Ramon Vidal, votant, i Elena Hinojo, a la mesa d'edat, dissabte al ple. Autor: David B.

Podemos expulsa a sis militants a Sabadell, entre ells dos regidors d’Unitat pel Canvi

  • Garanties considera que van desobeir l’Assemblea i les directrius del partit.

  • Dos dels expulsats, Ramon Vidal (secretari general) i Elena Hinojo, són regidors des de dissabte.

El Comitè de Garanties Democràtiques de Podemos a Catalunya ha expulsat aquest dilluns de la formació a sis militants de Sabadell per haver concorregut a les eleccions municipals dins d’Unitat pel Canvi. L’expulsió afecta el secretari general i ja regidor, Ramon Vidal, a la regidora Elena Hinojo i a quatre militants més.

Els membres del Consell Ciutadà de Podemos Sabadell Ernest Payà, Marta Campoy i Sara Ortega, més la militant de base Esther Lopera són la resta d’expulsats, segons la resolució del Consell de Garanties Democràtiques a la que ha accedit iSabadell.

La decisió afecta a dos regidors, Ramon Vidal i Elena Hinojo, només 48 hores després de ser nomenats com a representants públics, a través del grup municipal d’Unitat pel Canvi. A més, obrirà una crisi interna a Podemos, que haurà d’escollir nou secretari general i nou Consell Ciutadà, només mig any després de formar l’estructura del partit a Sabadell. Segons han assenyalat diverses fonts ara s’haurà de constituir una gestora.

“Marca blanca d’ICV-EUiA”

Garanties va obrir expedient als militants fa algunes setmanes i ara ha resolt la seva expulsió, en una ordre de vuit pàgines signada per Eva Correduria, Quim Cornelles i Jaume García, membre de la Comissió de Deliberació i Decisió de la Comissió de Garanties. La resolució argumenta que els militants de Podemos van decidir sumar-se a una “marca blanca” d’ICV-EUiA i no a un procés de confluència de les esquerres com va ocórrer a Barcelona o Terrassa. S’explica que la direcció catalana de Podemos va posar com a línia vermella per sumar-se a candidatures de confluència que tinguessin l’apel·latiu ‘En comú’ al nom de la candidatura com a símbol de ser una candidatura ciutadana. Un apel·latiu que es va negar en el cas de Sabadell al interpretar que Unitat pel Canvi era una candidatura “instrumental” d’ICV-EUiA.

També es critica que part de la direcció de Podemos a Sabadell actués sense tenir en compte l’opinió de l’Assemblea Ciutadana i presentant els acords amb la direcció d’ICV com a fets consumats. Garanties recorda que només l’Assemblea pot revocar o modificar un acord pres en la pròpia Assemblea. I l’Assemblea va decidir concórrer a les eleccions com Agrupació d’Electors.

Finalment Garanties manté que Unitat pel Canvi ha usat una confusió “evident” per fer veure que la seva llista tenia el suport de Podemos. En aquest sentit, Garanties ja va fer dos avisos, que van ser ignorats. Asseguren que la referència a “gent de Podemos” va aparèixer fins a la sacietat en la propaganda electoral.

“Calen mesures provisionals urgents”

Garanties resumeix que els sis militants han fet una falta molt greu (“manipular la lliure decisió dels afiliats –l’Assemblea Ciutadana-“ i dues faltes greus (“desatendre els acords i directrius del partit”, i “assumir acords polítics amb altres formacions polítiques sense prèvia autorització expressa del Consell de Coordinació”). A més, lamenten que s’ha paralitzat Podemos a Sabadell, amb “desavinences importants”. “Calen mesures provisionals urgents”, dictaminen.

Per tot plegat, s’expulsa els sis militants. L’expulsió és efectiva tot i que provisional des d’aquest mateix dilluns pels cinc militants que formen part del Consell Ciutadà. Se’ls insta a retornar les bases de dades, contrasenyes i tot allò relacionat amb les xarxes socials. Els expulsats poden recórrer davant el Comitè de garanties estatal.

Ramon Vidal, votant, i Elena Hinojo, a la mesa d’edat, dissabte al ple. Autor: David B.

26 Comments