Reempresa

Reempresa: una xarxa per facilitar els traspassos de negocis

  • La xarxa Reempresa s’instal·la al Vapor Llonch per facilitar els traspassos.

  • Volen facilitar les transaccions i reduir els tancaments i la mortalitat empresarial.

En els propers 10 anys, 120.000 empreses tancaran a Catalunya no per la crisi, sinó per jubilació o altres motius. En molts casos són negocis viables, amb experiència i clientela. El projecte Reempresa vol facilitar que els empresaris donin el testimoni a una nova generació i així preservar el negoci. Ara arriben a Sabadell.

Cas hipotètic 1: un petit comerç de Sabadell, amb 40 anys d’experiència, una clientela fixa, una bona ubicació i possibilitats de creixement. Els empresaris es jubilen i tanquen perquè els fills tenen altres feines i no troben comprador. La plantilla es queda sense feina, els clients sense botiga i el negoci sense futur.

Cas hipotètic 2: un treballador amb experiència i capacitats per l’atenció al client es queda sense feina després d’una llarga carrera professional. Cobra una indemnització però per la seva edat, té poques perspectives de trobar una feina.

La xarxa Reempresa vol evitar aquestes situacions posant en contacte aquests empresaris que volen fer un pas enrere (per jubilació o altres motius) amb probables compradors que preservin el negoci. Sovint poden ser treballadors que passen a emprenedors, sovint proveidors o moltes vegades emprenedors que així s’eviten iniciar un negoci des de zero i ja l’agafen amb clients.

La finalitat de la xarxa Reempresa és facilitar els traspassos entre negocis. Està dirigida per la patronal Cecot i finançada per la Diputació de Barcelona. Ara arriba a Sabadell, a través de l’Oficina d’Atenció a l’Empresa i l’Autònom, ubicada al Vapor Llonch.

Algunes dades sobre la xarxa Reempresa

Segons ha destacat el director de Reempresa, Albert Colomer, en els propers anys 120.000 negocis tancaran per jubilació. Reempresa es marca l’objectiu de mantenir oberts el 15 per cent d’aquestes empreses, és a dir, unes 15.000 a Catalunya. Ja sigui a través de la succesió familiar, la sucessió interior (els treballadors o proveidors es queden el negoci) o pròpiament del traspàs a tercers.

L’objectiu és, a la vegada, reduir la taxa de fracàs empresarial. Segons ha dit Colomer, de cada 100 empreses creades, se’n perden 110 en la situació actual de crisi econòmica. Per cada 100 creades, se’n perden 95 en “els anys bons”. El fracàs empresarial és bastant elevat pels nous negocis. En canvi, amb una empresa ja rodada hauria de ser bastant inferior.

Assistents a la presentació del Reempresa a Sabadell. Autor: J.d.A
Assistents a la presentació del Reempresa a Sabadell. Autor: J.d.A

El president de la patronal Cecot, Antoni Abat, ha dit que ara hi ha unes 600 empreses inscrites al Reempresa i unes 650 empreses que s’ofereixen. S’han tancat ja 60 operacions. Els traspassos han anat entre 3.000 euros d’un comerç de souvenirs a 1 milió d’euros per una gran indústria:

No es tracta només de crear empreses sinó de donar resposta i continuitat a les empreses ja existents. Amb aquest projecte, ens adaptem a les millors pràctiques empresarials europees”, ha dit Abat.

El projecte compta amb el suport de les patronals sabadellenques, a través del Consell Intersectorial d’Empresaris de Sabadell i Comarca (CIESC), presidit per Francesc Garcia-Planas. Ha dit que “l’única forma que tindrem de sortir dels moments actuals és buscant fórmules imaginatives com aquesta per mimar i tractar amb cotó aquesta espècie en extinció que sembla que és avui l’empresa”.

Suport polític

El projecte compta amb el suport de la Diputació de Barcelona, i de l’Ajuntament. El vicepresident de la Diputació, Alberto Fernández Díaz, ha assegurat que Reempresa arribarà a 15 municipis en una primera fase (Sabadell és el primer) i a una vintena més abans del 2015:

Es tracta de donar una oportunitat a aquell que vulgui prendre el testimoni d’una activitat i així matenir els llocs de treball i l’activitat econòmica al territori”, ha assenyalat Fernández Díaz.

Per part de l’ajuntament de Sabadell, l’alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, ha assegurat que “quan sembla que tot està ja fet, sempre surten nous projectes com aquest que faran que moltes empreses puguin continuar”. Ha dit que l’ajuntament és pioner en eliminació a les traves empresarials i ha acabat assegurant que des del consistori es treballarà per “donar solució a la xacra actual que tenim, que és l’atur”.

Com s’implantarà a Sabadell?

Reempresa tindrà un punt d’atenció dins l’Oficina a l’Empresa i l’Autònom del Vapor Llonch. S’assessorarà tant els empresaris cedents que volen vendre’s el negoci com els reemprenedors que volen dur a terme la seva idea de negoci.

Foto portada: Abat, Bustos, Fernández Díaz i Garcia-Planas, a l’ajuntament. Autor: J.d.A

Comments are closed.