Foto portada: el regidor de Nova Economia i Serveis Centrals, Albert Boada. Autor: J.d.A.

VIMUSA gestionarà la zona blava amb un estalvi d’un 10 per cent respecte les empreses externes

L’empresa municipal d’habitatge VIMUSA gestionarà el servei de zona blava a partir de l’any vinent. L’empresa ha actuat com a constructora i gestiona el parc d’habitatge, més alguns aparcaments. Ara també ho farà amb els aparcaments en superfície. Absorvirà una desena de treballadors. El pla s’aprovarà per ple l’any vinent. Però el govern municipal ha presentat aquest dimarts un pla d’anàlisi sobre els serveis externalitzats.

L’Ajuntament té alguns dels grans serveis en règim de concessió a empreses privades. En bona part dels casos, són contractes a molt llarg termini. Per exemple el de la neteja viària i recollida de residus, el més sucós, el té adjudicat Serveis Medi Ambient SA fins l’any 2027. S’està fent un estudi del compliment dels compromisos del contracte. Es tindrà durant el primer trimestre de l’any vinent. El servei d’aigua, que gestiona l’empresa mixta Aigües Sabadell, està adjudicat fins el 2048. Ara es negociarà el Pla Director 2016-2031. La concessió del cementiri a Torra SA durarà fins l’any 2044. En aquests casos, el quatripartit vol reforçar els mecanismes de “fiscalització i control”, segons el regidor de Nova Economia i Serveis Centrals, Albert Boada (Crida). La concessió del transport urbà a la cooperativa Transports Urbans de Sabadell (TUS) acaba abans, l’any 2019, i l’haurà d’entomar l’actual consistori.

El consistori a més analitzarà si els organismes autònoms existents (Museus Municipals, Informàtica Sabadell i Agència Tributària Sabadell) tenen la millor forma jurídica o seria millor internalitzar-los dins l’estructura municipal.

Per la resta de serveis externalitzats, el quatripartit analitzarà un per un el seu futur. Per exemple, ja s’ha internalitzat la gestió de la grua municipal. A partir de l’any vinent el servei de zona blava serà gestionat l’empresa municipal VIMUSA. Segons Boada, l’estalvi superarà el 10 per cent i el cost del servei serà inferior als 600.000 euros quan fins ara era d’uns 700.000 euros anuals. A més, aportarà liquiditat a l’empresa d’habitatge, colpejada per la crisi del totxo. Boada assegura que a llarg termini pot ser una empresa prestadora de serveis, com el contracte de jardineria o el propi de la zona blava.

L’any vinent venç el contracte de neteja dels equipaments municipals, que afecta unes 200 treballadores que han denunciat de forma recurrent les seves condicions laborals. S’estudia la forma de millorar-les sigui mitjançant la gestió directa municipal o mitjançant una empresa municipal. Aquest mandat venç també la gestió de les escoles bressol, que ara porta una cooperativa. El Servei d’Atenció Domiciliària s’adjudicarà mitjançant noves condicions, amb un increment del preu per hora del 20 per cent, que aproxima les condicions laborals a les del conveni de l’Ajuntament, però s’ha descartat la internalització. “Es podrà plantejar la gestió directa més endavant”, ha dit Boada.

Més fiscalització i control

L’Ajuntament ha creat un Servei d’Anàlisi i Projectes per dur a terme aquesta tasca, en la línia “d’estudiar i fiscalitzar la prestació de tots els serveis”. Fins ara el control es portava des de cada regidoria. “La tendència a partir dels anys 90 del segle passat va ser prestar serveis a nivell extern, però des de fa uns anys ha canviat”, diu Boada, qui es refereix a un informe del Tribunal de Comptes que marca com la gestió externa pot arribar a ser un 22 per cent més cara que la gestió directa. Sabadell, Badalona, Barberà, Ripollet i Cerdanyola han signat un conveni per col·laborar a nivell tècnic en les internalitzacions.

Un miler d’indirectes

A dia d’avui la plantilla municipal és d’uns 1.400 treballadors, però segons Boada, del consistori en depenen altres 1.000 treballadors indirectes. El quatripartit espera que hi hagi un “cert acord” en aquesta matèria, ja que al juliol de 2015 es va aprovar una moció per unanimitat per estudiar les remunicipalitzacions.

Foto portada: el regidor de Nova Economia i Serveis Centrals, Albert Boada. Autor: J.d.A. 

Comments are closed.