Foto neu

10 consells per a onades de fred i neu

L’onada de fred siberià ja és aquí i, segons la previsió meteorològica, es mantindrà durant tot el cap de setmana. Davant aquest fet, el departament de Protecció Civil de la Generalitat fa un seguit de recomanacions tant per a onades de fred com per a les nevades per evitar mals majors. Tot seguit, les repassem reformulades en un decàleg.

1. Cal que us mantingueu informats de les previsions del temps i de les instruccions que donin les autoritats. A casa, tingueu preparat un transitor, piles, llanternes i una farmaciola.

2. A casa vigileu amb els aparells de calefacció. No tapeu les reixes ni els punts de ventilació de gas o combustió. Ventileu les habitacions si useu escalfadors i no feu servir els aparells si desprenen una olor estranya.

3. Eviteu sortir al carrer, sobretot nadons, gent gran i persones amb malalties respiratòries. I estigueu pendents dels familiars o coneguts en situació de vulnerabilitat.

4. Adeqüeu la roba que porteu a les temperatures fredes. Eviteu roba ajustada i poseu-vos diverses capes de roba.

5. Si neva, col·laboreu a netejar la neu de la vorera davant de casa. Treieu la neu del terrat, el balcó o la terrassa sense abocar-la a la via pública, i durant el temps que nevi, mantingueu les escombraries a casa.

6. Només agafeu el cotxe si és imprescindible. Eviteu desplaçaments nocturns.

7. Reviseu la pressió de les rodes, l’estat de les bateries, els llums i els frens. Disposeu de cadenes i de que les sabeu col·locar. Ompliu el dipòsit de benzina.

8. Conduïu amb suavitat tant a l’hora d’accelerar com a la de frenar. Enceneu les llums de posició i creuament i circuleu si és possible per neu verge i no per les marques que deixen altres cotxes. Eviteu els avançaments i extremeu la distància de seguretat.

9. Si el temporal us agafa dins el cotxe, mantingueu la calefacció encesa, la finestra una mica oberta, netegeu de tant en tant la neu del cotxe, busqueu refugi i poseu un mocador de color cridaner a l’antena del cotxe.

10. Utilitzeu el telèfon només en cas de necessitat. Deixeu les línies lliures per als equipaments de socors.