del 6 d’octubre sobre Monarquia o República

Amb l’abstenció del principal grup del ple. El que governa (el PSC). Però el suport municipal a la consulta popular del 6 d’octubre sobre la forma d’Estat ha tingut llum verda. Tant Esquerra com la Crida, Junts i Podemos han votat a favor (14 dels 27 vots del ple). Només els tres regidors de Ciutadans s’hi oposen perquè la consulta “no va de monarquia o república sinó d’anar contra Espanya”. 

El punt ha comportat un cert enrenou a la sala, amb mitja dotzena de dirigents i simpatitzants de VOX en primera fila. És poc habitual que hi vagin. Havien anunciat per xarxes socials que seguirien de prop la discussió. Ho han fet amb fotos de Felip VI en DIN-4, banderes espanyoles, alguna samarreta amb escuts de la Legió i cartells amb una sentència judicial, la 242/2016. Però tot en silenci.

La moció ha arribat al ple de la mà de la Plataforma Consulta 6-O. Un únic acord: donar suport i facilitar la consulta a l’espai públic. Es farà el diumenge 6 d’octubre als carrers. Una representant de la plataforma ha presentat els motius de la consulta popular. Ha assegurat que la monarquia és un règim “antidemocràtic i anticonstitucional per definició”, lamentat que el rei tingui immunitat i definint-lo com “il·legítim” perquè deriva del franquisme. “El monarca pot abusar del seu poder, cometre un delicte, ser corrupte, i tot i així, continuarà estant protegit”, s’ha lamentat. A més, la monarquia és cara, diuen, concretant la despesa en 500 milions d’euros anuals, per passar a recordar el seu paper després del referèndum unilateral de l’1 d’octubre de 2017.

” No podem oblidar tampoc el paper que la Corona va tenir el 3 d’octubre de 2017, quan va avalar la repressió policial i la política de l’Estat contra Catalunya per haver posat urnes i es va decantar pel “a por ellos” en lloc de jugar un paper de mediació”, ha assegurat en un altre punt.

A nivell polític, el PSC ha agafat distància respecte l’exposició de motius del text. El regidor Eloi Cortés ha assegurat que la qualitat democràtica no ve marcada per qui sigui el cap d’Estat perquè els cinc estats amb pitjor qualitat democràtica segons el rànquing de The Economist són repúbliques. Els socialistes s’han abstingut, però, per passiva, han permès l’aprovació i, per tant, el suport de la corporació a la consulta.

Només Ciutadans, a la sala de plens, ha votat en contra. El seu portaveu municipal, Adrián Hernández, ha assegurat ras i curt, que aquest 6-O no anava de monarquia o de república sinó d’anar “contra Espanya”. En aquest sentit interpreta que es critiqui el discurs del rei Felip VI del 3 d’octubre de 2017. També defensa que la despesa per càpita del cap d’Estat és inferior a Espanya que per exemple a la despesa del cap d’estat alemany.

Com serà la consulta del 6-O?

Es preveu que la consulta es porti a terme el 6 d’octubre, de 10 a 14 hores, i que puguin votar els majors de 16 anys. Les urnes estaran repartides per una trentena de punts. Per tal d’assabentar la ciutadania sobre la celebració de la jornada de votació, s’ha previst repartir fulls informatius, enganxar cartells i celebrar actes com debats, conferències o concerts. El suport que la coordinadora demana al consistori es redueix a la logística (taules, cadires) i a vetllar per la normalitat del dia (ordre públic).

Foto portada: intervenció de la coordinador del 6-O, al ple. En primer pla, els dirigents i militants de VOX. Autor: David B.

Comments are closed.