Foto portada: Romeva, Forcadell, Casals i Mas.

Una llista independentista amb ADN sabadellenc

Sabadell guanya terreny en el territori independentista. No només perquè el 9 de novembre fos la segona ciutat amb més vots a favor del Sí-Sí, només darrere de Barcelona, o perquè sigui un dels principals governs municipals amb un alcalde independentista. També perquè almenys tenen vincles directes amb Sabadell els quatre primers candidats de la llista independentista pactada entre Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) amb el suport d’entitats sobiranistes com l’Assemblea Nacional o Òmnium Cultural.

Encapçalarà la llista el calderí Raül Romeva, exdiputat a Brussel·les i Estrasburg d’Iniciativa per Catalunya Verds (ICV). Ara viu a Sant Cugat i va créixer a Caldes de Montbui però durant la seva adolescència estudiava a Barberà i competia en el Club Natació Sabadell. Raúl Romeva va ser nedador sota les ordres del mític tècnic Paulus Wildeboer a les instal·lacions del carrer dels Montcada.

El seguirà a la llista la sabadellenca d’adopció Carme Forcadell, qui resideix a la ciutat des de fa dècades. Forcadell va ser regidora per Esquerra Republicana a l’Ajuntament entre els anys 2003 i 2007, on va ser regidora del govern liderat per Manuel Bustos fins que els republicans van sortir de l’executiu local arran de la coneguda com a crisi de l’enganxina, quan la Policia Municipal va detenir un menor d’edat, que va passar la nit a Can Marcet, per enganxar un adhesiu crític amb Bustos en un fanal. Forcadell és professora i treballa als Serveis d’Ensenyament del Vallès Occidental, a la Gran Via. Va presidir l’ANC fins fa setmanes.

La tercera candidata també té relacions amb Sabadell. Es tracta de la ja expresidenta d’Òmnium Cultural, Muriel Casals, qui va créixer a Sabadell en una família il·lustrada formada per un pare republicà exiliat a França i mare francesa. Casals va néixer a Avinyó, créixer a Sabadell i madurar a Barcelona, on encara hi viu. Vinculada inicialment al PSUC, és economista i professora a la UAB, tot i que des de finals de la passada dècada és sobretot coneguda per la defensa de la llengua i la cultura catalana.

Finalment, hi ha el cas del president de la Generalitat, que ho continuarà sent si la llista guanya les eleccions, malgrat que vagi com a número 4 per Barcelona: Artur Mas i Gavarró. Mas és fill de sabadellenca, de la família Gavarró, com sovint recorda en les seves visites a Sabadell. A la capital vallesana va passar alguna temporada, sobretot al Nadal. Recorda sovint les visites als Pastorets de la Faràndula (l’any passat hi va voler anar com a President) o a la Nova Creu Alta.

La llista electoral es completarà amb el president d’ERC, Oriol Junqueras, en cinquena posició, i dues persones sense militància actual en partits en els llocs 6 i 7. A partir d’aquí hi haurà una proporció del 60 per cent per a polítics de Convergència (dins s’hi inclourà el sector independentista d’Unió escindit darrerament) i un 40 per cent per a polítiques d’Esquerra Republicana (dins s’hi inclourà el sector independentista del PSC que ha creat la formació MES). A les províncies de Girona, Tarragona i Lleida el mecanisme serà similar.

Foto portada: Romeva, Forcadell, Casals i Mas. 

3 Comments