Rellotge Ajuntament aturat. Autor: David B.

Rebutgen l’acord per prestar el superàvit dels Ajuntaments a l’Estat

Ciutadans i ERC han mostrat el rebuig a l’acord d’aquest dilluns entre el Ministeri d’Hisenda i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), perquè els Ajuntaments puguin utilitzar part del superàvit per afrontar els efectes de la pandèmia del coronavirus. D’aquesta manera, els Ajuntaments que cedeixin els seus romanents a l’Estat podran utilitzar, entre el 2020 i el 2021, com a mínim el 35 per cent dels fons aportats.

El portaveu del Grup Municipal de Ciutadans (Cs) a l’ajuntament de Sabadell, Adrián Hernández, ha manifestat en un comunicat la seva preocupació per la decisió presa per FEMP i “que implica prestar a l’estat els diners estalviats pels Ajuntaments per a no acabar de recuperar-lo íntegrament fins a 2032”.

Hernández, considera que la Junta de Portaveus de l’ajuntament de Sabadell ha de posicionar-se de manera immediata contra aquesta mesura del Ministeri d’Hisenda i en defensa dels recursos municipals. “Demanem un posicionament de l’Ajuntament a nivell institucional contra una imposició del ministeri d’Hisenda que es torna a repetir com la que va fer el Partit Popular en el seu moment i exigeix que l’Ajuntament rebutgi que 15.000.000 d’euros de tots els sabadellencs vagin a parar a l’Estat”.

“Davant les moltes necessitats que té la nostra ciutat a causa de les conseqüències de la Covid19, és imprescindible que els diners que tenim s’inverteixi aquí” a més, explica que, “ens estan fent triar entre donar-li els estalvis de la ciutat a l’estat i recuperar una part o no poder utilitzar-lo”.

Hernández destaca que la proposta aprovada per la FEMP s’ha acordat només amb els vots de PSOE i IU-Podemos i, recorda el portaveu, “és la primera vegada en la història que en una decisió tan important es trenca el consens i es fa partidisme a la casa gran del municipalisme”.

ERC demana a Farrés que es posicioni

D’altra banda, el portaveu d’Esquerra Republicana a Sabadell, Gabriel Fernàndez, ha reaccionat sobre aquest tema a la xarxa social Twitter manifestant “tot el nostre rebuig a aquest acord de la FEMP amb el govern espanyol, aprovat gràcies a l’abstenció d’IU-Podemos”. També ha assenyalat que “el PSOE prioritza els interessos de l’Estat, per sobre dels interessos municipals”.

Fernàndez assegura que “els estalvis dels ajuntaments han d’estar a la disposició dels veïns. No han de servir, en cap cas, per finançar cap altra administració”. El portaveu d’ERC espera que “l’alcaldessa, Marta Farrés, posi els interessos dels sabadellencs per sobre de tot i surti a denunciar aquesta vergonyosa situació”.

Foto portada: Façana de l’Ajuntament. Autor: David B.