Silva, Farrés, Garcés i Garcia

S’acosta Amazon: Sabadell, Barberà, Santa Perpètua i Polinyà demanen millorar la mobilitat

Front comú entre els quatre ajuntaments més afectats per l’arribada d’un centre logístic d’Amazon a Barberà, però a tocar de Sabadell. Els alcaldes de Sabadell, Barberà, Santa Perpètua i Polinyà per mitigar els efectes del gegant logístic, sobretot però no només, a la carretera BV-140, la carretera de Sabadell a Santa Perpètua. 

La imatge també és el missatge en aquest cas. Es tracta de la primera reunió, almenys pública, dels principals mandataris de Sabadell, Barberà, Santa Perpètua i Polinyà en aquesta matèria. Es va fer aquest dimarts a la tarda a l’ajuntament de Sabadell. Fins el moment Santa Perpètua i també Polinyà han liderat la preocupació, amb els ajuntaments de Sabadell i Barberà a distància, sense alçar tant la veu. No en va Barberà acollirà el centre logístic d’Amazon, i cobrarà els pertinents impostos municipals per aquest fi. Sabadell per la seva part va vendre els terrenys, ajudant a eixugar el deute de l’empresa Vimusa que penjaven de l’empresa mixta Sabadell Creixent.

Foto portada: obres per fer el centre d'Amazon, aquest matí. Autor: M.Tornel.
Obres per fer el centre d’Amazon, al gener. Autor: M.Tornel.

Però les eleccions del 26 de maig i els canvis de govern a Sabadell i Barberà en el darrer mes han comportat aquest canvi de rasant. Ara els quatre municipis anuncien un front comú i miren la Generalitat, competent en mobilitat. No alcen el to contra Amazon, sinó per millorar la mobilitat a la zona, especialment a la carretera que uneix el futur centre i l’AP-7 o, el que és igual, la carretera que va de Sabadell a Santa Perpètua passant per Santiga, la carretera BV-140. Amazon tindrà altres efectes en la mobilitat, per exemple a Torre-romeu, probablement a la Gran Via de Sabadell, a l’Eixample de la ciutat, i també cap a Polinyà. Però està clar que els vehicles que vinguin per l’autopista aniran a buscar el centre logístic per la carretera de Santa Perpètua, ja amb retencions en algunes hores punta, que podria doblar el trànsit diari segons alguns estudis.

Més enllà de la rotonda

Els quatre alcaldes volen seure amb el conseller de Territori, Damià Calvet, per trobar solucions. De moment, allò projectat i aprovat és reordenar l’accés al polígon industrial de Can Roqueta mitjançant una nova rotonda. Però sembla una sortida minsa tenint en compte el considerable volum de mercaderies que entraran i sortiran cada dia.
La reunió ha comptat amb l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés (PSC), l’alcalde de Barberà, Xavier Garcés (PSC), l’alcaldessa de Santa Perpètua, Isabel Garcia (ICV, ara Santa Perpètua en Comú) i l’alcalde de Polinyà, Javi Silva (PSC). També s’ha abordat la creació de llocs de treball que portarà de la mà el gegant americà i s’ha acordat fer jornades tècniques entre municipis per concretar els efectes del projecte Amazon.

Recels en l’empresariat i el moviment veïnal

L’arribada del gegant logístic ha comportat recels entre el moviment veïnal sabadellenc (l’AA.VV Torre-romeu i la FAV Sabadell en són crítics) i també al Moviment Veïnal del Vallès. L’empresariat de la zona també s’ha mostrat preocupat. Ja a l’hivern l’alcaldessa de Santa Perpètua va demanar parar màquines fins solucionar la mobilitat i després va demanar reunir-se amb el conseller Calvet, però de moment la petició no ha tingut gaire èxit. Fa poc més d’un any es va saber que Amazon s’implantava entre Sabadell i Barberà (més info: ‘Amazon, a tocar de Sabadell‘). En aquest temps les màquines han treballat a tot drap i el centre podria entrar en funcionament en els propers mesos, segons fonts coneixedors del ritme de les obres.

Foto portada: Silva, Farrés, Garcés i Garcia. Autor: Ajuntament / cedida.