10 claus de l’inici de curs escolar

Aquest dilluns comença el curs escolar a primària i secundària. Fa dies que ha començat a les llars d’infants. Després de dos mesos i escaig de vacances, milers d’infants i adolescents de la ciutat tornen a les seves rutines.

Aquest any el curs arriba amb novetats, tant als temaris, ja que es comença a aplicar la controvertida llei LOMCE o llei Wert. També amb noves instal·lacions al Centre, Can Llong i Can Roqueta. La Generalitat ha ampliat el número de beques menjador, que arriben a més alumnes. D’altra banda, el consistori entregarà al voltant de 5.000 ajuts a la compra de material. Les 10 claus sobre el nou curs escolar a Sabadell són les següents.

1. Més de 31.000 alumes a l’educació obligatòria

Segons les dades de l’Ajuntament, 31.038 infants i adolescents cursaran estudis d’infantil, primària o secundària obligatòria aquest any a la ciutat. La diferència és de 141 alumnes més respecte el curs anterior

2. Més professors

Segons dades dels Serveis Territorials d’Ensenyament al Vallès Occidental, a Sabadell hi haurà 1635,5 professors entre educació infantil, primària, secundària, batxillerat i cicles formatius. La xifra representa 14,5 més professors que el curs passat. Així mateix, la mitjana és d’un professor cada 23 alumnes.

3. Nous centres i reformes acabades

El curs arriba amb importants novetats en quant als equipaments. Les obres a l’Escola La Trama, al Centre s’han acabat, recuperant així la Casa Bracons. També comença el trasllat de l’IES Arraona, de la zona nord al barri de Can Llong. Així, aquest any amb aules prefabricades pels alumnes de primer, l’oferta de secundària arriba a Can Llong mentre que comença a marxar de l’actual IES Arraona. Un altre canvi important és que l’alumnat de secundària que viu al districte setè tindrà un institut al barri. L’anomenat SES La Serra es posa en marxa al costat del CEIP Agnès Armengol, a Can Roqueta. Finalment també es fan obres al Centre d’Educació Especial Francesc Bellapart

4. Primer any de la llei LOMCE o llei Wert

El curs 2014-2015 serà el primer any d’aplicació de la Llei Orgànica per la Millora de la Qualitat de l’Educació, més coneguda pel l’acrònim LOMCE o més encara com Llei Wert. Es comença a aplicar a primer, tercer i cinquè de Primària i a primer de Secundària.

5. Ajuts i beques

Gairebé 2.000 alumnes de Sabadell tindran beca de menjador, segons dades municipals. L’increment respecte al curs 2013-2014 és molt substantiu ja que llavors tenien beca 1.242 alumnes. “És una bona notícia que la Generalitat hagi augmentat el pressupost”, assegura Burgués, que tot i així reclama més beques del cent per cent. L’Ajuntament destina 280.000 euros per complementar les beques de menjador. També es destinen 400.000 euros en ajuts a la compra de llibres, que arribaran a diversos milers de persones, mentre que es posen en marxa 18 beques per estudiar anglès de la mà de les acadèmies d’idiomes de la ciutat.

6. Més de 1.000 alumnes a les llars d’infants

1.080 infants comencen la seva educació a les escoles bressol públiques i municipals. En total hi ha 14 alumnes més, repartits a tota la ciutat. Les escoles bressol amb més alumnat estan al Centre, la Creu Alta, Can Llong i Sol i Padrís. On menys alumnes hi ha és a La Romànica, Torre-romeu i Ca n’Oriac. El regidor d’Educació, Ramon Burgués, assegura que l’objectiu de les escoles bressol és educar però també conciliar el treball dels pares i l’educació dels fills.

7. Més formació professional

La formació professional, sigui de grau mitjà o superior, viu un bon moment a la ciutat i en la darrera dècada han augmentat les matriculacions. A més, s’ha implantat el model alemany, o de formació dual, amb classes i pràctiques, a diversos instituts. Aquest any s’estrenen quatre nous cicles. Dos de grau mitjà: electromecànica de vehicles industrials i gestió administrativa d’àmbit jurídic. I dos de grau superior: disseny i edició de publicació multimèdia i comerç internacional. Sabadell ofereix formació professional en 17 de les 22 famílies possibles.

8. Altres estudis: música, art, idiomes, adults

L’oferta d’ensenyaments complementaris depèn en bona part de l’Ajuntament. El Conservatori començarà el curs amb 181 alumnes i l’Escola de Música amb 550. Per la seva part, l’Escola Illa tindrà 135 alumnes en formació reglada i uns 110 en diferents tallers. Les dades de matriculació han servit al regidor d’Educació per defensar la tarifiació social, que el consistori va posar en marxa l’any 2012 enmig de grans protestes de l’oposició política i l’alumnat i els pares. A l’Escola Oficial d’Idiomes, depenent de la Generalitat, hi haurà uns 2.000 alumnes. La meitat estudien anglès, dos de cada cinc estudien alemany, un de cada quatre aprèn francès i un tres per cent aprèn català. A més, encara falta la matriculació de les escoles d’adults.

9. Més a prop d’Europa en èxit escolar

Segons les dades municipals, el curs 2012-2013 van graduar-se en ESO el 86 per cent dels alumnes. Una xifra que indicaria un millor rendiment escolar o, dit d’una altra manera, menys fracès escolar. Els Objectius del Mil·leni marcaven com a objectiu que es graduessin en educació obligatòria el 80 per cent dels alumnes de cara al 2020. Sabadell ja està per sobre del percentatge. “En educació els canvis són lents però una vegada aconseguida una millora és difícil baixar el nivell”, sosté el regidor.

10. Nova planificació educativa

L’any 2015 acaba el termini del Mapa Escolar, principal document de planificació municipal en aquesta matèria. El regidor ha avançat que començaran a planificar el proper Mapa Escolar, tot i que cal veure quins criteris té la Generalitat, qui és competent en la matèria pel que fa als ensenyaments obligatoris. Burgués considera imprescindible una reforma integral de l’IES Pau Vila, al barri de Gràcia, així com la construcció de l’edifici de l’escola Virolet i l’IES Arraona, al barri de Can Llong.

Comments are closed.