L’Ajuntament deixarà d’ingressar fins a 17 milions pel coronavirus

  • La caiguda d’ingressos per a les arques municipals serà d’entre 13 i 17 milions d’euros aquest any. 
  • L’Ajuntament preveu gastar 5,81 milions de més pel Covid-19, sense comptar el pla de reactivació econòmica que s’ha compromès a fer. 

L’impacte de la crisi del coronavirus afectarà de forma molt sensible el pressupost de l’Ajuntament de Sabadell aquest 2020, segons una nova estimació presentada aquest divendres per l’executiu municipal als portaveus de l’oposició. Es preveu una caiguda dels ingressos propera als 13 milions d’euros i un increment de despeses total de 5,81 milions. En total, un desajust de 18,6 milions. 

L’estat d’alarma ha fet entrar el consistori en una dimensió desconeguda pel que fa a la recaptació. I és que calcula que caurà aquest 2020 en 13 milions, però la xifra podria ser molt pitjor, si es va allargant l’actual paràlisi, i arribar fins els 17 milions d’euros.

Entre 13 i 17 milions menys recaptats

Una bona part dels ingressos municipals depenen de l’activitat econòmica. Així es preveu que la recaptació de l’impost de la plusvàlua caigui en 6,34 milions aquest 2020. Tota una congelació del mercat immobiliari a la pràctica, complementada a més per una caiguda prevista de 800.000 euros de l’Impost de Construccions d’Obres (ICIO).

D’altra banda, no es cobren les quotes de les escoles bressol municipal (10 centres, un miler d’alumnes) des de que van tancar el 13 de març (caiguda de 1,31 milions d’ingressos). Tampoc els parquímetres de la zona blava (es preveu una caiguda de 1,08 milions). Si no hi ha tanta circulació, cauen les multes de trànsit (890.000 euros menys) i també la recaptació de la grua municipal (150.000 euros).

La Policia Municipal. Autor: David B.
Menys circulació de vehicles. menys multes i menys grua. Autor: David B.

L’Ajuntament preveu afectacions a les piscines. Obriran a l’estiu? Ara per ara tot són interrogants però el govern preveu 710.000 euros menys en entrades, dues terceres parts a La Bassa, on el cop es notarà més. No s’emeten llicències d’obertures comercials (240.000 euros menys), ni ocupacions de la via pública (130.000 euros menys) i les terrasses estan tancades (200.000 euros menys).

Amb tot, l’escenari presentat pel govern als portaveus no és el pitjor: el més pessimista albira una caiguda de la recaptació de fins a 17 milions d’euros només aquest any.

Menys ingressos, però més despeses

No només es cobrarà menys sinó que és gastarà més, en partides no previstes inicialment. Es preveu, en el pitjor dels casos, una despesa extra de 7,56 milions. 1,17 ja es van reservar la setmana passada a través d’una modificació del pressupost aprovada pel ple bàsicament de despeses socials i la creació de l’hospital temporal a la Pista Coberta. I 129.000 euros més també s’han consignat a través d’un fons especial.

Amb tot caldrà consignar encara 5,96 milions més. Bona part d’aquest forat el crearà la caiguda de fins al 90 per cent de viatgers de la TUS. L’Ajuntament haurà de tapar aquest forat, d’entre tres i 5,5 milions, segons fonts municipals. Així funciona el sistema del transport públic habitualment. Però el dèficit del 2020 serà sense precedents. El consistori haurà de consignar un milió més per a despeses socials i comprar més equips de protecció així com afrontar possibles indemnitzacions a contractistes i concessionaris.

Un autobús de la TUS. La concessionària del transport públic ha vist com s'enfonsava el nombre de viatgers. Autor: David B.
La concessionària del transport públic ha vist com s’enfonsava el nombre de viatgers. Autor: David B.

De l’estimació presentada pel govern aquest divendres en queda fora el possible pla de reactivació econòmic. S’ha de negociar, consignar i aprovar encara.

El govern calcula, per contra, que deixarà de gastar 1,75 milions d’euros a causa de les restriccions per limitacions d’aforament, mesures sanitàries o distància física. Un seguit d’actuacions diverses però que a hores d’ara es desconeix si es podran però que es veuen de difícil encaix en l’actual situació.

Els pressupostos del Covid-19 

Fetes les sumes i les restes, entre el que es deixa d’ingressar, el que es gastarà de més i el que s’estalviarà perquè no es pot fer, l’Ajuntament estima que el coronavirus afectarà en prop de 19 milions d’euros els comptes aprovats encara per fase inicial pel govern de Marta Farrés. Aquests són els primers pressupostos de la nova alcaldessa però més aviat seran els del Covid-19.

Foto portada: La Bassa de Sant Oleguer. L’Ajuntament preveu que el taquillatge caigui en 460.000 euros. Autor: David B. 

Comments are closed.