La llista independentista al marge dels partits prepara l’assalt al 26-M

  • Representants d’un centenar de municipis fan una jornada formativa amb el 26-M a l’horitzó. 
  • Lloa a la unitat però acusacions als partits de “politiqueig, condescendència i servilisme”.

Primàries continua fent camí amb l’horitzó de presentar-se a les municipals i “fer efectiu el mandat de l’1 d’octubre”. La candidatura patrocinada per l’ANC que fa un pols als partits polítics ha organitzat aquest dissabte una jornada formativa a Fira Sabadell. Hi ha centenar de grups locals que decidiran al febrer si finalment concorren a les municipals. Entre ells, el de Sabadell.  

El primer missatge de Primàries és ‘unitat’. Però si no hi ha unitat amb la resta de partits independentistes, ells faran el pas a les municipals en solitari de la mà de l’Assemblea Nacional Catalana. En aquest sentit, la proposta és tot un pols a organitzacions polítiques com el PDeCAT o ERC, a qui conviden a sumar-se al seu mecanisme per fer candidatures independentistes amb un sistema de primàries obertes: “l’evolució lògica del procés que va començar amb la consulta d’Arenys de Munt som nosaltres. Ens vam empoderar i ho seguim fent”, ha dit el coordinador de Primàries Catalunya, Josep Manel Ximenis, qui va impulsar la consulta d’Arenys i després va ser alcalde del municipi).

El guanyador de les Primàries Barcelona, Jordi Graupera. Autor: J.d.A.
El guanyador de les Primàries Barcelona, Jordi Graupera. Autor: J.d.A.

La cara més visible del projecte és Jordi Graupera, conegut tertulià i guanyador de Primàries Barcelona: “tenim quatre mesos per construir un nou subjecte polític. Ens ho juguem tot si volem sortir dels actuals discursos de rendició i de les estructures que es protegeixen entre ells i volen el control social de la gent a través dels mitjans de comunicació”, ha assegurat el periodista (per cert, els mitjans nacionals han estat absents del tot aquest dissabte a l’acte).

“Farts del politiqueig”

La portaveu de Primàries, Anna Arqué, considera que “Primàries és un mecanisme pels que estem farts del politiqueig, la condescendència i el servilisme de les xarxes dels partits”. Demana “independentistes disposats a materialitzar la independència” i veu votants entre “tota la gent que està emprenyada i disgustada perquè no s’ha fet efectiva la independència que vam guanyar quan es té un Parlament amb majoria independentista”. Si no hi ha unitat “serem una llista més però l’única que, entre les més de dues que es proclamaran republicanes, independentistes, a favor d’implementar el mandat de l’1 d’octubre no expliquem fal·làcies”.

El coordinador de Primàries Sabadell, Jordi Folch. Autor: J.d.A.
El coordinador de Primàries Sabadell, Jordi Folch. Autor: J.d.A.

De moment, tenen uns 42.000 votants registrats, i el proper 2 de febrer es faran les primàries a Terrassa o l’Hospitalet. El 23 de febrer es faran a la resta de municipis, entre ells Sabadell. La data màxima per presentar-se com a candidat és el 8 de febrer. Ara per ara, a Sabadell hi ha un miler de votants registrats i ja hi ha alguns candidats.

Hi haurà quarta llista independentista a Sabadell?

En clau sabadellenca, el coordinador del procés a nivell local, Jordi Folch, ha assegurat que estan en converses amb la resta de partits independentistes (ERC, Crida i Junts per Sabadell). “Les bases de l’independentisme demanen unitat”, diu. Però que si els partits no van a la una, i Primàries té prou votants registrats i també candidats, Primàries Sabadell serà la quarta llista independentista a les eleccions. I quan els diuen que dividiran el vot, responen que ells també eixamplen la base i evitaran que independentistes emprenyats es quedin a casa i passin de votar el 26-M. Entre els assistents a l’acte, en primera fila, l’actual regidora d’Esquerra i excoordinadora local de l’ANC Montserrat Chacon.

Foto portada: Ximenis, Folch, Arqué i Graupera, aquest dissabte. Autor: J.d.A 

Comments are closed.