Caserna Guàrdia Civil Sabadell

Què proposen els partits respecte l’abandonada caserna de la Guàrdia Civil?

La caserna de la Guàrdia Civil, definitivament buida, rau a la Gran Via impertèrrita des dels anys 20 del segle passat. El reciclatge d’un edifici destinat al cos politicomilitar en un equipament per a la ciutat no ha estat fàcil, i ha estat escenari de plets entre el govern socialista i l’oposició. Malgrat tot passen els anys, l’edifici es deteriora cada cop més i no se li dóna cap altres ús.

Què proposen els partits respecte a la caserna? Què en farien dins si poguessin? Com volen recuperar-la per a la ciutat?

PSC

Proposem reprendre les converses amb el ministeri de l’Interior, que és el propietari de la caserna, per aconseguir la cessió a la ciutat de l’espai i poder destinar-lo a usos lligats amb la investigació i la innovació en l’àmbit mèdic, tal com estava previst. Desgraciadament l’acció irresponsable d’alguns grups de l’oposició, que van portar aquest tema als tribunals, va fer inviable aprofitar una subvenció europea que teníem concedida per tirar endavant aquest projecte tan ambiciós.

CiU

El projecte de Convergència i Unió és crear un espai vinculat a les funcions universitàries de l’Hospital Parc Taulí. La part dels habitatges reconvertir-lo en residència d’estudiants, mantenint l’arquitectura, i l’altra part destinar-la a la recerca en l’àmbit de la salut.

Unitat pel Canvi

En el seu moment Antoni Farres, en nom de l’Ajuntament, i Miguel Angel Valdivieso, en nom de la Guàrdia Civil, van signar un acord de cessió gratuïta a la ciutat, que vinculava aquest equipament a projectes relacionats amb la Corporació Sanitària Parc Taulí, aprofitant l’avinentesa de la seva proximitat.

Temps més tard Rubalcaba, ministre de l’interior, demana a l’alcalde Manuel Bustos reformar aquell conveni de manera que l’ajuntament de Sabadell haurà d’entregar al ministeri tres milions d’euros i un terreny en Sant pau de Riu-sec. La reforma d’aquest conveni va ser objecte d’un contenciós interposat per ICV-EUiA i altres partits de l’oposició, recurs que es va perdre per defecte de forma. Tanmateix l’ajuntament de Sabadell en segueix sent el propietari.

A Unitat pel Canvi, treballarem perquè la caserna de la Guàrdia Civil acabi tenint un ús públic, prioritzant que esdevingui un espai vinculat a la Corporació Sanitària del Parc Taulí, tal i com s’havia previst o incorporar l’edifici al parc públic d’habitatge.

Partit Popular

En primer lloc caldria trobar una sortida el conveni amb el ministeri de l’Interior per fer que l’Ajuntament recuperés la titularitat de la caserna. En segon lloc caldria rehabilitar els habitatges abandonats dels guàrdies i crear una borsa d’habitatge de lloguer per a emergència social i pisos compartits per a joves. Per a l’edifici principal proposem una rehabilitació per crear un espai polivalent municipal.

Crida per Sabadell

Defensem la recuperació del seu ús col·lectiu per la ciutat. Per això és necessari revisar les condicions del conveni, recuperar la qualificació urbanística d’equipament del sector que es volia convertir en residencial i començar amb celeritat la rehabilitació dels antics habitatges per a ampliar l’oferta d’habitatge públic de lloguer. Des de la Crida proposem elaborar per aquest espais una proposta d’equipament cultural de ciutat, que podria estructurar-se al voltant del projecte de nou conservatori de música. Per això caldria en primer lloc convocar tots els agents implicats i pensar amb un projecte de gran importància per la ciutat amb capacitat de dinamitzar el sector.

ERC

La caserna és un espai que encara avui depèn del Ministeri espanyol, tot i que des de fa anys es reclama l’aplicació del conveni que retorna aquest espai a la ciutat. Des D’ERC Sabadell apostem per a que aquest espai retorni a la ciutadania considerant i explorant l’opció de crear un espai dedicat a la sanitat i a la investigació, donada la proximitat amb el Parc Taulí.

Ciutadans

La caserna de la Guàrdia Civil s’ha de destinar a un projecte d’I+D+i. Creiem que dins dels objectius plantejats per a tota Espanya de crear una xarxa de centres d’innovació, aquest seria el lloc perfecte per ubicar un centre del que hem dit la xarxa Cervera de transferència tecnològica. Aquesta xarxa, semblant a la Fraunhofer alemanya, podria tenir un institut especialitzat en la innovació, a través del vincle que suposaria entre centres educatius i empresa, especialitzant-se en sectors en els que Sabadell és referència, com la salut, l’aeronàutica o el disseny.

Nosaltres no ens plantegem fer negoci urbanístic amb la caserna ja que és patrimoni històric de la nostra ciutat.

Guanyem Sabadell – Sí se puede

Els terrenys de l’antiga caserna són de titularitat municipal, inscrits al Registre de la Propietat a nom de l’Ajuntament des de l’any 1999. En aquest espai el govern de Guanyem Sabadell impulsarà la creació d’una residència per a gent gran de titularitat pública i un centre de dia. Aquest nou equipament municipal ocuparà una part d’aquests terrenys (on estaven les cavalleries i els antics habitatges) ocupant un espai de 3.700 m2. Els restants 4.000 m2 passaran a formar un nou espai verd que es dissenyarà amb la participació dels veïns i veïnes del districte i quedarà connectat amb la Plaça Taulí, per un costat, i amb el Parc Taulí quan es soterri la Gran Via entre els carrers de Tauli i Sant Maties.

Foto portada: la caserna, des del carrer Villarubias. Autor: O.Orriols. 

 

2 Comments