Juli Fernàndez, Maties Serracant, el conseller Chakir El Homrani, Gabriel Fernàndez i Miquel Soler, al febrer presentant l'acord. Autor: David B.

Tot el que has de saber del pacte per la residència

El conseller d’Afers Socials, Chakir El Homrani, i l’alcalde de Sabadell, Maties Serracant, han escenificat aquest divendres l’acord per fer la residència pública del sud de Sabadell, la primera de la ciutat. Aquestes són les claus, segons l’acord presentat aquest migdia. 

El Homrani, Serracant, el tinent d’alcalde Juli Fernàndez, el regidor d’Acció Social, Gabriel Fernàndez, i el regidor de Guanyem, Miquel Soler, han comparegut per presentar l’acord. Aquestes són les claus.

1. L’Ajuntament construirà la residència situada al carrer de Diego de Almagro, a la zona sud, a través de l’empresa VIMUSA.

2. Segons el “primer” calendari presentat per les administracions, el procés de construcció ha d’acabar en tres anys aproximadament. En tot cas, entre l’hivern i la primavera de l’any 2022. Es preveuen 16 mesos per dissenyar el projecte. Pel volum de l’obra caldrà fer un concurs d’idees. I cal sumar-hi 20 mesos més per construir l’edifici.

3. L’equipament tindrà 102 places. 98 estaran concertades amb la Generalitat i les quatre restants quedaran a disposició de l’Ajuntament. El projecte anterior, que mai s’ha arribat a fer, comportava 90 noves places. Per tant, ara se n’han afegit 12 més.

4. L’edifici tindrà també un centre de dia amb 25 places i un centre de serveis socials.

5. La construcció costarà 7,68 milions que, com ja s’ha dit, pagarà l’Ajuntament, titular de l’equipament. Cal afegir-hi uns 800.000 euros per comprar mobiliari. En total, prop de vuit milions i mig d’euros. El conseller d’Afers Socials, Chamir El Homrani, ha destacat “l’esforç de l’Ajuntament per trobar la forma per donar resposta a les necessitats assegurant el servei públic”.

6. La Generalitat pagarà 2,28 milions d’euros anuals per la concertació de places. A mesura que s’ajusti el preu de la plaça, la quantitat s’adaptarà. La xifra està garantida per 50 anys.

7. Ara mateix Sabadell té 489 places de residència concertades, a les que caldrà afegir les 98 de la nova residència, la primera pública a la ciutat. Hi ha 800 persones esperant residència ara per ara.

8. Qui gestionarà la residència? A hores d’ara és una incògnita. L’actual govern municipal aposta per un “ens públic” sota la supervisió de l’Ajuntament, titular de l’immoble, i la Generalitat, competent en la matèria.

9. La nova residència apostarà per un altre enfoc, més grupal, anomenat ‘unitats de convivència’. Les habitacions seran individuals però cada grup de residents tindrà zones comunes, cuina i altres espais de relació. L’esperit, ha apuntat el regidor Gabriel Fernàndez a aquest digital, és el que empra la Fundació Atendis a la residència habilitada a Can Roqueta per a discapacitats intel·lectuals.

10. L’alcalde de Sabadell, Maties Serracant, ha reconegut la feina de la “molt reivindicativa” Plataforma per la Residència del sector sud, i ha assegurat que s’han incorporat les seves reivindicacions. “La residència serà possible i, com han demanat al llarg de la història, pública i de gestió pública”, ha dit. El conseller El Homrani ha destacat que “hem tingut reunions amb la plataforma, hem compartit els avenços i hem els informat abans de de presentar aquest acord”.

Foto portada: Juli Fernàndez, Maties Serracant, Chakir El Homrani, Gabriel Fernàndez i Miquel Soler. Autor: David B.

Comments are closed.