Xoc entre l’Ajuntament i Endesa pel deute de les famílies vulnerables

L’ajuntament de Sabadell (entre altres) han rebut amb indignació una carta de la companyia Endesa en què amenaça de tallar la llum a partir de l’octubre a més de 800 famílies vulnerables si el consistori no paga la meitat de les seves factures pendents. La llei els impedeix tallar el servei, però les factures es van amuntegant i Endesa vol que els ajuntaments paguin una meitat i ells una altra. 

Endesa reclama al consistori 983.000 euros pel deute acumulat de 826 clients (una mitjana de 1.190 euros per client; no tots són particulars). 157 tenen bo social (només el 19 per cent del total). Si l’Ajuntament no paga abans de l’1 d’octubre d’aquest any, l’empresa els tallarà la llum. “No són maneres”, diu l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, qui considera el moviment com “intolerable”. D’entrada, “agafem la xifra que ens diuen amb pinces perquè ni l’hem contrastat ni validat”, avisa l’alcaldessa. Els serveis jurídics de l’ajuntament analitzen la missiva, com també fa el consistori de Lleida. El de Terrassa, que també ha rebut la carta, parla d’amenaça.

Farrés reitera que “no permetrem que cap família vulnerable es quedi sense electricitat perquè, entre altres coses, el mecanisme que ho impedeix és llei”. Però assegura que “les coses no es fan així. La llei vol garantir els subministraments. No ens poden enviar un llistat com ens han enviat com si fóssim gestors d’Endesa“.

“Demano un acord marc de la Generalitat”

Des de Sabadell, Farrés té clar que ningú tindrà la llum tallada però demana a la Generalitat que es posi les piles, ja que encara no ha dit res ni ha posat en marxa els fons socials previstos per la llei.

“Al final es fan lleis sense dotació de pressupost que cauen sobre l’administració més fràgil que són els ajuntaments. Necessitem que l’administració competent, la Generalitat, tanqui un acord amb les elèctriques”, ha assegurat.

Farrés reclama al govern català que intercerdeixi amb Endesa, igual que els ajuntaments han fet amb les empreses amb qui tenen més accés. Per exemple, Sabadell ha tancat acords amb l’empresa Aigües Sabadell per complir la llei.

Què diu la llei 24/2015?

La llei catalana de pobresa energètica (coneguda també com a 24/2015), impedeix que les companyies tallin la llum als col·lectius atesos pels serveis socials municipals. Per tant les famílies segueixen disposant de servei malgrat no paguin. Però les factures es van acumulant. La llei parla “‘d’ajuts a fons perdut” i de descomptes “molt notables” i s’incentiva la creació d’un fons, que havien de pactar les administracions i les empreses.

Fa dos anys, la Generalitat, les diputacions provincials i els ajuntaments van proposar un conveni on les empreses assumien el 50 per cent de les despeses generades pels clients vulnerables. La proposta no va ser seguida llavors per la majoria de grans empreses. El deute acumulat ha seguit creixent. A nivell català, segons dades d’Endesa, la xifra suma 21 milions d’euros provinent de 25.000 clients (una mitjana de 840 euros per llar). El benefici net d’Endesa l’any 2018 va ser de 1.511 milions d’euros.




Endesa va notificar fa unes setmanes que estava disposada a assumir la meitat de la suma. Però vol que els ajuntaments paguin l’altra meitat, a risc de, si no ho fan, tallar la llum a partir de l’1 d’octubre a les famílies amb factures pendents. Els ajuntaments de Terrassa, Girona o Lleida han rebut cartes similars a les de Sabadell. El de Barcelona, pel moment, no o no ho ha fet públic.

ERC donarà suport a Farrés si planta cara a Endesa

En una piulada del seu portaveu municipal, Gabriel Fernàndez, el principal partit de l’oposició a Sabadell, Esquerra Republicana, ha anunciat que donarà suport a Farrés si planta cara a Endesa. Des del govern local, els republicans van fer bandera de l’aplicació de la llei 24/2015 i van sancionar les subministradors quan van tenir l’alcaldia. Fernàndez va ser el regidor d’Acció Social entre els estius de 2015 i 2019.

Ara demanen que se segueixi sancionant les subministradores que vulneren la llei, un front unitari (ajuntaments i Generalitat) per negociar amb les empreses, condonar el deute i crear un fons per finançar les factures de famílies vulnerables.

El Consell Comarcal: 3.000 famílies en risc

D’altra banda, el Consell Comarcal, convocarà al setembre un Consell d’Alcaldes i Alcaldesses per valorar la situació i mirar d’evitar que cap família de la comarca es quedi sense electricitat. Segons els seus càlculs, hi ha més de 3.000 famílies en risc per l’anunci de la principal subministradora elèctrica d’Espanya.

Foto portada: comptadors intel·ligents d’Endesa. Autor: ACN.

Comments are closed.