Foto portada: el regidor de Nova Economia, Albert Boada. Autor: David B.

S’aproven les ordenances amb el suport d’UpC i Guanyem

  • PSC, CiU, Ciutadans i PP s’oposen a l’actualització d’impostos i taxes.

  • Guanyem anuncia la seva abstenció però vist el bloqueig canvia el vot.

La proposta d’ordenances fiscals (impostos i taxes municipals) s’ha aprovat aquest dijous en fase inicial. Es preveu una pujada mitjana d’un u per cent dels principals impostos. El govern, ERC i la Crida, ha vist perillar l’aprovació donat l’anunci de Guanyem d’abstenir-se. Finalment, però, la formació liderada per Marisol Martínez ha donat un vot afirmatiu.

La clau de la sessió ha vingut en la rèplica de la portaveu de Guanyem Sabadell, Marisol Martínez. El PSC, CiU, Ciutadans i el PP (13 regidors) havien anunciat el seu vot negatiu mentre que només el govern (ERC i la Crida), més Unitat pel Canvi votarien a favor (12 vots). Amb l’anunciada abstenció de Guanyem, les ordenances eren tombades en fase inicial i la pujada d’impostos i taxes seria l’aplicada aquest 2015, sense cap de les modificacions presentades pel nou executiu. Davant la situació, els dos regidors de Guanyem Sabadell, Marisol Martínez i Miquel Soler, han canviat la seva anunciada abstenció per un vot favorable.

Durant tot aquests anys, amb moments molt durs com el cas Mercuri, mai s’ha paralitzat una aprovació inicial. Fer-ho equival a paralitzar el govern, el diàleg i el pressupost. No ho farem. Fins ara sempre ens hem abstingut però canviarem el vot i votarem a favor”, ha assegurat Martínez.

El canvi de vot de Guanyem ha desencallat la proposta d’ordenances, que s’han aprovat en fase inicial. Ara es dona pas a la negociació política en els impostos i taxes que el govern volt modificar i per tant amb el camp de joc marcat per l’executiu. Tot i així, Guanyem ha assegurat que voldran fer canvis: reduint l’Impost de Béns Immobles a la majoria de la població respecte a la proposta del govern, ampliant-lo en el cas de les grans superfícies, estudiant canvis a la taxa de residus i augmentant la taxa als caixers que es cobra a les entitats financeres.

Unitat pel Canvi ha donat el seu sí a la proposta malgrat que, segons ha dit el regidor Eduard Navarro, no comparteixen bona part del seu contingut. Aspiren a introduir-hi canvis i a que per a l’any 2017 hi hagi un replantejament integral de l’estructura impositiva de l’Ajuntament.

Ple Municipal
Votació a favor de les ordenances, aquest dijous. Autor: David B.

La proposta aprovada ara preveu incrementar un u per cent els principals impostos (Impost de Béns Immobles, que significa la meitat dels ingressos per aquesta via), taxa de residus o l’impost de circulació. El regidor de Nova Economia, Albert Boada (Crida), ha defensat la proposta en base a l’estructura de costos del consistori. El govern rebutja fer retallades en serveis públics i pujarà l’u per cent el sou als treballadors públics, recuperant a més la meitat de la paga extra que no van cobrar l’any 2012. Per tot plegat, ha defensat l’increment de pressió fiscal, en un context, segons ha dit, on es creen empreses i les dades macroeconòmiques són més positives (més info: ‘Pujada de l’IBI i la taxa de residus… les novetats de les ordenances pel 2016‘).

PSC, CiU, Cs i PP, en contra

El bloc opositor ha carregat contra la proposta de pujar impostos, més en un moment on l’Índex de Preus al Consum ha baixat un 0,9 per cent en el darrer any. Entenen que en realitat la pressió fiscal que patiran els sabadellencs pujarà un dos per cent l’any vinent, com ha recordat José Luis Rodríguez (Cs). “On millor estan els recursos és a les butxaques dels ciutadans”, ha dit Esteban Gesa (PP) mentre Josep Ayuso (PSC) ha recordat com l’oposició criticava les ordenances socialistes quan pujaven la pressió fiscal un 0,5 per cent. “Manca coherència en aquest govern”, diagnostica. L’oposició ha usat també arguments de forma per tombar la proposta. Així Carles Rossinyol (CiU) ha lamentat que no han pogut fer arribar propostes i que l’única reunió per parlar de la proposta la van fer dimarts, 48 hores abans del ple. “No són formes de fer les coses”, ha etzibat: “encara no s’han adonat que estan governant”, finalitza.

Finalment, in extremis, l’executiu ha aconseguir esquivar el rebuig a la seva proposta. Ara comencen unes setmanes de negociació per introduir modificacions a la proposta d’ordenances, que s’haurà d’aprovar en fase definitiva abans d’acabar l’any.

Foto portada: el regidor de Nova Economia, Albert Boada. Autor: David B.

2 Comments