Fraccionat el deute de SMATSA: ERC anirà al contenciós; la Crida critica “l’opacitat” del govern

El govern municipal ha aprovat fraccionar el pagament del deute de més de 2,5 milions d’euros que té SMATSA amb el consistori. L’import correspon a les liquidacions dels exercicis 2015 i 2016. La Crida critica que s’accepti en estat d’alarma el que no es va acceptar al gener. Esquerra Republicana va més enllà i anuncia que portarà el cas al tribunal contenciós administratiu.

Tot plegat ve de lluny: el febrer de 2018, l’Ajuntament va aprovar reclamar a SMATSA, la concessionària del servei de neteja viària i recollida de residus de Sabadell, 3,4 milions d’euros en les liquidacions dels exercicis 2014, 2015 i 2016, per serveis que l’empresa havia cobrat però que presumptament no havia prestat. El deute es va cobrar només parcialment, per l’exercici 2014, per la via de la compensació, i a inicis de 2019, SMATSA va demanar fraccionar el pagament corresponent a les liquidacions dels exercicis restants (de 2015 i 2016), de 2,5 milions d’euros.

No obstant, al gener de 2020 el mateix consistori va denegar la sol·licitud de fraccionament de les liquidacions per la manca de garanties econòmiques suficients que legalment són exigibles per aprovar un fraccionament de deute. En resposta, SMATSA va presentar una nova petició de fraccionament per aquest mateix deute al febrer i ara l’Ajuntament ha acceptat aquesta segona petició de fraccionament.

La Crida: és “injustificable i opac”

El primer grup de l’oposició que s’ha posicionat en el tema ha estat la Crida:

“És injustificable que s’aprovi el fraccionament d’un deute de més de 2,5 milions d’euros durant l’estat d’alarma i sense saber si hi ha garanties, o quines, sense que el govern hagi dit res a la resta d’electes ni convocat la Comissió Informativa especial, i més sent aquest un tema d’especial transcendència per la importància del contracte i els antecedents que acompanyen la gestió del contracte. Si no volien generar ombres calia ser totalment transparent”, ha afegit la portaveu del grup municipal la Crida, Nani Valero.

El grup municipal ho ha identificat com una mostra de molt poca transparència en un tema que la requereix tota, tenint en compte que està encara pendent de judici la peça 28 del cas Mercuri, que investiga l’adjudicació de la concessió del servei de neteja a SMATSA i a membres del govern del PSC i funcionaris que l’any 2011 van participar el concurs, informa Jordi Mateu.

ERC anuncia un contenciós

El principal grup de l’oposició, Esquerra Republicana, ha anat un pas més enllà, i anuncia que enviarà el fraccionament al tribunal contenciós administratiu. Els republicans consideren “sospitós i preocupant” que el govern municipal hagi aprofitat el confinament fraccionar el cobrament i vol saber perquè al maig el tresorer accidental permet una cosa que no va permetre l’anterior tresorer titular.

Els republicans volen veure l’expedient “íntegre” que dona llum verda al fraccionament, aprovat pel tresorer el 28 de maig. Així mateix demanen reactivar la Comissió Especial que segueix tot el contracte de la neteja i recollida de residus per tenir una explicació.

“Tornen, de mica en mica, les pràctiques i les formes del bustisme; hi ha una involució claríssima. N’alertem l’opinió pública”, ha assegurat el regidor republicà Raül Garcia Barroso.

L’adjudicació del contracte d’SMATSA, que es va fer entre 2011 i 2012, forma la peça 28 del cas Mercuri. Asseguren que l’actual tresorer té “interessos” ja que ha declarat com a testimoni en aquesta peça, en la seva condició de funcionari de l’Ajuntament, i que a més està sent investigat per una altra peça separada del cas Mercuri. “cal que s’abstingui d’intervenir en qualsevol decisió que hi estigui relacionada, incloent-hi aquest fraccionament del deute, que entenem que és nul per aquest motiu”, segueix Barroso. Fonts del govern asseguren que així ha estat i que els regidors republicans ho sabrien si haguessin llegit l’expedient que ara volen portar als tribunals, ja que consta la renúncia del tresorer a posicionar-se.

Per la seva part, el portaveu republicà a l’Ajuntament, Gabriel Fernàndez, apunta: “hi ha qui s’enfada quan parlem de pràctiques bustistes, però és que, amb aquestes maneres de fer, sembla que s’esforcen a demostrar-nos, que malauradament per a la ciutat, són vigents”.

Gibert: “ignorància o voluntat d’enganyar”

El primer tinent d’alcaldessa i portaveu municipal del PSC, Pol Gibert, assegura que la Crida mostra “ignorància o voluntat d’enganyar” amb les seves afirmacions, que defineix com “increïbles”. L’estat d’alarma ha congelat els terminis administratius. I ha ampliat el termini de pagament d’impostos “i això val per a qualsevol, inclosa l’empresa de residus”.

Gibert assegura que l’oposició té tota la informació, també durant l’estat d’alarma. I que la comissió especial que tant la Crida com Esquerra demanen reactivar es va aturar pel “boicot” que feia la Crida i a petició de la presidenta de la comissió, Lourdes Ciuró, de Junts per Sabadell. En tot cas “si un grup municipal vol activar alguna comissió, el que ha de fer és demanar-ho a la Junta de Portaveus. Demanar-ho a la premsa no demostra res més que la voluntat de seguir amb una guerra que no van ser capaços de guanyar durant els seus quatre anys de govern”, diu el portaveu socialista.

I en relació a Esquerra, Gibert ha assegurat que el tresorer accidental s’ha abstingut, demanant-ho de forma formal i prèvia, de cap tipus de posicionament en relació a SMATSA. Justament per “evitar qualsevol mena de sospita o dubte”. “L’escrit consta a l’expedient” que han pogut consultar els regidors, diu Gibert: “ERC ha anunciat un recurs contenciós-administratiu sense ni tan sols llegir-se abans l’expedient. Per tant, el que ara diu ERC, a més d’un atac infundat contra un dels professionals tècnics de l’Ajuntament, no té cap mena de sentit i demostra la irresponsabilitat i el desconeixement amb la que actua aquesta formació”.

Foto portada: una escombradora d’SMATSA, fa uns dies a la Concòrdia. Autor: J.d.A.

Comments are closed.