Quines reaccions hi ha hagut al pacte de la residència?

Dures crítiques del PSC i de Ciutadans al pacte per la residència. Bàsicament, perquè l’Ajuntament tornarà a finançar unes obres competència de la Generalitat per així desencallar reivindicacions històriques. El cas residència serà així, per a l’oposició, una mena de cas Taulí 2.0. Des del govern, Unitat pel Canvi pren distància. 

D’entre els representants municipals que han presentat l’acord hi havia de tres dels quatre partits que donen suport al govern: ERC, Crida i Guanyem. Cap d’Unitat pel Canvi, referent dels comuns a l’Ajuntament, que poc després de signar el protocol d’intencions, s’ha mostrat crític amb el pacte.

Així si per una banda celebren que el projecte avanci amb “titularitat pública i gestió pública”, no comparteixen “que la Generalitat no hagi complert els compromisos adquirits al 2006 i al 2010”. Llavors es van comprometre a pagar la construcció de l’equipament, i a gestionar-lo en virtut de les seves competències. Així ho ha traslladat el portaveu municipal, Joan Berlanga, al conseller de Treball, Afers Socials i Famílies.




Unitat pel Canvi assegura que seguiran treballaran perquè es compleixin els acords i lamenten la falta d’inversió que té la Generalitat en equipaments públics.

PSC: “una molt mala solució”

Els socialistes presentaran una moció al ple del pròxim dijous contra el protocol per a la construcció de la residència pública de Sabadell. L’alcaldable del PSC, Marta Farrés, reconeix que no ha pogut veure el contingut del document i lamenta que “no s’hagi enviat a la resta de grups”. La moció es basarà en la informació que ha arribat al PSC a través de la premsa, i que a assegura que la residència serà de titularitat municipal, amb personal contractat per l’Ajuntament, i que la Generalitat aportarà dos milions d’euros a l’any per poder abordar la tasca.

“Ens sembla una molt mala solució per la residència de Sabadell. La construcció és una competència de la Generalitat, l’Ajuntament pot ajudar, però no podem treure-li la responsabilitat. La titularitat municipal vol dir que l’Ajuntament agafa tot el risc”, assegura Farrés.

La socialista desconfia de la Generalitat perquè afirma que “ja ha firmat convenis amb aquest Ajuntament comprometent-se a pagar uns diners que després no ha pagat”, com va passar amb les llars d’infants. Farrés també acusa al govern de Sabadell de cedir a interessos de partit: “al final, les coses s’acaben arreglant entre Esquerra Republicana, la d’aquí, i la d’allà. Nosaltres no hem de finançar el govern d’Esquerra de la Generalitat. El que s’han de defensar són els interessos de la ciutat de Sabadell”.

Junts per Sabadell: “podien haver començat abans”

La candidata de Junts per Sabadell a l’alcaldia, Lourdes Ciuró, assegura que és “evident” que l’anunci d’aquest divendres és electoralista. “Per acabar ho pagant ajuntament, ja podien haver començat abans”, ha assegurat a aquest digital. Sigui com sigui, considera una “bona notícia” que la Generalitat concerti les places públiques de residència, tot i que demana que l’administració catalana “vetlli per un pla funcional” que garanteixi la qualitat del servei. Donat que l’Ajuntament haurà de decidir com es gestiona l’equipament, avança la idea que ho faci Sabadell Gent Gran, empresa del Consorci Sanitari Parc Taulí que té “expertesa” i vinculacions sanitàries.

Ciutadans: el quatripartit, de nou al rescat de la Generalitat

Dures crítiques des de Ciutadans al pacte per la residència. El portaveu, Adrián Hernández, assegura que “l’equip de govern surt de nou al rescat de la Generalitat amb diners municipals”, com ja va fer amb l’ampliació de les urgències de l’hospital Taulí (les obres estan aturades). Llavors es van apostar 4,2 milions a la Corporació Sanitària Parc Taulí per desencallar els treballs. Ara s’aportaran 8,4 milions per construir una residència i centre de dia.

El partit taronja presentarà una moció al ple per insistir que la Generalitat ha de complir els acords i finançar el projecte. També se sol·licita estudiar un nou conveni per evitar que la gestió de la residència sigui una “càrrega important per al municipi”.

 

“Tirar endavant la residència amb diners municipals es podria haver decidit en 2016 i no anunciar-ho ara a 80 dies de les eleccions”, assegura Hernández.

Finalment, creu que Esquerra Republicana “de nou aprofita la seva presència al govern de Sabadell per encobrir que la Generalitat no es preocupa per les seves competències”.

Gesa (PP): “així ni parlar-ne”

Posició clara del portaveu municipal del PP, Esteban Gesa, que creu que la residència pública és molt important per a la ciutat. Però que “en aquestes condicions, ni parlar-ne”. El popular assegura que el govern català s’hi havia compromès però creu que “ja els vam rentar les vergonyes regalant-los quatre milions per a inversions al Taulí i ara els regalarem un import molt important però a més la despesa tocarà el pressupost orgànic de cada any quan la competència és de la Generalitat. És un vergonya. Sabadell no pot ser el caixer automàtic de la Generalitat. Si el senyor [Juli] Fernàndez o Gabriel [Fernàndez] han de fer carrera política no pot ser a compte dels diners dels sabadellencs”.

Foto portada: mobilització veïnal per la residència, al ple. Autor: J.d.A. 

 

Comments are closed.