La caserna és de la ciutat, ratifiquen els tribunals

  • Els tribunals desestimen el recurs de l’Estat: l’Ajuntament té dret a usar la caserna i no només la seva propietat. 
  • Farrés celebra la decisió judicial amb “prudència” perquè l’Estat encara pot presentar recurs. 

L’Ajuntament no haurà d’indemnitzar l’Estat per a poder fer ús de l’antiga caserna de la Guàrdia Civil. Així ho ha anunciat el consistori, després d’haver rebut la sentència, que es pot recórrer. L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, ha celebrat la sentència, tot i que amb “prudència” perquè l’advocacia de l’Estat pot presentar recurs. 

Es tracta d’un edifici construït l’any 1911 en un terreny cedit per l’Ajuntament, pagat amb aportacions municipals i que la Guàrdia Civil va utilitzar fins l’any 1998. La cessió inicial ja contemplava que l’edifici retornaria a la ciutat quan deixés de prestar els seus serveis. Situat a la Gran Via, l’Estat reclamava una indemnització perquè Sabadell la pogués recuperar malgrat tenir un conveni de reversió sense indemnització signat a finals del segle XX per l’alcalde Antoni Farrés, i el director general de la Guàrdia Civil de l’època. Després l’exalcalde Manuel Bustos i el ministre de l’Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, van pactar la reversió a canvi de tres milions d’euros i 5.000 metres quadrats a Sant Pau de riu-Sec. El conveni va ser portar al contenciós l’any 2006 per l’Entesa, i després s’hi van afegir CiU, ICV-EUiA i ERC. La caserna va quedar buida, i sense ús, durant una dècada.

A partir del 2015, el govern quatripartit va portar el litigi a la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat, que va donar la raó al consistori. L’Ajuntament va acordar per via plenària al 2016 revisar els acords i va assenyalar que la caserna era de titularitat municipal. L’Ajuntament va oficialitzar així la reversió (el que vindria a ser el dret d’ús perquè la propietat és municipal tal i com consta al Registre de la Propietat). Però el ministeri de l’Interior va recórrer l’acord de ple de febrer de 2018. Ara, si la sentència no es recorre, l’edifici serà municipal i el litigi s’haurà acabat.

“És una gran notícia per a la ciutat, ja que amb la decisió, Sabadell podrà comptar amb un gran espai i a més en un àmbit tan estratègic com és la Gran Via”, assenyala l’alcaldessa, Marta Farrés. “De moment cal ser prudents i esperar a veure si l’advocacia de l’Estat recorre o no però en tot cas, tenim una sentència que és favorable a la ciutat i això cal valorar-ho positivament”, afegeix.

Els acords contra els quals l’Estat va presentar el recurs desestimat ara pels tribunals comportaven que l’Ajuntament prengués possessió plena i efectiva de la totalitat dels immobles que configuren l’antiga caserna en coherència amb el dictamen emès poc abans per la Comissió Jurídica Assessora. Sense dret a cap contraprestació econòmica ni de terrenys a l’Estat. La sentència es pot recórrer davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Per tant, ara qui haurà de moure fitxa és l’Estat.

La sentència ha estat celebrada també per l’exalcalde Maties Serracant, de la Crida, o el regidor republicà Gabriel Fernàndez, que van liderar la recuperació de la caserna en el darrer mandat des del govern.

Foto portada: la caserna de la Guàrdia Civil, fa alguns mesos. Autor: David B. 

Comments are closed.