Fernàndez i Valero

ROM en mà, Esquerra i la Crida exigeixen Ciuró convocar de nou la comissió SMATSA

Moviment d’Esquerra Republicana i la Crida per Sabadell, amb set i tres regidors respectivament, per convocar de nou la comissió informativa especial sobre SMATSA que ha quedat aturada de forma indefinida a proposta de la seva presidenta, Lourdes Ciuró (Junts) amb el suport del PSC, Ciutadans, Junts i Podem. Segons ERC i la Crida “la comissió s’ha de convocar” si no es vol incomplir el Reglament Orgànic Municipal, també conegut com a ROM. 

Qui convoca les comissions informatives? Qui les presideix. En aquest cas Lourdes Ciuró. A iniciativa de qui? Pròpia o d’almenys una cinquena part dels membres de la comissió. Així ho estableix el Reglament Orgànic Municipal, el ROM, aprovat fa només dos anys a l’Ajuntament. A l’empara d’aquest text, i del seu article 68, ERC i la Crida volen reactivar la comissió sobre SMATSA, aturada sense data de convocatòria des de fa un parell de setmanes. La comissió té 9 membres amb dret a vot. ERC i la Crida en tenen tres: un 33 per cent més que suficient per demanar que es convoqui.

Per què es va aturar la comissió?

La portaveu de Junts per Sabadell, Lourdes Ciuró, presideix aquesta comissió. Ella va proposar crear-la i presidida per un regidor opositor. El govern municipal ho va acceptar. Fa un parell de setmanes Ciuró va proposar aturar la comissió després que la Crida hagués fet passes per enviar el contracte de l’empresa SMATSA a la Comissió Jurídica Assessora. Segons va argumentar Ciuró en el seu dia, era una deslleialtat a la comissió i en tot cas s’avançava a les conclusions que es podrien haver pres al juny, quan estava prevista que acabés la comissió.

La portaveu de Junts va demanar aturar la comissió fins que la Crida decidia si seguia endavant amb l’intent d’anar a la Comissió Jurídica Assessora o l’aparcava almenys fins que acabessin les tasques de la comissió. Aquesta interpretació va trobar la comprensió dels grups del PSC, Ciutadans i Podem, a més de Junts. Una majoria prou àmplia que va deixar la Crida i a Esquerra sols (més info: ‘Descarrila la comissió SMATSA‘).

El moviment d’ERC i la Crida

Algunes setmanes després els republicans i els anticapitalistes exigeixen reglament en mà convocar de nou la comissió. Aixi ho han fet sota l’empara del Reglament Orgànic Municipal que valida convocar les comissions si almenys una cinquena part dels seus membres ho sol·liciten. Els portaveus d’Esquerra, Gabriel Fernàndez, i la Crida, Nani Valero, han demanat via instància l’alcaldessa, Marta Farrés, que “hi posi data” i exigeixen una “ràpida resposta”.

A més, volen que la reunió abordi les liquidacions pendents de cobrar a SMATSA, 2,6 milions entre 2015 i 2016 que s’haurien de cobrar en breu, més analitzar com estan les liquidacions dels anys 2017 i 2018, així com reprendre el calendari que s’havia pactat. “El ROM és molt clar: la comissió s’ha de tornar a convocar”, assegura el portaveu republicà, Gabriel Fernàndez.

Foto portada: Fernàndez i Valero, presentant la instància. Autor: cedida. 

Comments are closed.