Foto portada: celebració de la Diada de l'any 2020 per part de SBDxI i Òmnium. Autor: J.d.A.

SBDxI i Òmnium: la pandèmia fa més “urgent que mai” la independència

Sabadell per la Independència i Òmnium Cultural emplacen els partits independentistes a deixar la “discòrdia” enrere i recuperar la via unilateral cap a la independència, “l’única via realista” segons la coordinadora de SBDxI Neus Alsina. Així mateix, les entitats mantenen que la crisi econòmica i social derivada de la pandèmia fan “més urgent que mai” la independència catalana. Mig miler de persones s’han concentrat aquesta tarda al barri de Gràcia al principal acte independentista d’aquesta Diada marcada per les mesures de contenció del coronavirus. 

Sabadell no és un municipi majoritàriament independentista. Però Sabadell és important per l’independentisme. No és un municipi més. A nivell quantitatiu: és la ciutat que, elecció rere elecció, més vots independentistes aporta al global, només per darrera de Barcelona. I també ho és a escala simbòlica, per la influència que determinats sabadellencs tenen a l’esfera independentista: Carme Forcadell va presidir l’Assemblea Nacional Catalana i després va ser presidenta del Parlament, el president d’Òmnium i perpetuenc Jordi Cuixart té domicili a la ciutat. Algunes de les escenes més importants de la tardor de 2017 van succeir a la ciutat i d’aquí a poc farà un any que Sabadell va ser l’epicentre de l’operació Judes o cas 23-S, que investigava si alguns membres dels CDR fabricaven explosius. El cas va comportar presó durant tres mesos als detinguts, ara en llibertat amb càrrecs, mentre la investigació segueix però en termes menors.

L’Assemblea Nacional Catalana ha descentralitzat les activitats d’aquesta Diada Nacional a una vuitantena de municipis i Sabadell ha estat un d’ells. 500 persones com a màxim aforament permès en un acte reivindicatiu que finalment s’ha celebrat davant l’estació dels FGC al barri de Gràcia, a l’espai també conegut com a ‘Mur de la llibertat’. No ha tingut el seu colofó a les 17.14 hores, com ve sent habitual (en referència de la caiguda de Barcelona l’11 de setembre de 1714) sinó que ha donat inici a les sis de la tarda.

Foto portada: celebració de la Diada de l'any 2020 per part de SBDxI i Òmnium. Autor: J.d.A.
Pellicer, durant la seva intervenció. Autor: J.d.A.

Els parlaments s’han fet des d’un altell simulant un cotxe de la Guàrdia Civil, en referència a la famosa escena dels ‘Jordis’ el 20 de setembre de 2017. La coordinadora de Sabadell per la Independència, Neus Alsina, ha sostingut que “tenim tot el dret a esdevenir un estat” perquè “se’ns nega la nostra personalitat” mentre l’Estat no accepta negociar res. Així s’ha preguntat perquè els escocesos van poder fer un referèndum pactat i els catalans no. “L’estat espanyol només coneix la repressió i la venjança”, ha exclamat, tot assegurant que “l’única via realista per la independència és la unilateral”. La presidenta d’Òmnium a Sabadell, Teresa Mira, ha assegurat que “malgrat la discòrdia, la nostra força és que no ens rendim perquè tenim el deure de construir un futur millor. Mira ha emplaçat els partits independentistes a emprar el “mínim comú denominador” per retrobar la unitat. En representació d’Alerta Solidària, Xavier Pellicer, ha reconegut que el procés viu un “moment complex”, un “atzucac” però que “ara és quan més cal seguir organitzades i mobilitzades. Que no us pugui el desànim”.

L’acte ha finalitzat amb la lectura del mateix manifest que s’ha llegit a totes les ciutats, que emplaça les institucions catalanes a posar-se al servei de la independència i no de la repressió o “el poble els passarà per sobre”.

Foto portada: un vehicle participant a la rua de la Diada, de SBDxI. Autor: David B.
Un vehicle participant a la rua de la Diada, de SBDxI. Autor: David B.

D’altra banda, SBDxI ha convocat un segon acte reivindicatiu aquesta Diada de la pandèmia. Al migdia algunes desenes de cotxes han creuat la ciutat amb estelades i altres símbols a mode de reivindicació. La rua ha sortit des de Sant Pau de riu-Sec i ha acabat al parc de Can Gambús. Hi han participat uns 70 vehicles.

Foto portada: participants a l’acte davant l’estació ferroviarià del barri de Gràcia. Autor: J.d.A.