Foto portada: el local del carrer Indústria, tancat des de setembre. Autor: J.d.A.

9 claus per entendre què passa a la Fundació Bosch i Cardellach

  • L’arquitecte Marc Batlle dirigirà la gestora que regirà la institució acadèmica durant els propers mesos. 
  • La Bosch i Cardellach tornarà al carrer Indústria. El trasllat a l’Espai Cultura va provocar una crisi sense precedents.

El número 18 del carrer Indústria tornarà a ser la seu de la Fundació Bosch i Cardellach, l’històric centre d’estudis locals que ha patit una crisi interna sense precedents arran del trasllat a les dependències de l’antiga Caixa Sabadell. La mudança va provocar la revolta dels membres numeraris de l’entitat, la dimissió de la junta directiva i el tutelatge per estatuts de l’alcalde, Maties Serracant, en qualitat de director accidental. 

Aquest dijous s’ha celebrat el plenari de l’entitat, al municipal Casal Pere Quart (ni al carrer Indústria, seu de l’entitat fins fa mesos, ni a les instal·lacions de la Fundació Caixa Sabadell, on la Bosch i Cardellach hi està des de l’estiu). La principal decisió del plenari és fer marxa enrere al trasllat i crear una directiva de transició a mode de gestora. Aquestes són algunes de les claus del moment actual de l’històric centre d’estudis.

1. Marxa enrere al trasllat

Després del trasllat a les instal·lacions de l’Espai Cultura, la sessió d’aquest dijous ha servit per fer-hi marxa enrere. La Bosch i Cardellach torna al carrer Indústria, on hi portava 10 anys. Després de l’estiu van anar a l’Espai Cultura, deixant-hi l’arxiu a la planta baixa i, de moment, sense poder-hi accedir. Aquest trasllat va comportar la rebel·lió dels numeraris de l’entitat i la dimissió de la junta directiva fa algunes setmanes. Tornar al carrer Indústria és el punt de partida de la nova etapa. La decisió té un efecte colateral: també es muda de nou l’entitat Joventuts Musicals, que programa el cicle de música de cambra entre altres.

2. Marc Batlle, nou director

Qui ja va ser director de la Fundació Bosch i Cardellach entre 1994 i 2011, Marc Batlle, ara ho torna a ser. És el nom de consens que ha acceptat encapçalar la institució de forma provisional durant uns mesos.

3. Directiva

La nova junta directiva de la institució serà paritària. En formen part Marc Batlle en tant que director. L’administrador serà l’arquitecte Josep Llobet, també exdirector. La completen l’historiador Josep Lluis Martín Berbois, l’arquitecta Teresa Mira i Joana Olivé. També en formen part els vocals de les seccions. Els exdirectors vius de la FBC Ramón Ten, Joan Brunet i Ricard Estrada han declinat la invitació a ser-hi.

4. Els numeraris i la resta de membres

La fundació té membres de dues escales. Per una banda, els numeraris, una cinquantena com a màxim, que són els que van alçar la veu fa unes setmanes i, en realitat, manen. S’escullen per cooptació i només n’entren de nous si hi ha baixes. Formen el Consell de Membres Numeraris. Per altra banda, hi ha la resta de membres de la fundació, a mode de socis. Però per accedir-hi cal ser avalat per altres membres i demostrar mèrits. Uns 200 n’hi ha però el número és il·limitat. Uns i altres formen en plenari.

5. Els patrons

La fundació es finança pels seus patrons. Amb la crisi, econòmica i de ciutat, són menys i paguen menys. Ara per ara, uns 12.000 euros anuals. La Fundació Antiga Caixa Sabadell és un dels patrons, com ho són Banc Sabadell, la Cambra de Comerç, la UAB, la Corporació Sanitària Parc Taulí o la Fundació Eurecat. Aigües Sabadell ha sortit del patronat. Abans ho va fer també la Fundació Gas Natural Fenosa. El president del patronat és l’alcalde. I el vicepresident és Josep Oliu, president del Banc Sabadell.

6. El paper de l’alcalde

La Bosch i Cardellach va ser patrocinada per l’alcalde Josep Maria Marcet. D’aquell moment i per estatuts li ve que el president del patronat sigui l’alcalde, ara, Maties Serracant. Dimitida la junta, Serracant va ser automàticament declarat director accidental de l’entitat. Aquest dijous ha presidit la sessió que s’ha celebrat al Casal Pere Quart. En el seu cas, també és membre de la fundació. Hi va fer aportacions abans de ser alcalde o regidor en la seva qualitat de geògraf.

7. Fundació Bosch i Cardellach i Fundació 1859 Caixa Sabadell

Les relacions entre la institució acadèmica i l’hereva de l’Obra Social de l’extinta Caixa Sabadell són claus en el que ha succeït a la Bosch i Cardellach. De fet, una fundació i l’altra estan entrellaçades, formant part dels reductes de representativitat del que queda de la ciutat industrial que Sabadell va ser. Alguns patrons formen part de les dues entitats. Els interessos s’entrellacen, però a voltes es contraposen.

L’edifici del carrer Indústria és propietat de la Fundació Caixa Sabadell. La Bosch i Cardellach hi té un contracte de comodat fins 2030. Entre la revolta dels numeraris, va córrer molt la idea que marxar del carrer Indústria i anar a l’Espai Cultura era una operació lesiva per la Bosch i Cardellach, però positiva per la Fundació Caixa Sabadell, que posaria en lloguer el local del carrer Indústria i així n’obtindria ingressos. Des de l’antiga caixa, però, assenyalen que la iniciativa de marxar del carrer Indústria va ser de la pròpia Bosch i Cardellach, a causa de la seva manca de liquiditat, i que la solució era positiva per a les dues parts. Sigui com sigui, la revolta dels numeraris i la solució provisional d’ara esmenen aquella decisió.

8. I què fa la Bosch i Cardellach?

La Fundació Bosch i Cardellach és una institució d’estudis locals i comarcals creada durant el franquisme. Representava la triada que va regir Sabadell durant bona part dels segles XIX i XX i fins la descomposició del model industrial: l’Ajuntament, la patronal tèxtil (el Gremi de Fabricants) i Caixa Sabadell.

Al llarg de les seves dècades d’història, s’ha instituït com una referència de prestigi a la ciutat amb nombrosos estudis històrics, urbanístics o econòmics i aportacions. Entre els darrers i només a mode d’exemple, en la fallida reforma del Passeig de la plaça Major, en l’exitós soterrament de les vies del tren a Gràcia i Can Feu o sobre l’inexistent model de ciutat. La Bosch i Cardellach també ha demanat preservar la fàbrica Artextil i ha mostrat tots els dubtes del món, amb debats interns apassionats, sobre la depuració dels franquistes del nomenclàtor de la ciutat. Sobretot i en concret, sobre la depuració de la plaça de l’Alcalde Marcet.

9. Quin és el tresor de la Fundació?

A banda de la seva tasca divulgativa, expositiva i de publicacions, la Bosch i Cardellach conté un valuós arxiu propi, que amb el trasllat quedava tancat en un soterrani sense poder ser consultat. El valor del fons arxivístic pot superar el milió d’euros, segons algunes fonts consultades. A part, té dipositat bona part de les restes de l’antiga biblioteca central de Caixa Sabadell, de la que no en queda més que un record. I a més una vintena de fons personals, entre els quals el de Pau Vila, i diverses col·leccions.

Foto portada: el local del carrer Indústria, tancat des de setembre. Autor: J.d.A.

Comments are closed.