Així es posen a l’hora els rellotges dels edificis més destacats de Sabadell

El rellotge que corona el timpà de la part més alta de la façana de l’ajuntament de Sabadell té uns 130 anys d’antiguitat i continua donant l’hora diàriament i de forma fidedigna als ciutadans de Sabadell. Cada setmana el seu engranatge ha de ser revisat. Acompanyem el tècnic rellotger el passat divendres en la seva tasca. 

El rellotge tal com el trobem actualment utilitza el mateix mecanisme original, totalment mecànic. Des de la seva instal·lació a l’edifici ha estat donant ininterrompudament l’hora fins als nostres dies, a excepció d’algunes parades puntuals per preservar la maquinària, com per exemple, quan es van realitzar les obres de la nova coberta de l’Ajuntament. Va ser en aquest moment quan, aprofitant aquesta parada tècnica, es va fer una bona posta apunt de la maquinària i es va canviar l’antiga esfera que era de vidre.

Rellotge de l'Ajuntament. Autor: David B.
Aspecte exterior del rellotge de l’Ajuntament. Autor: M. Tornel.

Cap a l’any 1955, Josep Domènech i Colomina, començà a encarregar-se de les tasques de conservació i reparació del rellotge i com a rellotger oficial de l’ajuntament de Sabadell. Aquesta meticulosa activitat s’ha dut a terme successivament durant tres generacions per la rellotgeria familiar sabadellenca Domènech (Silter). Actualment el tècnic rellotger, Enric Herraiz, cada divendres al matí puja fins la part més alta de l’Ajuntament per donar corda i fer les diferents tasques de manteniment al rellotge de la façana de l’edifici consistorial que data del segle XIX. Realitza aquesta tasca des de fa 21 anys.

“Cada divendres donem corda al rellotge, ajustem el pèndul i l’hora, mirem que no li falti oli, el greixem bé i si hi ha alguna roda que es desgasta la corregim. Mirem que tot estigui bé perquè no s’espatlli”, assegura Herraiz. “El rellotge és molt sensible als canvis de temperatura i s’ha d’ajustar i compensar molt bé el pèndul perquè no s’avanci o s’endarrereixi quan fa calor o fa molt fred”.

Una de les curiositats d’aquest rellotge és que, degut al pas del temps, el desgast dels engranatges i la influència de llei de la gravetat, quan l’agulla passa de les 12 i va en direcció cap a les 6, s’avança un minut. Un minut que recupera quan la mateixa agulla va de les 6 cap a les 12, recuperant de nou l’hora exacta. La corda es dóna de forma manual, i el seu contrapès de dos metres d’alçada permet que pugui funcionar sense aturar-se durant una setmana.

Rellotge de l'Ajuntament. Autor: David B.
Rellotge de l’Ajuntament. Autor: David B.

El tècnic rellotger explica que si hi ha canvis bruscs de temperatura, el rellotge es pot descompensar com a màxim un minut a la setmana. “Avui va perfectament en hora i no l’he hagut d’ajustar gens, en canvi la setmana passada es va moure un minut de l’hora exacta”, assegurava el passat divendres.

A part d’aquest rellotge centenari, l’empresa sabadellenca s’encarrega també del manteniment del rellotge del Campanar de Sant Fèlix, de la seu de la Policia Municipal a Can Marcet, de l’antic centre cívic de Torre- Romeu, el rellotge del santuari de La Salut, l’església de Sant Oleguer o la parròquia Sant Vicenç de la Creu Alta.

L’hora, un servei públic

El regidor d’Espai Públic, Xavier Guerrero, ha apuntat a aquest digital que l’hora sempre ha estat un “servei públic” i que les tasques de manteniment d’aquests rellotges tenen un cost anual d’aproximadament 6.000 euros. Guerrero s’ha mostrat satisfet amb el treball que duu a terme l’empresa i assegura que “amb la nova llei de contractació s’haurà de canviar el contracte en el temps, però no el proveïdor”.

Foto portada: Herraiz fent el manteniment al rellotge. Autor: David B.

Comments are closed.