Foto portada: d'esquerra a dreta i de dalt a baix, Domènech, Forcadell, Vílche, Gibert i García.

Qui és qui, des de Sabadell, a les eleccions del 21-D?

Les eleccions autonòmiques del 21 de desembre, convocades per l’article 155, s’acosten. Són unes eleccions excepcionals, amb candidats empresonats, d’altres a l’estranger i algunes novetats, com la celebració en un dia laborable. Com és habitual, Sabadell hi aportarà un bon grapat de candidats. Alguns tenen l’elecció més fàcil que altres: són Xavier Domènech, Carme Forcadell, Joan Garcia i Pol Gibert.

El sabadellenc millor col·locat és Xavier Domènech, cap de llista de la coalició Catalunya en comú al 21D. Aquest historiador resident a Barcelona des de fa un parell de dècades però fortament vinculat a Sabadell encapçala després de fer-ho en dues ocasions al Congrés les llistes al Parlament. Domènech té l’elecció garantida. Ha estat professor a la UAB, comissionat a l’ajuntament de Barcelona amb Ada Colau i diputat al Congrés en el darrer any i mig. Ara deixarà la carrera de San Jerónimo pel parc de la Ciutadella. Es tracta d’una llista molt vallesana. Elisenda Alamany, de Castellar, serà número 2. Marta Ribas, de Rubí, serà la número 4. Joan Josep Nuet, de Montcada i Reixac, el número 5. Marc Verneda, exalcalde de Sentmenat, en serà el número 13. Des de Sabadell, el regidor Eduard Navarro serà el número 43 i Marta Campoy la número 59.

Forcadell, número 4 d’ERC

També té fàcil l’elecció Carme Forcadell. L’encara presidenta del Parlament finalment concorrerà als comicis com a número 4 d’Esquerra Republicana de Catalunya, malgrat la seva situació judicial, acusada de rebel·lió, sedició i malversació pel Tribunal Suprem i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Forcadell va ser regidora a Sabadell entre 2003 i 2007. Des del 2012 va presidir l’Assemblea Nacionnal Catalana. Després de la formació de Junts pel Sí (Convergència+ERC+Democràtes+independents) va ser la número 2 de les llistes, des d’on va accedir a la presidència de la cambra catalana. El santcugatenc Raül Romeva, empresonat a Estremera, serà el número 3. Les llistes republicanes tenen també entre els candidats a diputat a Marc Sanglas, de Sant Llorenç Savall (22). S’estimava que l’exalcalde, i ara tinent d’alcalde, Juli Fernàndez ocupés un millor lloc de sortida a la llista però finalment serà el candidat número 79 per Barcelona.

García i Vilchez, de C’s, amb números de repetir

Ciutadans tindrà de nou diputats sabadellencs, probablement dos com fins ara, ja que Joan García serà el número 7 i Laura Vílchez serà la número 13. García va ser regidor breument a Sabadell a partir del maig de 2015, però ho va deixar un cop va prendre l’acta de diputat, a la mateixa vegada que Vílchez. A la llista del partit taronja, també hi serà el portaveu municipal, José Luis Fernández (40).

El socialista Gibert, probable diputat de nou

També té opcions el sabadellenc del PSC Pol Gibert, número 11 per Barcelona. Gibert ja va ser diputat des de 2015, i és el primer secretari del PSC a Sabadell, a més del primer secretari de la Joventut Socialista de Catalunya.

La llista de Puigdemont, el PP i la CUP, sense sabadellencs amb opcions

Per part de Junts per Catalunya, la marca de Carles Puigdemont per aquestes eleccions, hi concorrerà des de Sabadell la diputada al Congrés Lourdes Ciuró, però en llocs discrets (57). Ciuró és diputada al Congrés des del 2011, i va ser regidora a Sabadell entre 2007 i 2011. Hi vol tornar l’any 2019, ja que ha avançat sovint la seva intenció de presentar-se a les primàries per ser l’alcaldable del PDeCat. No obstant, el sabadellenc millor col·locat a les llistes és Àlex Fenoll, empresari conegut per negar la salutació a Felip de Borbó, i antiga cara visible de Solidaritat a Sabadell, que serà el número 45 per la demarcació de Barcelona. Josep Rull, de Terrassa i ara empresonat a Estremera per ordre de l’Audiència Nacional, serà el número 6. L’exalcalde de Cerdanyola d’ICV, i funcionari a Sabadell, Antoni Morral serà el número 18.

Cap sabadellenc del PP té opcions de ser diputat. A la llista hi seran l’exregidora Cuca Santos i Anna Roig.

Finalment, a la CUP en aquesta ocasió no hi haurà presència sabadellenca entre els candidats amb opcions. Els cupaires van tenir en l’anterior legislatura a Mireia Vehí entre la seva desena de diputats. La terrassenca Maria Sirvent serà la número 2 per Barcelona.

Foto portada: d’esquerra a dreta i de dalt a baix, Domènech, Forcadell, Vílche, Gibert i García.