La Mola, des del Parc de les Aigues. Autor: J.d.A.

Parc de les Aigües, Escola de Música a Sol i Padrís i Portal Sud, principals inversions del 2021

El govern municipal portarà a ple la proposta de pressupostos municipals per a l’any 2021 dilluns vinent. En principi, tenen l’aprovació garantida amb els vots del govern (PSC i Podem) i Junts per Sabadell. La tinenta d’alcaldessa d’Economia, Montserrat González, ha presentat aquest divendres les línies bàsiques dels comptes. 

Els pressupostos, que venen a ser la despesa municipal, sempre van acompanyats dels ingressos, ja siguin propis (impostos i taxes) o transferències d’altres administracions superiors. Pel que fa les ordenances, al 2021 es prorroguen les del 2020. És a dir els impostos i les taxes seran congelats. Segons González, la proposta inicial d’ingressos és més “acurada” que en anys anteriors. Per aquest motiu, malgrat es congelin, es preveuen recaptar més. “És fals” que es pugi la pressió fiscal, com denuncia Ciutadans. Entre les novetats: els bars i restaurants tindran una bonificació del 75 per cent de la taxa de terrasses i es farà una campanya de promoció del comerç local amb 20 euros per llar.

Pel que fa als pressupostos, les novetats més rellevants són les següents:

  1. El pressupost arribarà als 233 milions d’euros. Un creixement del 3 per cent respecte l’any anterior. Gairebé set milions més que el pressupost de l’any 2020 i gairebé 9 milions més que el pressupost de l’any 2019, el darrer que va fer l’anterior govern quatripartit.
  2. Els pressuposts no estaran lligats, com venen fent des de l’any 2012, a la llei Montoro, que incorporaven un seguit de limitacions a la despesa. A la pràctica, permetrà un major marge de llibertat per gastar els superàvits municipals. El superàvit del 2020 s’incorporarà un cop comenci l’any vinent. “Tindrem més marge i podrem més coses que fins ara no ens permetien fer”, assegura González quan se li pregunta què comporta abolir la regla de la despesa o d’estabilitat pressupostària.
  3. Dels 233 milions, gairebé 20 (19,6 milions en concret) es destinaran a inversions, cinc milions més que l’any 2019. Entre les principals, es destinen 2,48 milions per fer el Parc de les Aigües, a Can Llong, un milió per ampliar el centre cívic de Sant Oleguer i fer una extensió de l’Escola Municipal de Música, un altre milió per fer la nova Escola d’Hostaleria a la nau Sallarés i Deu del barri de Gràcia o un altre milió d’euros per reposar arbrat. En un altre ordre de coses, es destinen 900.000 euros a la renovació de paviments, prop de 700.000 euros per al nou Portal Sud (la nova entrada a Sabadell des de la C-58), 680.000 per fer carrils bici intermunicipals i 1,5 milions per adquirir maquinària i programari per avançar cap a l’administració electrònica. També es preveu construir el nou skatepark, 100.000 euros pel nou Passeig de la plaça Major, 150.000 euros per àrees recreatives per gossos, 380.000 euros per la plaça de la Fuensanta de Ca n’Oriac o 277.000 euros per reformar el carrer de Goya, a Campoamor. També es canviarà la gespa de l’estadi Josep Molins (Sant Oleguer) i dels Merinals.
  4. González assegura que la voluntat del govern municipal és que les millores a totes els barris comportin no tenir una ciutat a dues velocitats i a escala social, per no deixar ningú enrere.
  5. Com ve sent habitual, bona part de la despesa ordinària anirà destinada a neteja i recollida de residus, que arribarà fins els 30 milions d’euros entre els diversos serveis. S’implantarà la geolocalització a tots els vehicles de l’empresa SMATSA, incloent els carros manuals.
  6. A nivell de seguretat, es preveu destinar 18,4 milions. Entre altres es destinaran fons per remodelar la central de comandament de Can Marcet. S’instal·laran càmeres de seguretat a la plaça Picasso, a Can Puiggener i l’Eix Macià.
  7. En quant a la despesa ordinària, pugen un 9 per cent els fons destinats a Acció Social. El pressupost per a Educació arribarà als 20 milions i el de Cultura s’acostarà als 10 milions.
  8. L’Ajuntament preveu finalitzar l’any 2021 la implantació de l’administració electrònica. Esperen que millori els sistemes de treball interns i la comunicació amb la ciutadania.

El ple se celebrarà, en format extraordinari, el proper dilluns 23 de novembre a les 16 hores. Junts per Sabadell hi donarà suport a l’incloure’s un seguit d’inversions propostes pel partit liderat per Lourdes Ciuró. El pacte de pressupostos es va presentar fa alguns dies.

Més informació: 

Farrés aprovarà el pressupost municipal per la via ràpida amb Junts

Cs denuncia que la pressió fiscal pujarà malgrat que es prorroguin les ordenances

Foto portada: vista de La Mola des del parc de les Aigües, entre Can Llong, Can Rull i la Concòrdia. Autor: J.d.A.