Foto portada: la regidora de Participació, Glòria Rubio, aquest dijous. Autor: J.d.A.

Unes 900 persones responen el qüestionari de l’Auditoria Ciutadana de l’Ajuntament

Una setmana després de tancar-se la primera fase de l’anomenada Auditoria Ciutadana de l’Ajuntament, el consistori ha fet públiques les dades de participació. 893 persones han contestat el qüestionari. Ara comença la segona fase del procés.

La primera fase de l’Auditoria Ciutadana va començar el 18 de gener, amb la publicació d’un qüestionari amb diverses preguntes (més info: ‘Penses que a Sabadell s’ha promocionat la participació?‘). Fins el passat 12 de febrer, el van respondre gairebé 900 persones. En concret, 893 ciutadans i ciutadanes. El 60 per cent dels participants ha contestat a través d’internet i quatre de cada deu ho han fet de forma presencial, sigui als centres cívics o als equipaments municipals. Fins i tot, durant una jornada, els membres del govern amb l’alcalde al capdavant es van llançar al carrer per donar embranzida a la participació.

Aquest procés és un pas molt important en el nostre compromís de transparència, perquè volem aconseguir un ajuntament totalment obert a la participació real, d’acord amb el model de gestió pública pel que apostem. L’auditoria ens permetrà millorar i decidir entre tots i totes cap on volem anar”, assegura la regidora de Participació, Glòria Rubio (Crida).

Vuit de cada deu persones que han contestat asseguren no haver participat mai fins ara en un procés participatiu municipal. El 46 per cent dels gairebé 900 participants consideren que no s’ha promocionat la participació a Sabadell, mentre que un 37 per cent creu que s’ha fet a vegades i el 17 per cent creu que sí s’ha promocionat.

Dispersió territorial

El 40 per cent de les persones que han respost viuen al districte 1 (Centre, Eixample, Sol i Padrís, Covadonga). El 16 per cent viuen al districte 4 (Can Rull, Can Llong, Concòrdia). El 12 per cent viuen al districte 5 (Gràcia, Merinals, Can Gambús, Can Feu). El 11 per cent al districte 2 (Can Puiggener, Creu Alta). Només el vuit per cent dels participants viuen al districte 6 (Espronceda, Campoamor, Creu de Barberà, Les Termes). Els participants del districte 7 (Torre-romeu, Can Roqueta, Poblenou) són testimonials: un tres per cent.

Segona fase

Un cop tancada la primera fase, ara començaran les jornades de treball presencials. Totes es faran al centre cívic de Ca n’Oriac. Fins ara s’hi han inscrit 190 persones. Les trobades serviran per fer propostes concretes de canvi en set àmbits: espai públic, educació, serveis socials i salut, habitatge, cultura, esports i finalment ocupació. Els interessats en assistir-hi encara ho poden fer al web municipal.

La primera jornada serà aquest dissabte 27 de febrer. Un cop s’acabin les trobades, el 24 d’abril, s’obrirà una fase de conclusions. El govern municipal s’ha compromès a publicar un document amb mesures concretes d’aplicació aquest mateix estiu. I a finals d’any es publicarà una relació dels impactes que ha tingut l’Auditoria Ciutadana en la gestió municipal. Una comissió externa, formada per un dotzena de ciutadans que volen mantenir l’anonimat, segueix que el procés es faci de forma correcta.

Els precedents: els processos Què? i el PAM

La participació al procés ‘Posem llum a l’Ajuntament’ ha estat superior a la dels darrers processos participatius d’àmbit de ciutat que s’ha fet a Sabadell. Cal anar enrere per trobar-se tres propostes basades en qüestionaris. Es tracta dels processos consultius per elaborar els pressupostos municipals. Entre els anys 2008 i 2010 es van realitzar tres. El procés Què10? va atraure la participació de 727 persones. L’any anterior van contestar les preguntes 688 persones. En la primera edició, Què08? van participar 445 persones, segons dades extretes del web municipal.

Tot i així, durant la tardor de l’any 2012 es va dur a terme un altre procés participatiu, per dissenyar les bases d’un PAM (Pla d’Actuació Municipal). Van participar-hi gairebé un miler de persones. En concret, 997 persones. El PAM no es va dur a l’aprovació del ple, ja que l’esclat del cas Mercuri va afectar com se sap l’evolució normal del mandat municipal.

Foto portada: la regidora de Participació, Glòria Rubio, presentant el procés, fa algunes setmanes. Autor: J.d.A.

4 Comments