Foto portada: un vehicle d'SMATSA, en una imatge d'arxiu. Autor: M.Tornel.

Les seccions sindicals d’UGT i USOC a SMATSA acusen Valero (Crida) de voler manipular la plantilla

Les seccions sindicals d’UGT i USOC a l’empresa Serveis Medi Ambient SA (SMATSA), responsable de la neteja dels carrers i la recollida de residus, acusa la portaveu municipal de la Crida per Sabadell, Nani Valero, de pràctiques “mafioses”. Segons els sindicats, Valero ha incitat treballadors de l’empresa a denunciar les condicions dels treballadors en un reportatge.

Segons un comunicat de les dues seccions sindicals “Valero ha fet trucades per incitar a treballadors de l’empresa a participar en un suposat reportatge on es buscarien denunciar les condicions dels treballadors de l’empresa”.  Ho consideren “part d’una estratègia que perjudica els propis treballadors, que estan farts d’intrusismes en la situació de l’empresa i d’informacions que no fan altra cosa que incrementar l’angoixa i la pressió de la plantilla pel seu futur”. Finalment asseguren que les trucades són una “manca de responsabilitat” i un comportament “lluny de l’ètica de la que presumeixen i del respecte que mereix aquesta plantilla”.

Valero: ha parlat amb treballadors com parla amb molta altra gent

Contactada per aquest digital, Valero ha rebutjat estar al darrera de cap tipus de reportatge ni d’incitar ningú a parlar malament de l’empresa. En tot cas manté que ha parlat amb algun treballador de l’empresa a títol personal i en el mateix marc que té converses sobre altres empreses o serveis que es presten a la ciutat, interessant-se per la seva situació tant en la seva condició de ciutadana com de càrrec electe a l’oposició.

SMATSA: extremadament greu

Per la seva part, la direcció de l’empresa, també contactada per aquest digital, assegura que ha estat “coneixedora de trucades dutes a terme per aquesta regidora per aconseguir la participació de treballadors en aquest suposat reportatge que seguiria la línia d’atacs i falses acusacions” que considera els fa la formació anticapitalista. La direcció de l’empresa considera “extremadament greu” que una regidora “intenti manipular” els treballadors. En aquest sentit, encoratgen “a qualsevol persona que s’hagi vist immersa en aquest intent de manipulació que el denunciï”.

El llarg conflicte entre la Crida i SMATSA

El partit de Valero, la Crida, va denunciar el passat dilluns la votació realitzada per aprovar la pròrroga del conveni col·lectiu, afegint-hi algunes millores socials i salarials. Davant el bloqueig de les negociacions entre la direcció i el Comitè d’Empresa, una majoria de representants dels treballadors va decidir donar l’ultima paraula sobre el conveni a tota la plantilla. La Crida va fer una lectura crítica d’aquella votació, demanant l’executiu municipal que incrementi el control sobre l’empresa, i considerant “inversemblant” que es vinculin tenir més treballadors indefinits al resultat d’un dels contenciosos presentats contra l’Ajuntament. Per la seva part la direcció de l’empresa manté que “el simple fet d’oferir a la plantilla l’oportunitat de votar i expressar-se lliurement va motivar atacs i desqualificacions” per part de l’entorn de la Crida. Finalment la plantilla va aprovar la pròrroga del conveni (més info: ‘SMATSA prorrogarà el conveni‘).

Els xocs entre la Crida i SMATSA són recurrents des del passat mandat, quan els anticapitalistes van accedir al govern municipal i va denunciar sobrecostos en la prestació de serveis i van reclamar-los més de tres milions per serveis presumptament facturats de més, a més de canviar la forma de facturar, cosa que va estar a punt de provocar una vaga del servei a causa de la retallada de personal que hi associava l’empresa.

Durant el darrer mandat, l’empresa i el consistori es van intercanviar diversos contenciosos i demandes. L’empresa va denunciar diversos regidors de la Crida i Esquerra per prevaricació (la querella va comportar la investigació al govern però va acabar sent arxivada). El resultat dels contenciosos (sobre les liquidacions que l’Ajuntament va reclamar a SMATSA pels anys 2014, 2015 i 2016) o la nova ITF segueixen a l’espera de resolució.

Foto portada: un vehicle de neteja d’SMATSA, en una imatge d’arxiu. Autor: David B. 

Comments are closed.