Foto portada: un fragment del vídeo a les portes del CAP Creu de Barberà. Autor: cedida.

Detenció amb Taser: ERC, Crida, Podem i Comuns la consideren “intolerable”

La detenció d’una jove amb problemes psiquiàtrics a les portes del CAP Barberà amb una pistola Taser ha alçat diverses crítiques, tant socials com polítiques. Mentre el Centre Iríada, que fa seguiment del respecte els drets humans, ha alçat el to, també des dels partits polítiques llencen interrogants sobre l’actuació. Tant Esquerra Republicana com la Crida a Sabadell i també el diputat al Congrés Joan Mena, d’Unides Podem, demanen explicacions. 

El primer actor polític en dir la seva ha estat l’exregidor, exdiputat al Parlament i parlamentari a Madrid des de l’any 2015 Joan Mena, d’Unides Podem. Assegura que les imatges són “intolerables” i demana explicacions als Mossos d’Esquadra i a Junts per Catalunya (el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, és d’aquesta formació).

A nivell municipal, Esquerra Republicana “condemna” l’actuació policial per “abusiva i injustificable” a la vegada que demanen que s’investigui. Així mateix, malgrat que l’actuació és dels Mossos, recorden que a Sabadell la Policia Municipal ha incorporar les pistoles Taser perquè així ho van votar PSC, Ciutadans, Junts i Podem en el ple municipal de desembre de 2019.

El tinent d’alcaldessa de Seguretat, Jesús Rodríguez (PSC) ha sortit al pas per recordar els republicans que l’actuació no l’han fet agents de la Policia Municipal, sinó dels Mossos d’Esquadra. I que justament al Parlament de Catalunya ERC (quan formava part de la coalició Junts pel Sí) es va posicionar a favor de les pistoles elèctriques. Aquell grup d’experts va donar llum verda a les Taser en alguns casos només, per exemple davant “una amenaça amb arma blanca i altres objectes contundents per part de persones alterades i violentes – sota l’efecte de l’alcohol, substàncies estupefaents i malalts mentals”. “Teniu la mà ràpida pels tuits i lenta per comprovar el suport del vostre partit a les tàsers al Parlament”, diu Rodríguez.

També la Crida per Sabadell denuncia l’actuació, amb un ús “molt excessiu de la força”. I recorden no només que la Policia Municipal també en disposa sinó que, aprofitant una modificació pressupostària a causa de la crisi de la Covid, es va aprovar la despesa per comprar els aparells (més info: ‘La compra de les Taser, dins el paquet contra la crisi de la Covid‘).

Des de Podem, també crítiques a l’actuació policial. Així s’ha posicionat la portaveu municipal de Podem, i segona tinenta d’alcaldessa, Marta Morell:

De moment, almenys fins les 10 del matí d’aquest divendres, cap altra formació ha dit la seva sobre l’incident, ni a favor ni en contra. Tampoc l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés.

Més info: 

Els Mossos detenen una jove amb una Taser a les portes d’un CAP

La jove detinguda amb la Taser denunciarà els Mossos

La Policia Municipal tindrà pistoles Taser amb el vot de PSC, Cs, Junts i Podem

Polèmica per la compra de Taser dins un paquet de mesures per la crisi del coronavirus

Foto portada: un fragment del vídeo a les portes del CAP Creu de Barberà. Autor: cedida.