3 mesures de Sabadell en Comú per evitar que el coronavirus també acabi amb les llibreries locals

Sabadell en Comú, ara fora del consistori, presenta una bateria de propostes per evitar que el coronavirus també acabi amb les llibreries de la ciutat. El seu número està lluny del de fa dècades però encara sobreviuen una desena, i fins i tot n’han obert algunes en els darrers anys. L’extinent d’alcalde de l’àrea social, Joan Berlanga, apunta tres accions de suport que hauria de fer l’Ajuntament. 

“Sabadell disposa de diverses llibreries en funcionament”. Afortunadament, diu Joan Berlanga. Algunes de ben conegudes com la Llar del Llibre o la reinventada i especialitzada en llibre de segona mà Tècnica, d’altres vinculades a marques més grans com Abacus o la secció del propi Corte Inglés, i d’altres resistents a barris, com la Paes a la Concòrdia, Yoli a la Creu de Barberà, o Costa, a Can Rull, i fins i tot una nova tongada en el segle XXI, amb la consolidada Librerio de la Plata o la més nova Macondo, les dues al Centre. Però el coronavirus les fa posar en perill, més encara quan Sant Jordi, un dia important pel sector del llibre, passarà entremig d’un confinament inèdit.

Sabadell en Comú vol que l’Ajuntament ajudi el sector llibreter local. Com? Amb tres propostes:

  1. Que l’Ajuntament compri a totes les llibreries de la ciutat llibres, en especia d’autors locals, tant per a les biblioteques municipals com per a les escoles i instituts.
  2. Que els impostos i taxes municipals que paguen les llibreries l’any 2021 quedin reduits “a la mínima expressió”.
  3. Finament, que els mitjans públics (bàsicament, Ràdio Sabadell) facin difusión de les iniciatives de les llibreriers locals per vendre a través d’internet aquests dies.

L’exregidor Joan Berlanga, cap de llista dels comuns l’any passat assegura que  “el virus també pot acabar amb les llibreries de la nostra ciutat, és per això que necessiten el suport de l’Ajuntament amb mesures concretes que ajudin a la seva supervivència econòmica. No ens podem permetre una ciutat sense llibreries. La cultura és un element clau que necessita suport i que no pot estar únicament a mercè de la llei de l’oferta i la demanda”.

Els comuns animen la ciutadania a comprar llibres a través de les webs de les llibreries locals i especialment d’autors de la ciutat.

Foto portada: una dona, consultant llibres a la librería Paes, l’any passat. Autor: M.Tornel.