Foto portada: Vidal, dissabte, a Can Rull. Autor: David B.

Ramon Vidal (Podemos): “Abans del 31 de gener decidirem la nostra aposta per a les municipals”

El veí de Les Termes de 52 anys, Ramon Vidal, és des de fa uns dies secretari general de Podemos a Sabadell. La nova formació política decidirà en les properes setmanes la seva línia d’actuació a Sabadell. Vidal manté la incògita mentre assegura que les municipals “se’ns han tirat a sobre” en un partit que està “madurant” mica en mica.

Ramon Vidal va ser escollit de forma gairebé abrumadora pels inscrits a Podemos Sabadell. Va obtenir el 80 per cents dels vots dels 421 sabadellencs que van prendre part en el procés intern de la incipient formació política, que s’està desplegant a nivell territorial i ja té estructura local. Aquesta és la seva primera entrevista des de l’elecció.

Quina ha estat la seva trajectòria política anterior a Podemos?
La meva trajectòria anterior és zero. Mai he militat a cap partit. Sempre ha cregut que calia votar i intervenir però a començament de l’any passat vaig prendre consciència que la política o la fas o te la fan. Va ser quan vaig entrar a Podemos. Ja seguia La Tuerka [la productora audiovisual de Pablo Iglesias] abans i també seguia les tertúlies. Estic a l’atur i en aquell moment veia bastant la televisió i em vaig començar a interessar. Havia assistit a algunes concentracions del 15M a Barcelona però més a escoltar, observar i aprendre que a parlar.

Què va veure en Podemos?
Una forma nova i innovadora de fer política. La gent podia participar. Per primer cop la gent normal té a les seves mans una eina per a fer política. No cal afiliar-se. La gent es pot inscriure i debatre i participar de forma directa donant la seva veu. Hi ha gent amb moltes idees i que vol canvis. I cal trobar solucions a peu de carrer, sense subterfugis i de forma més directa.

Coneix o ha tractat amb Pablo Iglesias?
La veritat és que només ens hem donat la mà una vegada a l’Hospitalet durant la campanya per a les eleccions europees i no vam ni parlar.

Com valora la participació al procés intern de Podemos Sabadell: va votar un 40 per cent del cens i el van votar un 80 per cent dels inscrits.
El resultat és molt positiu i el suport als membres del Consell Ciutadà és molt clar. La participació ha estat considerable, un 48 per cent, però cal fer autocrítica i pedagogia: cal que la gent participi més. Però per ser un procés intern la participació és destacable. El més important per a mi és que vam iniciar el procés amb 973 inscrits i ara n’hem guanyat uns 270 més. És la dada més important: Podemos va pujant a Sabadell.

Vostè liderava una de les dues llistes. Hi havia una segona, alternativa, bastant crítica amb vostè i la llista en general. El procés deixa ferides internes?
El meu missatges és que cal escoltar a tothom que vulgui sumar o participar en el projecte. Jo sóc més de curar ferides que de reobrir-les i vull ser conciliador. Ara bé: les dues parts han de voler l’acostament. Nosaltres volem i estem oberts a la participació de tothom. Hem entrat en política per la gran necessitat social que hi ha i creiem en el treball en equip.

La seva llista ha estat titllada d’oficialista. Com ho veu?
No ho diria així però sí és cert que estem al cent per cent amb l’equip de Pablo Iglesias.

El secretari general de Podemos a Barcelona, Marc Bertomeu, diu que l’eix social ara mateix és prioritari sobre l’eix nacional i l’anomenat procés sobiranista. Per a vostè també?
Sí. L’eix social ara és el prioritari. Per a mi i els meus companys és el que prima. Però creiem que cal una consulta. I que Catalunya ha de decidir el seu futur.

Vostè és federalista? Sobiranista?
Jo sóc independentista. El meu vot seria Sí-Sí però respectaria el No. L’important és que els catalans puguin decidir el futur de Catalunya.

Va votar el 9N?
Sí. Els quatre de casa vam votar. Jo vaig votar Sí-Sí.

El secretari general a Madrid, Jesús Montero, diu que vol fer una llista a Madrid “de centralitat”. No parla d’esquerres. Què vol ser Podemos a Sabadell? D’esquerres? De centre?
Som gent d’esquerres per molt que es digui. Però crec que quan a nivell estatal es parla de centralitat es refereixen a equilibri. A Sabadell som un grup d’esquerres. A l’esquerra del PSC.

Marc Bertomeu aposta perquè Podemos Barcelona doni suport a la llista de Guanyem, liderada per Ada Colau? Quina és la seva aposta a Sabadell?
L’hem de decidir aquest mes. Abans del 31 de gener decidirem la nostra aposta per les eleccions municipals. Una primera opció seria la confluència amb Procés Constituent. Han fet una feina a la ciutat que cal valorar. Però cal estudiar totes les opcions. L’assemblea haurà de decidir.

Podemos marca uns requisits per a les llistes de confluència i hauria una opció a Sabadell que els compliria gairebé tots si no tots. Per què no donar suport a la Crida per Sabadell?
La nostra assemblea oberta decidirà. No sóc qui per dir-ho. Posarem sobre el tauler totes les opcions. I haurem de filar prim. Però caldrà complir l’ADN Podemos. La nostra segona opció seria constituir una agrupació d’electors.

Necessitarien 3.000 avals en un període de temps curt.
Sí. Però és assumible. No em preocupa. Tot i que serà una feina, caldria posar-s’hi.

Està d’acord amb la decisió presa a nivell estatal per no concórrer a les municipals amb el nom Podemos?
Al principi no. Però ara crec que és una bona idea. Hem de madurar una mica. Les municipals se’ns han tirat a sobre, i encara més les catalanes si finalment les convoquen a la primavera. Crec que, amb marca Podemos o sense, podem rebre el suport de la gent igualment. La nostra força és una nova forma de fer.

Tenen programa per a Sabadell?
Tenim programa i propostes. Les estem elaborant i les parlarem en el primer Consell Ciutadà que tinguem.

Remunicipalitzaran serveis? Revisaran les concessions o externalitzacions de l’Ajuntament. Quines?
Ara per ara preferiria no entrar. El primer que cal és auditar la gestió feta. És una part bàsica. A partir d’aquí farem canvis. Amb tota la informació, hi haurà moviments.

Mantindran els alts càrrecs?
És una de les coses que més cal analitzar. Caldrà filar prim.

Què cobraria un regidor de Podemos a Sabadell?
La nostra política és establir un màxim de tres vegades el Salari Mínim Interprofessional. Uns 1.800 euros mensuals.

Cobraria el mateix un europarlamentari que un parlamentari autonòmic que un regidor?
Ara mateix el paràmetre amb que treballem és de tres cops el Salari Mínim Interprofessional com a màxim.

Altres exemples de programa local?
Insisteixo: primer caldrà tenir tota la informació. Però calen canvis a l’urbanisme o els serveis socials. Des dels barris ens arriben moltes peticions per millorar la seguretat ciutadana o les infraestructures. Caldrà tocar moltes coses. A Sabadell, amb tot el que ens ha mostrat el cas Mercuri, hi ha molt a fer.

Foto portada: Vidal, dissabte, a Can Rull. Autor: David B.

22 Comments