Foto portada: membres d'Unitat pel Canvi, a la plaça Sant Roc, aquest migdia. Autor: J.d.A.

Unitat pel Canvi acusa ERC i Guanyem de vetar Berlanga com alcalde

Ultimàtum d’Unitat pel Canvi a Esquerra Republicana i Guanyem Sabadell. La coalició d’esquerres es mostren indignada amb els dos socis de govern i els acusen de vetar Joan Berlanga com a alcalde. Segons ha relatat Josep López, coordinador local d’Iniciativa per Catalunya Verds, l’última proposta d’Esquerra per desencallar el relleu a l’alcadia deixa fora UpC.

López manté que dilluns Esquerra Republicana va fer la seva última proposta per desencallar el relleu a l’alcaldia. Consistia en que Juli Fernàndez mantingui l’alcaldia fins la primavera vinent, quan seria rellevat per un candidat de la Crida per Sabadell. Segons el dirigent ecosocialista, la proposta té el suport de Guanyem Sabadell, però no de la Crida. Tot plegat, un nou gir de volta a les negociacions pel relleu a l’alcaldia, on UpC ja acusa a Esquerra i a Guanyem de “vet a Unitat pel Canvi”.

Sent així, la coalició d’esquerres ha instat una darrera reunió entre els quatre socis, per buscar una sortida. Amb el resultat, UpC consultarà els seus adherits dissabte en assemblea al centre cívic de Ca n’Oriac. Hi haurà decisions: López no ha tancat la porta a seguir al govern (“si seguim així, les bases del pacte s’hauran trencat i caldria refer el pacte”, tot i que no es descarta es parlarà de la sortida del govern, valorant els diversos escenaris possibles.

El referèndum, un pretext

López ha assegurat que les negociacions pel relleu a l’alcaldia van començar al febrer, tot detectant reticències a “complir els acords, que eren clars”. L’anunci de referèndum per l’1 d’octubre ha complicat més les trobades, ja que les forces sobiranistes (ERC i Crida) volen un alcalde netament independentista a la plaça Sant Roc a l’octubre. Unitat pel Canvi va proposar que Juli Fernàndez seguís com alcalde fins la tardor, quan seria rellevat per Joan Berlanga. La proposta tenia el suport de la Crida, però no d’Esquerra ni de Guanyem. No obstant, Unitat pel Canvi ha focalitzat la crítica en els republicans:

Si Esquerra facilités el relleu a l’alcaldia, Guanyem no ho bloquejaria, tot i que van ser els primers en tenir interpretacions curioses de l’acord de govern”, ha finalitzat López.

Sigui com sigui, acaba el mes de juny i amb ell el marga de negociació que la coalició entre ICV, EUiA i gent de Podem va donar als socis de govern. A la roda de premsa d’aquest dijous hi ha assistit el coordinador nacional d’ICV, David Cid.

Foto portada: membres d’Unitat pel Canvi, a la plaça Sant Roc, aquest migdia. Autor: J.d.A. 

Comments are closed.