Nova ordenança de circulació aquest any

El tinent d’alcalde de Cohesió Territorial Jesús Rodríguez espera poder aprovar la nova ordenança de circulació en mig any, segons ha avançat aquest divendres. El nou text ha d’incorporar la regulació dels patinets elèctrics i altres vehicles de mobilitat personal (VMP) i adaptar-se a l’emergència climàtica. 

L’actual ordenança és de l’any 2010 i s’ha quedat antiquada. Molt més del que podria semblar per tenir només una dècada de vida ja que en aquests temps s’han produït nous fenomens com els patinets elèctrics, cada cop més presents, l’auge de plataformes com Amazon (amb els seus repartidors) o el fenomen Glovo i els seus riders. I també per la necessitat de prendre mesures més contundents contra l’escalfament global i l’ara anomenada emergència climàtica. “Anem una mica tard respecte altres ciutats”, reconeix Rodríguez.

El tinent d'alcaldessa Jesús Rodríguez, aquest matí. Autor: J.d.A.
El tinent d’alcaldessa Jesús Rodríguez, aquest matí. Autor: J.d.A.

La nova ordenança de circulació comença a caminar aquests dies i té encara un llarg recorregut per endavant. Rodríguez espera que pugui entrar en vigor en poc més de sis mesos, tot i que és un calendari una mica ajustat. Ara caldrà decidir per exemple com enfoca Sabadell la circulació en cas d’episodi de contaminació, com es defineix la futura Zona de Baixes Emissions o si es regula d’alguna forma més enllà de les recomanacions de la Direcció General de Trànsit la mobilitat en patinet o altres vehicles personals. Ara per ara, però, cal recordar que aquests recomanacions són obligatòries, a l’espera de poder ser més desenvolupades per cada corporació municipal. Les podeu consultar aquí si voleu més informació (més info: ‘La nova norma sobre els patinets, en 8 claus‘).

Foto: J.d.A
Una dona en patinet elèctric per la vorera, a Sant Julià, al desembre. Autor: J.d.A.

Rodríguez obre la porta a instal·lar càmeres de seguretat a les entrades de Sabadell per restringir la circulació dels vehicles més contaminants en episodis de contaminació, i també més càmeres en les zones de càrrega i descàrrega als carrers per a vianants per controlar millor que es compleixi la normativa. En tot cas, però, les decisions han de passar ara per una taula que redactarà la futura ordenança. El model que s’emprarà serà estudiar quines pràctiques estan funcionant a les ciutats de l’àmbit europeu.

Frau amb les plaques de discapacitats

El tinent d’alcaldessa ha assegurat que es vol lluitar contra el “frau” que hi ha en l’ús de les targetes que donen peu a estacionar en zones de discapacitats, ja que sovint són utilitzades per persones que no tenen la mobilitat reduïda.

Foto portada: un jove en monopatí, el passat dimecres a l’avinguda de Josep Tarradellas. Autor: J.d.A.

Comments are closed.