Foto portada: Farrés i un directiu municipal amb una de les veïnes afectades pels talls de llum. Autor. Ajuntament

Pols entre l’Ajuntament i Endesa pels talls de llum

  • L’executiu municipal atribueix a la manca d’inversió les caigudes de la llum i demana a la Generalitat que actuï.
  • Endesa responsabilitza dels talls a les connexions il·legals que acaben perjudicant la resta de consumidors. 

Pols entre l’Ajuntament i l’elèctrica Endesa. L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, va denunciar dissabte que 800 famílies s’han quedat sense llum a casa en algun moment durant el cap de setmana. Mentre la companyia atribueix els talls a connexions irregulars, l’executiu municipal assegura que és un problema de manca de potència a la xarxa. L’Ajuntament enviarà les queixes a la fiscalia i demana a la Generalitat la seva intercessió. 

Els talls de llum no són cosa només de Sabadell, diu el regidor d’Acció Social, Eloi Cortés. Passa al mateix a Badalona, Cerdanyola, Terrassa o Girona. Així ho palesen les declaracions en els darrers dies dels seus alcaldes i regidors. I tampoc són cosa només d’un barri. Només a Sabadell n’hi ha hagut en les darreres hores a Torre-romeu, Can Puiggener, Can Llong, Ca n’Oriac, Campoamor, l’Eixample o la Plana del Pintor. “Són punts inconnexes entre ells i sense cap relació aparent”, apunta el primer tinent d’alcaldessa, Pol Gibert. En aquest sentit, descarten que els talls vagin associats principalment a connexions il·legals o cultiu de marihuana, sense tancar la porta a que en algun cas així sigui. Però no en la majoria.

“En la majoria dels talls parlem de gent que paga el seu rebut per rebre un servei continuat i rep un subministrament intermitent a canvi”, afegeix Gibert.

Per la seva part, Endesa atribueix els talls denunciats per Marta Farrés a connexions irregulars sense contracte que finalment acaben perjudicant altres clients. L’excés de consum provoca que el sistema es desconnecti de forma preventiva per evitar altres incidències més greus. Segons l’empresa, es tracta d’una problemàtica detectada a Can Puiggener, on han sectoritzat la xarxa per evitar que els talls afectin altres clients. Però des d’aquesta setmana s’ha comprovat que també passa a Ca n’Oriac, on s’ha començat també a sectoritzar el carrer Cerdanya. Precisament, aquest mateix diumenge s’ha incendiat un comptador al carrer Alcarria del mateix barri, sense provocar ferits. Dos habitatges amb cultius de marihuana estaven alimentant-se de forma irregular de la instal·lació de l’edifici.

Farrés porta les queixes a la Fiscalia i demana a la Generalitat que actuï

El consistori demana la implicació de la Generalitat, qui pot inspeccionar i sancionar a l’elèctrica. En aquest sentit han enviat una carta al conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, i també al delegat del Govern de la Generalitat a Barcelona, el sabadellenc Juli Fernàndez. Finalment s’ha informat també la delegació del govern central a Catalunya.

“La Generalitat ha de supervisar i sancionar perquè són ells qui tenen la competència per garantir el subministrament elèctric”, afegeix Gibert.

Les explicacions de l’empresa no convenen l’executiu municipal, qui portarà les queixes a la fiscalia perquè estudiïn si poden incórrer en algun delicte, i ha iniciat un dispositiu municipal. En aquest sentit, la Policia Municipal ha fet 60 visites durant el cap de setmana a famílies amb problemes amb l’electricitat i ha obert 37 actes. “Recomanem a tots els afectats que truquin la companyia però donada la seva manca de resposta posem a disposició l’OMIC, que recull les incidències”, diu Gibert.

800 famílies

En els últims cinc dies hi ha hagut 800 clients afectats per talls, no de forma simultània. Segons Endesa, la mitjana del temps que s’ha trigat a reparar les incidències ha estat al voltant de les dues hores.

Foto portada: Farrés i un directiu municipal amb una de les veïnes afectades pels talls de llum. Autor. Ajuntament.

Comments are closed.