Xavi Guerrero (ERC): “el millor alcalde que pot tenir la ciutat és el que ja té ara”

Xavi Guerrero és el portaveu d’Esquerra Republicana, el partit que actualment ostenta l’alcaldia i que compta amb quatre regidors.

Parlem amb ell sobre el govern de la ciutat i algunes de les accions que es duen a terme. L’entrevista es duu a terme a Can Marcet, on Guerrero té el seu despatx com a regidor d’Espai Públic.

Quin balanç fa d’aquests dos primers anys de mandat?
Jo diria que nosaltres vam entrar amb una manera de fer completament diferent, radicalment diferent, i això ens ha portat a un període llarg d’aprenentatge intens i d’adaptació dels regidors, perquè gairebé tots som nous en el món de la política. No només dels regidors sinó també dels funcionaris, la ciutadania i les entitats, i això es nota. Tanmateix, som el govern que s’ha atrevit i ha tingut la valentia d’afrontar què farem amb el Passeig, amb la Rambla, amb l’eix central de la ciutat, amb el castell de Can Feu, amb la caserna de la Guàrdia Civil o amb els autobusos i la Festa Major. Per altra banda, o bé nosaltres o en col·laboració amb altres administracions, hem començat a treballar per les urgències del Parc Taulí, el soterrament dels Ferrocarrils fins al Castell de Can Feu, el CAP de Can Llong, l’institut, l’escola, i en temes socials crec que en aquests moments som un ajuntament referent en els desnonaments, fem una lluita activa contra els desnonaments o la pobresa energètica, o bé som el primer ajuntament de Catalunya a posar sancions a les companyies elèctriques. De fet, Barcelona ens va al darrere en moltes coses de temes socials, en altres no. Per ser que estem en aprenentatge, el meu balanç fins ara és positiu.

Xavi Guerrero. Autor: David B.És difícil governar entre quatre formacions?
És complex però és el que toca ara. Actualment, difícilment trobaràs majories a cap parlament de cap mena d’administració. Penso que en el nostre cas podem estar contents perquè som l’únic ajuntament gran de Catalunya que té un govern de majoria absoluta entre set partits, quatre formacions. És complex però o ens adaptem a això o morim tots perquè és el que hi ha i és el que tocarà durant molt de temps, espero.

Quin ha estat el paper d’Esquerra dins d’aquest govern?
Esquerra té el paper de fer de ciment, de cohesionar el govern. Tenir l’alcaldia també ens ha ajudat molt a això, el fet que l’alcalde sempre té la figura una mica més de referent, i el nostre paper ha estat sovint d’ajuntar postures oposades dins del mateix govern i trobar la via del mig.

Les prioritats des d’ara fins que s’acabi el mandat d’aquí dos anys quines haurien de ser?
Les prioritats serien consolidar tots aquests processos que hem començat. Ara ja s’ha acabat l’aprenentatge, s’ha acabat l’adaptació i el que hem de fer és executar tot això que he comentat al principi.

Ara que estem a la meitat del mandat el tema del canvi d’alcalde està sobre la taula. ERC creu que s’hauria de canviar d’alcalde?
Esquerra considera que el millor alcalde que pot tenir la ciutat és el que ja té ara però això és una postura una mica egoïsta. La veritat és que nosaltres hem posat a disposició el càrrec de l’alcalde per fer el relleu, no serem el motiu pel qual no hi hagi relleu. Ara bé, per poder ser alcalde algú necessita 14 vots. Nosaltres assegurem que els nostres quatre els té, falta que tingui els altres deu.

Seria positiu tenir dos alcaldes en quatre anys pel funcionament de la ciutat?
Jo no aposto per lideratges forts de més de 20 anys com Pujol, Farrés o Bustos, crec que s’ha d’anar fent rotació, però si ara féssim canvi d’alcalde seria el tercer alcalde en sis anys. Potser sí que val la pena que hi hagi una mica més de continuïtat. Normalment això és una postura egoïsta del partit que té l’alcaldia, entenc que ningú més opini el mateix.

Passem a parlar d’una sèrie de qüestions més concretes. Quins serveis s’haurien de municipalitzar, si considera que les municipalitzacions són necessàries?
De moment els dos serveis que s’han municipalitzat, que és la grua i la zona blava, són els dos serveis que estaven en mans de regidors d’Esquerra, és a dir, som un partit que està per la municipalització sobretot perquè pensem que, al capdavall, quan un servei està externalitzat qui el porta el que busca és el benefici primer de tot i després el servei. En canvi, quan el porta l’administració és al revés. Per tant, en principi els serveis han de ser públics. Tanmateix, el que importa és que estiguin ben gestionats i controlats, que és el problema que teníem ara. És a dir, si estan externalitzats però està ben controlat no passa res, però el problema era que ara no estava controlat. Estem treballat amb el tema de la recollida d’escombraries però no sé si l’acabarem municipalitzant, dependrà dels informes econòmics que ens aconsellin quina és la millor opció, que suposo que serà la municipalització. Hi ha altres serveis de la casa, com la neteja d’equipaments, que són susceptibles de municipalització, però sempre que hi hagi els informes econòmics que diguin que sí que s’ha de fer.

Quin seria el projecte per reformar el Passeig i el Centre de la ciutat?
Al capdavall el que vulguin els sabadellencs. Nosaltres ara al mes de juny farem una proposta de Passeig, de centre, d’eix central, més enllà de la mobilitat d’aquests espais, la vida que tindrà la gent al carrer, i només és una proposta. El que volem és que els sabadellencs a partir d’aquí opinin. La proposta que portem ja té moltes opinions perquè hem participat en més de 200 reunions diferents amb persones i entitats, però encara tenim temps tots els sabadellencs d’opinar i incorporarem tot el que sigui incorporable. La proposta la faran els sabadellencs.

Com valora la solució que s’ha donat a la Zona Hermètica?
Diria que és la millor sortida possible a una molt mala planificació. Es va mentir als sabadellencs i es va dir que hi havia una opció que era Sant Pau de riu-Sec, això no és cert, no ha estat mai una opció real, i ara l’únic que ens queda és, malauradament, tancar completament la Zona Hermètica i planificar al mateix temps. Tot i que nosaltres no volem que és fomenti aquest tipus d’oci, l’oci nocturn existeix, i el que no és bo és que el jovent i hagi d’agafar el cotxe i hagi de sortir de Sabadell per gaudir-ne.

Per revitalitzar el teixit productiu de la ciutat què s’hauria de fer? L’Ajuntament hauria de donar suport a algun sector en concret?
Nosaltres sempre hem opinat que hi ha dos sectors bàsics pel teixit productiu. Per una banda hi ha el comerç, el petit botiguer, l’empresari petitonet que obre un negoci petitonet com pot ser una botiga, i per altra banda el teixit industrial de la ciutat. Al capdavall Sabadell ha crescut gràcies a les seves indústries i ara ja no és ben bé així. La primera cosa seria foment del teixit comercial petit de barri, no grans centres comercials, i la segona seria apoderar els polígons industrials que els tenim abandonats i realment els hi hem de donar capacitat de créixer i d’esdevenir pols de riquesa.Xavi Guerrero. Autor: David B.

S’han dut a terme les primeres accions per canviar el nomenclàtor de la ciutat i la regidoria de Cultura segueix treballant en aquest aspecte. Quins són els noms que s’haurien de canviar més urgentment?
Això és un petit debat perquè hi ha molts noms que s’haurien de canviar, cadascú tindrà la seva llista pròpia de fòbies i fílies. Nosaltres estem per canviar aquells de polítics que procedeixen directament de dictadures. Estem parlant de l’alcalde Marcet però també altres alcaldes que vénen de l’època franquista i d’anteriors dictadures en general. Llavors hi ha gent que parla d’esclavistes, això ja és un debat més ampli, però d’entrada haurien de ser alcaldes o polítics que procedeixen de dictadures.

Un altre dels grans temes d’aquest mandat ha estat la crisi a Ràdio Sabadell. Què n’opina de la situació actual?
Hem tingut un cúmul de malentesos perquè crec que l’equip de professionals de la ràdio volien una cosa bastant semblant al que volia el govern. No ens hem entès i crec que amb el canvi de regidor, amb el canvi de directora i creant una mena de comitè de treball intern, que és el que s’ha fet, que ens acostem al que volíem. Al capdavall el que volem és una ràdio que sigui independent i amb la mínima ingerència política.

Si hi hagués un hipotètic referèndum unilateral d’independència, quin paper hauria de tenir l’Ajuntament de Sabadell?
D’hipotètic res, compteu-hi. Evidentment nosaltres farem tot el possible perquè hi hagi el referèndum i estarem al costat del govern de Catalunya en tot. Si ERC està al govern cedirà espais, posarà les urnes i el que faci falta amb les conseqüències que tingui.

La percepció que té la ciutadania de la neteja i el manteniment no acaba de millorar. Per què?
Això sovint és percepció. El carrer net del tot no ho ha estat mai i hi ha molta ciutadania que ens diu que veuen més net el carrer. Possiblement l’empresa que té la concessió, vista la pressió que s’ha produït, s’ha posat una mica les piles i està netejant més, però també és més percepció ciutadania. Realment el nostre problema era que no controlàvem el servei, no sabíem quins serveis es feien ni si es feien bé, i ara estem començant a pressionar en aquest aspecte, a controlar-ho més, i això provoca que l’empresa hagi de netejar-ho millor.

Ahir [l’entrevista es va fer el passat divendres] es va acordar que es comprarien autobusos híbrids nous però la resta d’autobusos i la flota de cotxes municipals són força vells. Què s’ha de fer per seguir renovant-la?
Simplement posar-hi diners. Sabadell ha d’assumir que cada any s’haurà de gastar un milió i mig d’euros en renovació de flota d’autobusos. Si ara compréssim 40 autobusos, d’aquí 15 anys algú tindria un problema perquè tindria 40 autobusos vells. El que hem de fer és posar diners cada any per comprar quatre o cinc autobusos i que això esdevingui una norma, que no surti al diari. La norma hauria de ser una renovació constant que és el que es va tallar, vam estar vuit o nou anys sense autobusos i això ha provocat que tinguem aquests autobusos tan vells.

Quina nota posaries al govern actual?
Jo sóc dels que no posen notes, diria que progressa adequadament i cada cop més ràpid. Vam començar aprenent i adaptant-nos tots i crec que ja tenim una obra de govern que no està malament, però moltes coses només les hem començat i ara falta acabar-les d’executar. Per això no posaré ni un notable ni un suspès, diré progressa adequadament perquè segons com acabem aquestes coses diré si ho hem fet bé o malament.

Fotos: David B.

Comments are closed.