Foto portada: el coordinador de la comissió de transició, Miguel Lopera (amb el diputat Giner a la dreta). A la dreta, Ramon Vida, dissabte a Can Puiggener.

Podem Sabadell tindrà primàries entre el 7 i el 9 de novembre enmig de la divisió

  • L’oficialista Miguel Lopera i el sector vinculat al regidor Ramón Vidal pugnaran per dirigir el partit lila.

  • Es convoquen eleccions internes després d’un any i mig de crisi, expulsions i acusacions.

La secretaria d’organització estatal de Podemos ha obert un procés extraordinari d’eleccions internes als òrgans del partit a diversos municipis, entre ells Sabadell. Es volen renovar les estructures en les ciutats de més de 100.000 habitants (L’Hospitalet, Lleida, Sabadell i Tarragona) on hi ha hagut crisis internes.

Podem viu en la bicefàlia a Sabadell des de fa més d’un any, quan bona part de la seva direcció va ser expulsada del partit a títol provisional. Entre ells, el secretari general i regidor per Unitat pel Canvi Ramón Vidal i la també regidora Elena Hinojo (més info: ‘Podem expulsa a sis militants‘). Els expulsats van recórrer la decisió a Madrid però fins ara no ha arribat cap comunicació més. Vidal i el seu entorn mantenen que sense expulsió definitiva és el legítim secretari general. En paral·lel, l’organització va crear una gestora, encapçalada pel militant Miguel Lopera, membre del Consell Ciutadà de Podem a Catalunya i proper a l’actual secretari general a Catalunya, Albano Dante Fachín (més info: ‘Podem presenta la gestora‘).

A la pràctica, però, els vidalistes han seguit actuat com la direcció local de Podemos, sota el nom de Consell de Coordinació i el sector vinculat a Miguel Lopera també sota el nom de Comissió de Transició (més info: ‘Qui dirigeix Podem a Sabadell?‘). Dues estructures paral·leles actuant en nom de Podem, coincidint les campanyes electorals de Catalunya sí que es pot o d’En comú Podem però mirant-se de reüll. La paradoxa hauria d’acabar al novembre, quan està prevista la renovació dels òrgans directius: el Secretari General i els 20 membres restants del Consell Ciutadà.

La secretaria d’Organització a nivell estatal ha obert un període extraordinari d’eleccions internes per renovar les direccions als municipis amb més de 100.000 habitants on el partit ha tingut un daltabaix intern. Es tracta de l’Hospitalet de Llobregat, Sabadell, Lleida i Tarragona. Fora de Catalunya també es renovaran les direccions de la Comunitat de Madrid, Extremadura i Andalusia, més els consells municipals d’Alacant, Pamplona, Santander, Màlaga, Palma, Lleó, Burgos, Salamanca i les Comissions de Garanties de La Rioja i Castella – La Manxa.

Nova direcció

Segons apunten diverses fonts, Miguel Lopera es presentarà al càrrec de secretari general de Podemos a Sabadell. També es dóna per fet que es presentarà algun vidalista, sigui Ramón Vidal o un altre candidat. No es descarten altres aspirants a secretaris generals, com Andreu Sánchez o Marta Morey. Tenen temps per recollir avals fins el dia 24 d’octubre, quan es proclamaran de forma provisional les candidatures i llistes. La campanya s’allargarà fins el 9 de novembre. Des de Madrid es demana que els òrgans orgànics i els cercles territorials mantinguin la neutralitat entre les diverses opcions i, per si de cas, han redactat un protocol de neutralitat per a administradors de comptes oficials de xarxes socials durant les primàries. El procés acabarà el dia 11 de novembre, quan seran proclamats els guanyadors.

Foto portada: a l’esquerra el coordinador de la comissió de transició, Miguel Lopera. A la dreta, Ramon Vidal.

3 Comments