Foto portada: Glòria Rubio, Juli Fernàndez i Maties Serracant, al ple. Autor: J.d.A.

PSC, CiU, Ciutadans, Guanyem i PP obliguen el govern a recular per no perdre totes les votacions

  • Esquerra i la Crida només troben la complicitat d’Unitat pel Canvi i retiren les votacions.

  • Juli Fernàndez es queixa de “la voluntat de bloqueig” i “elevada irresponsabilitat” opositora.

Toc d’atenció de magnitud al nou govern de Sabadell, format per ERC i la Crida per Sabadell, que no ha pogut aprovar ni les retribucions al membres de la corporació a el número de càrrec eventuals. L’aliança entre PSC, CiU, Ciutadans, Guanyem i PP (15 vots dels 27) ha obligat el bipartit a retirar els punts de la votació. El ple s’ha tancat en menys d’una hora sense votacions.

Tant el PSC com CiU, Ciutadans, Guanyem Sabadell i el Partit Popular han argumentat que el govern municipal no ha dialogat prou ni ha buscat els acords en les seves propostes. Amb més o menys concreció, els cinc grups han justificat així el seu rebuig a la proposta del govern en sis aspectes, tres d’importància política: el repartiment de competències entre el ple municipal i la Junta de Govern Local, les retribucions als membres de la corporació i el número i retribució del personal eventual per aquest mandat.

El grup socialista, amb Ayuso intervenint. Autor: J.d.A.
El grup socialista, amb Ayuso intervenint. Autor: J.d.A.

Així mentre el socialista Ayuso manté que les formes del govern “no són formes de fer”, el convergent Rossinyol ha sostingut que “el govern està basat en prejudicis i té poca capacitat negociadora”. Per la seva part, Joan Garcia (Ciutadans) ha assegurat que “el govern hauria de saber llegir el missatge d’avui” mentre que Miquel Soler (Guanyem) manté que “hem obert la mà al govern i ens hem trobat que no hi ha hagut respostes”. Finalment Esteban Gesa (PP) ha assegurat que “manca diàleg”.

UpC, únic suport del govern

Esquerra Republicana i la Crida només han trobat un aliat: Unitat pel Canvi, que ha anunciat el seu vot afirmatiu perquè “s’ha informat i s’ha debatut”, a excepció del punt sobre els eventuals. El portaveu, Joan Berlanga, ha anunciat el vot negatiu en aquest cas.

Fernàndez retira les votacions

Però no ha calgut posar negre sobre blanc les votacions, ja que l’alcalde, Juli Fernàndez (ERC), vista la situació, ha decidit retirar cada un dels sis punts just abans de l’inici de la votació. Fernàndez s’ha queixat de la “voluntat de bloqueig” i “l’elevada irresponsabilitat institucional” de les cinc formacions opositores. Per la seva part, els representants del govern, d’ERC i de la Crida, Glòria Rubio, Gabriel Fernández i Albert Boada, han instat els regidors de l’oposició a explicitar els punts concrets amb els que no estan d’acord. No han tingut èxit.

El saló de plens, aquest dimarts. Autor: J.d.A.
El saló de plens, aquest dimarts. Autor: J.d.A.

La proposta en quant als sous preveu reduir les assignacions de l’equip de govern un 25 per cent i augmentar la dotació als grups municipals en base a un fix per grup més un variable per cada regidor. Així, es preveuen sis càrrecs eventuals pel govern (un per cada una de les quatres àrees i dos per Presidència/Alcaldia) més un càrrec de confiança per a cada grup municipal (més info: ‘Més diners per a l’oposició, menys per al govern‘).

Nou ple en menys d’una setmana

El ple ha acabat en menys d’una hora. La situació ara, segons han informat diverses fonts a iSabadell, obligarà a convocar un ple extraordinari de nou que haurà de ser com a molt tard el dilluns 13 de juliol, just un mes després del ple de constitució de l’Ajuntament per aquest mandat. Els regidors i els grups queden sense retribucions, de moment, i les sessions ordinàries del ple i la Junta de Govern sense periodicitat.

Foto portada: la segona tinent d’alcalde, Glòria Rubio, l’alcalde, Juli Fernàndez, i el primer tinent d’alcalde, Maties Serracant. Autor: J.d.A.

6 Comments