Torra, sobre la Colla de Sabadell: “Sabadell va ser la capital cultural de Catalunya”

La presentació sabadellenca de l’any dedicat a la Colla de Sabadell ha comptat, entre d’altres, amb els parlaments dels president de la Generalitat, l’alcalde i la regidora de Cultura de l’ajuntament de Sabadell on s’ha subratllatr la vinculació entre cultura i compromís polític en al·lusió a la situació política actual de Catalunya.

El Racó del Campanar ha estat l’escenari del programa d’actes de la presentació de l’Any Colla de Sabadell que foren anunciats el passat dimecres a Barcelona. Les activitats han començat a les 11 hores amb el taller Quina canya, la Colla de Sabadell, l’espectacle itinerant Extintos a càrrec de la companyia Efímer, l’espectacle Blanki i l’actuació del Quintet de Metall de l’Orquestra Simfònica del Vallès.

A les 13,15h, després de una representació teatralitzada dels principals components de la Colla de Sabadell, Joan Oliver, Francesc Trabal i Raimon Obiols, acompanyats per Mercè Rodoreda, s’han pronunciat els parlaments institucionals. El primer a prendre la paraula ha estat Cesc Prat, de la Comissió Colla de Sabadell, hereva del comissió que va celebrar ara fa dos anys l’any Joan Oliver, amb motiu del 30 aniversari de la seva mort. Prat ha plantejat l’objectiu de fer una “commemoració de ciutat” amb tota mena d’activitats que aplegaran actes literaris, però també musicals i d’arts plàstiques.

Interpretació que s'ha fet de la Colla de Sabadell. Autor: ACN.
Interpretació que s’ha fet de la Colla de Sabadell. Autor: ACN.

Joan Safont, comissari de la commemoració, ha apuntat als objectius “d’ampliar i eixamplar” dels actes més enllà de Sabadell vers al conjunt de Catalunya i els Països Catalans, però fent de Sabadell “l’epicentre de la commemoració”. També, ha afegit, es volen ampliar les actes a les figures d’altres membres de la Colla de Sabadell a banda dels seus tres principals representants. Tot això des d’una òptica actual.

La regidoria de Cultura de l’ajuntament de Sabadell, Montserrat Chacon (sense accent segons ha indicat Prat), ha apuntat als valors de compromís amb la ciutat i el país de la Colla de Sabadell, i de corresponsabilitat amb un projecte col·lectiu que explica tota una època de la història del país.

La consellera de Cultura, Laura Borràs, la participació de la qual estava programada, no ha pogut assistir a l’acte degut a la seva presència en el sepeli de l’escultor Manuel Cusachs.

Cultura i compromís polític

Maties Serracant, alcalde de Sabadell, ha arrencat els crits de Llibertat! del públic assistent quan ha començat el seu parlament recordant – “no hi som tots”- l’absència de Jordi Cuixart i Carme Forcadell a l’acte. Serracant ha afirmat que la “cultura és cohesió social” i ha evocat la defensa dels valors de “republicanisme, llibertat i democràcia” i “antifeixisme” dels membres de la Colla de Sabadell. Així mateix ha recordat el caràcter “transgressor, innovador i irreverent” de la Colla de Sabadell que va esdevenir un “referent” de la cultura catalana.

El president de la Generalitat, Quim Torra. Autor: ACN.
Intervenció de Serracant. Autor: David B.

Quim Torra ha tancat els parlaments recordant que, quan va ser proposat per la presidència de la Generalitat, estava estudiant l’obra d’Armand Obiols a l’Arxiu Històric de Sabadell i la Fundació Bosch i Cardellach. Torra ha reivindicat els valors de “modernitat” i “compromís” de la Colla de Sabadell. Una modernitat que aspirava a la universalitat des del “Sabadell del seu temps”. De manera que “en aquells moments la capital cultural de Catalunya va ser Sabadell”. Respecte al “compromís” ha indicat la seva tasca en la Institució de les Lletres o el servei de biblioteques al front durant la Guerra Civil. Un compromís que els hi va portar a l’exili.

Serracant, Prat, el tinent d'alcalde Juli Fernàndez i Torra, amb el simbòlic pa enganxat per un paraigues.
Serracant, Prat, el tinent d’alcalde Juli Fernàndez i Torra, amb el simbòlic pa enganxat per un paraigues.

En aquest sentit ha defensat que l’actitud de la Colla de Sabadell és un exemple a recuperar ara i ha esmentat no només als dos sabadellencs a la presó sinó a “tots els presos i exiliats”. Això ha desfermat els crits de Llibertat! per part del públic i que el president Torra ha contestat dient que l’altre crit necessari és el d’Independència. Així mateix ha assegurat que “no es pot governar Espanya contra Catalunya”, tot indicant que els membres de la Colla de Sabadell lluitaren per la independència i el dret d’autodeterminació. Torra ha finalitzat el seu parlament reivindicant el paper de capitalitat del Vallès i esmentat la manifestació del passat dissabte a Barcelona on, al seu parer, s’ha esborrat la paraula “enredera” i que ha estat contestada amb crits d’Independència per part del públic.

Foto portada: Torra, durant la seva intervenció. Autor: David B. 

Comments are closed.