Foto portada: el regidor d'Acció Social, Gabriel Fernàndez. Autor: J.d.A.

Sabadell estudia sancionar les empreses que tallin la llum i el gas a famílies en risc d’exclusió

El regidor d’Acció Social, Gabriel Fernàndez (ERC), manté que les companyies subministradores d’electricitat i gas estan incomplint la legislació catalana vigent. Les acusa de no notificar als serveis socials els talls del servei. I ha anunciat la posada en marxa d’un procediment sancionador a escala municipal.

Segons la nova legislació catalana, que deriva de l’aprovació de la ILP Habitatge i contra la pobresa energètica el juliol passat, quan una companyia vol tallar el servei per impagament ha de notificar-ho als serveis socials. Des d’allà s’estudiarà el cas i, si la família té risc d’exclusió residencial, no s’autoritza que es talli la llum, l’aigua o el gas. En el cas de Sabadell, Fernàndez manté que les elèctriques i les gasístiques imcompleixen la llei. El regidor d’Acció Social les ha posat davant l’opinió pública.

Les companyies no compliexen la llei i serveis socials no pot continuar el desplegament de la legislació. No podem impedir el tall de subministraments a la nostra ciutat”, s’ha lamentat. “És indignant”, ha prosseguit.

Fernàndez ha assegurat que des de l’estiu s’han fet 285 prestacions per impedir el tall del subministrament (el servei d’aigües a Sabadell va per una altra via, ja que l’Ajuntament és copropietari d’Aigües de Sabadell i s’incideix més). Ara per ara, s’ha elaborat un protocol alternatiu al que marca la llei i el consistori està derivant les persones que així ho volen a l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor (OMIC), per reclamar contra les empreses subministradores per incomplir la llei i tallar el servei sense preavís a l’Ajuntament. Però el consistori ha anunciat aquest divendres que posarà en marxa un procediment sancionador a nivell municipal. Plantegen sancioanr les empreses que no facin el preavís. Sigui com sigui, Fernàndez no ha pogut concretar quin mecanisme utilitzaran ni un termini perquè la reforma entri en vigor. Espera fer-ho de la mà d’altres ajuntaments.

Això va de democràcia o de mercats. És important tenir-ho clar i fer pinya entre els poders públics escollits per la ciutadania per fer front als poders econòmics. Tot el món municipal ha d’anar a la una per fer complir la llei”.

Fernàndez assegura que aquest hivern, i arribats a l’extrem, l’Ajuntament farà prestacions d’urgències per restituir la llum i el gas a les persones que pateixin pobresa energètica. “Faig responsable a les empreses de les conseqüències que puguin tenir els talls il·legals de la llum als nostres ciutadans”, ha finalitzat.

Foto portada: el regidor d’Acció Social, Gabriel Fernàndez. Autor: J.d.A.

Comments are closed.