La tricolor i l'estelada a la plaça del doctor Robert. Foto: @julifernandez via Twitter.

Tricolor, i estelada, a l’Ajuntament pel 14 d’abril

Aquest dissabte és 14 d’abril i es commemoren els 87 anys de la proclamació de la Segona República. A Sabadell l’efemèride arriba amb novetat: la bandera tricolor penja d’una de les finestres de l’Ajuntament. També ho fa l’estelada, habitual símbol independentista. L’Ajuntament argumenta que les dues són banderes amb “valors republicans”. 

Penjar la tricolor i l’estelada deriva d’una moció del ple d’abril, quan els grups municipals d’Unitat pel Canvi i Guanyem van proposar que el 14 d’abril pengés la bandera tricolor en record de la Segona República. ERC s’hi va sumar si l’estelada també penjava. Els republicans consideraven que només així es retia homenatge a totes les persones que l’any 1931 van defensar la República, i al període democràtic que es va inaugurar després. Finalment, el ple va aprovar la proposta amb els únics vots en contra del PSC, Ciutadans i el PP (més info:L’estelada onejarà el 14 d’abril‘).

Polèmica

Els socialistes han acusat a les formacions independentistes de “prostituir” així el 14 d’abril, recordatori de la proclamació de la Segona República espanyola, i a les formacions no independentistes del govern de plegar-se al procés.




La bandera tricolor, vermella, groga i morada, és evidentment emblema del període republicà, ja que en va ser la bandera oficial. Però l’independentisme argumenta que també ho és l’estelada. Durant la Guerra Civil, l’estelada va ser l’ensenya del Regiment Pirinenc número 1, la 556 Brigada Mixta, l’antiga columna Macià-Companys, i la Columna Volant Catalana.

Foto portada: la tricolor i l’estelada a la plaça del doctor Robert. Foto: @julifernandez via Twitter.

Comments are closed.