Farrés: “tindrem una patrulla a cada districte entre les 6 del matí i les 10 de la nit cada dia”

  • El govern Farrés reorganitza la Policia Municipal per tenir agents de referència als districtes de Sabadell. 
  • La divisió policial destinada la proximitat passarà de 30 a 51 agents el proper mes de febrer. 

El govern municipal portarà al proper ple una reorganització de la Policia Municipal per potenciar la policia de proximitat creant una nova divisió, la Divisió de Policia de Districte. L’objectiu de l’executiu és tenir una patrulla a cada districte entre les 6 del matí i les 10 de la nit els set dies de la setmana. Per a tal efecte, un terç de la plantilla del cos policial es dedicarà a aquests afers. 

La petició d’una policia de proximitat per part de diversos agents socials, des de les associacions de veïns als comerciants, ve de lluny. El bustisme no la va engegar, potenciant les unitats especialitzades mentre els efectius del cos anaven minvant. El quatripartit va fer una primera aproximació a mig gas a mesura que creava noves places d’agent, sense gaires èxits en part a causa de la manca d’efectius. Ara el govern de Marta Farrés augmentarà aquella aposta, creant la nova Divisió de Policia de Districte, que tindrà mig centenar d’efectius (44 policies a peu de carrer i mitja dotzena de comandaments). La incorporació de 30 agents el passat estiu dona un cert marge de maniobra a l’hora de gestionar el personal.

L’Ajuntament es marca un objectiu: tenir una patrulla de la Policia Municipal (dos agents per patrulla) a cada districte entre les 6 del matí i les 10 de la nit. Cada districte tindrà habitualment els mateixos agents de referència.

“És una petició històrica de les entitats, les associacions de veïns o els comerciants: tenir un policia de referència que conegui la zona”, ha assegurat l’alcaldessa, Marta Farrés, qui ha presentat la reorganització. Farrés ha repetit que la unitat de referència serà el districte, que són diversos. “Amb la dotació actual d’agents és el que podem fer i si parlem de policia de barris estaríem enganyant”, ha dit sense embuts.

Així hi haurà un grup d’agents al Centre, Covadonga, Eixample i Sol i Padrís (districte 1), un altre a La Creu Alta i Can Puiggener (districte 2), un altre als barris del nord (Ca n’Oriac, Torreguitart, La Roureda, el Torrent del Capellà, la Plana del Pintor, Can Deu i Sant Julià), un altre a Can Rull, Can Llong, Castellarnau, la Concòrdia o la Serra d’en Cameró (districte 4), un altre a Gràcia, Can Feu i Merinals (districte 5), un altre als barris del sud (La Creu de Barberà, Les Termes, Espronceda i Campoamor) i finalment una unitat a l’est de la llera del riu Ripoll (Torre-romeu, Can Roqueta, Poblenou de la Salut).

Segons fonts municipals, l’actual model de policia de proximitat estava format per una trentena d’agents que treballaven a jornada partida, deixant moltes franges horàries sense presència policial. Ara s’incrementa la dotació fins els 51 efectius, en horari de matí i tarda, augmentant la presència policial als districtes de 9 a 16 hores diàries. Per tant, s’incrementa un 66 per cent els efectius dedicats a la proximitat. El tinent d’alcaldessa de Seguretat i Civisme, Jesús Rodríguez, s’ha mostrat convençut que “afrontarem millor especialment la franja de 19 a 22 hores a partir d’ara” així com les entrades i sortides d’escoles i instituts.

Agents de la Policia Municipal patrullant al barri de Can Puiggener, l'any 2016. Autor: David B.
Agents de la Policia Municipal patrullant al barri de Can Puiggener, l’any 2016. Autor: David B.

L’Ajuntament insisteix que els professionals no rotaran de zona i per tant tindran un coneixement molt més acurat del seu àmbit de referència. “Tots els agents de la divisió es dedicaran en exclusiva al districte, no faran la resta de tasques del cos”, ha insistit Farrés. Els agents reforçaran la seva formació en habilitats socials, estratègies de negociació i mediació de conflictes així com en la gestió de la diversitat. L’enfocament vol mitigar especialment els problemes de convivència. “Més seguretat és major cohesió social i major qualitat de vida”, insisteix Farrés.

A expenses del ple

Els plans del govern s’han consensuat amb els sindicats presents al consistori, però hauran de rebre la llum verda del ple municipal per poder-se aplicar ja que cal tenir llum verda als canvis laborals i administratius que donin “cobertura jurídica” a la reorganització. El debat i aprovació serà el proper dimarts 1 de febrer. Si s’aproven els canvis, el model es posarà en marxa el proper mes de febrer.

El paper dels Mossos d’Esquadra

Farrés ha recordat així mateix que la competència principal en seguretat ciutadana és del cos dels Mossos d’Esquadra. Fa temps que reclama més agents a la ciutat, però la conselleria d’Interior argumenta que hi ha altres zones amb més necessitats, tant la pròpia capital catalana com municipis de menor tamany. L’enfoc de la Policia Municipal anirà més dirigit a la convivència i la prevenció.

Segueix-nos a Telegram:

  • Segueix iSabadell a Telegram clicant el bannèr o AQUÍ.
Segueix iSabadell a Telegram clicant al banner.
Foto portada: policies patrullant per la Rambla, fa uns anys. Autor: David B. 

Comments are closed.